Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:368, Did:0, useCase: 3


Atklāts sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā “Kilograms kultūras 2023” fināla balsojums

Redakcija
Redakcija

Noskaidroti sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā “Kilograms kultūras 2023” ziemas balsojuma uzvarētāji un atklāts fināla balsojums. Par finālistiem līdz 31. janvāra plkst. 23.59 iespējams balsot vietnē ej.uz/KGkulturas2023Finals. Apbalvojuma ieguvējus izziņos svinīgajā ceremonijā 16. februārī, kas tiešraidē būs vērojama LTV1 un REplay.lv, kā arī klausāma – LR1 un LR3 “Klasika”.

“Kultūras gada finālistu sarakstā šoreiz ir gan profesionālās kritikas atzīti nominanti, gan tādi, kurus par spožiem notikumiem padarījuši kultūras baudītāji. Te redzam desmitiem tūkstošu klausītāju un dalībnieku kopīgi cildinātos Dziesmu un Deju svētku atsevišķus pasākumus, kas minēti līdzās viena cilvēka ilglaicīgam karjeras sasniegumam vai mākslas darbam. Lai arī kāds būtu žanrs, nozīme ir domai un kvalitātei,” teic “Kilograms kultūras” žūrijas pārstāve un Latvijas Radio 3 “Klasika” direktore Gunda Vaivode.

Balvas nominantus – oriģinālākos un kvalitatīvākos aizvadītā gada Latvijas kultūras notikumus – sabiedrisko mediju kultūras jomas profesionāļu žūrija izvirzīja, savukārt skatītāji un klausītāji izvēlējās trīs balsojumos – pavasara, rudens un ziemas.

Fināla balsojuma dalībnieki

Kategorijā “Mūzika”:
- Leoša Janāčeka operas “Jenūfa” muzikālais iestudējums. Latvijas Nacionālā opera un balets, muzikālais vadītājs un diriģents Mārtiņš Ozoliņš.
- XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku koru lielkoncerts “Tīrums. Dziesmas ceļš”. 6. jūlijā Mežaparka Lielajā estrādē. Jaukto, sieviešu un vīru koru kopkoris, mākslinieciskie vadītāji Ārijs Šķepasts un Kaspars Ādamsons, režisors Juris Jonelis.
- Koncerts “LNSO, Peltokoski un somu mūzikas pērles” 14. un 15. decembrī. Lielā ģilde, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, diriģents Tarmo Peltokoski, vijolniece Tami Pohjola (Somija).

Kategorijā “Kino”:
- spēlfilma “Mātes piens”. Režisore Ināra Kolmane, “Deviņi”;
- Īsfilmu seriāls “Kolektīvs”. Režisori Mārtiņš Grauds, Marta Elīna Martinsone, Edgars Kaupers, Aiks Karapetjans, Papa Chi, Oskars Rupenheits, “fon Films”.
- Dokumentālā filma “Dzejnieks un Auķis”. Režisors Guntis Lēmanis. Latvijas Televīzija.

Kategorijā “Teātris”:
- Izrāde “Zēni nav meitenes”. Dailes teātris, režisore Diāna Kaijaka.
- Izrāde “Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos”. Režisore Laura Groza, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris.
- Izrāde “Jāzeps un viņa brāļi”. Valmieras teātris, režisore Inese Mičule.

Kategorijā “Vizuālā māksla”:
- Germana Ermiča personālizstāde “Plūstoši”. Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, kuratore Evelīna Ozola.
- Daces Lielās personālizstāde “Gleznas”. Mākslas galerija “Daugava”.
- Vijas Zariņas personālizstāde “Ainavas kods”. Galerija “Daugava”.

Kategorijā “Literatūra”:
- Ilonas Balodes “Ielu muzikantu piezīmes”. Izdevniecība “Zvaigzne ABC”.
- Svena Kuzmina romāns “Skaistums un nemiers”. Izdevniecība “Dienas Grāmata”.
- Kārļa Vērdiņa bilingvāls dzejoļu krājums “Lībiešu balādes”. Izdevniecība “Neputns”.

