Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:368, Did:0, useCase: 3


Ziemassvētku pasākums “Bluķi vilku vakarā”

Redakcija
Redakcija

2022. gada 21. decembrī plkst. 17.00 Rīgas Kultūras un atpūtas centra “Imanta” āra teritorijā Ziemassvētku pasākums “Bluķi vilku vakarā”.

2022