Kategorijā “Popkultūra”:
- Izstāde “Snīkeri: eko x ego”. Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs, kuratore Elīna Sproģe.
- XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku atklāšanas koncerts svētku dalībniekiem. 2. jūlijā pie “Arēna Rīga”. Mākslinieciskais vadītājs Guntis Ērglis-Lācis, muzikālais virsvadītājs Kārlis Lācis, režisors Mārtiņš Meiers, producents “Ideju institūts”.
- Grupas “Astro’n’out” koncerts un koncertfilma “Astro’n’out. Arēna Rīga”. 3. novembrī “Arēnā Rīga”.

Kategorijā “Starts”:
- Dziedātāja Aleksandra Špicberga. Koncertuzvedums “Nestāstot”.
- Dziedātāja, komponiste un dzejniece Vaida Vovere. Par mūzikas un dzejas koncertu “Vārsmas” 17. augustā Ojāra Vācieša muzejā.
- Dziedātāja Santa Šillere par debijas albumu “Other Ways”. Pašizdots.

Kategorijā “Mantojums”:
- Izstāde “Mūra nojaukšana. Latvijas māksla 1985–1991”. Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, kuratores Līna Birzaka-Priekule, Arta Vārpa, Agnese Zviedre.
- XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku tautas lietišķās mākslas izstāde “Mēs”. Ap 1300 autoru darbi Sporta ielas 2 kvartālā. Mākslinieciskā iekārtojuma darba grupa: Mārtiņš Heimrāts, Baiba Vaivare, Juris Leitāns, Dace Pudāne.
- Izstāde “Strenču fotodarbnīcas salons. Fonā ziema”. Latvijas Fotogrāfijas muzejs.

Kategorijā “Pārsteigums”:
- Viļa Daudziņa zīmējumu grāmata “Pirmie latviešu dziedāšanas svētki bildēs”. Izdevniecība “Neputns”.
- Koncerts “Jānis Šipkēvics un Reinis Zariņš. Latvieši”. 9. jūnijā “Rīgas festivālā” Dzintaru koncertzālē. Jānis Šipkēvics, Mārtiņš Klišāns, Reinis Zariņš.
- Audiovizuāls lekciju cikls “Mārcis Auziņš un Mārcis Auziņš. Flirts ar citādo”. Mūzikas nams “Daile”.

Kategorijā “Notikums”:
- Vijolniece Vineta Sareika kļūst par pirmo koncertmeistari – sievieti Berlīnes filharmonijas orķestra vesture.
- XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki. Latvijas Nacionālais kultūras centrs.
- Mūzikas nama “Daile” 10 gadu jubilejas programma. Mūzikas nams “Daile”.

Balsot iespējams vienu reizi dienā, autorizējoties ar savu e-pastu vai sociālo mediju profilu.

“Kilograms kultūras” žūrijā darbojās LTV, LR un LSM kultūras jomas profesionāļi – LTV Kultūras redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle, žurnālistes Lilita Eglīte, Daira Āboliņa un Henrieta Verhoustinska, redaktors Aigars Bumburs, LTV raidījuma “Kultūrdeva” producents un mūzikas žurnālists Kaspars Zaviļeiskis, LR3 “Klasika” direktore Gunda Vaivode un žurnālisti Orests Silabriedis, Liene Jakovļeva, Anete Ašmane-Vilsone.
Apbalvojuma “Kilograms kultūras 2023” pasniegšanas ceremonija – 16. februārī plkst. 20.50 tiešraidē LTV1 un REplay.lv, kā arī LR1 un LR3 “Klasika”.

Par balvu “Kilograms kultūras”
“Kilograms kultūras” ir sabiedrisko mediju apbalvojums kultūras jomā, kas apliecina sabiedrisko mediju aktīvu līdzdarbību Latvijas kultūras dzīves procesos. Balvu piešķir Latvijas Televīzija, Latvijas Radio un Latvijas sabiedrisko mediju portāls LSM. Tradīcija aizsākta 2012. gadā, kad balvas tika pasniegtas par spilgtākajiem 2011. gada kultūras notikumiem.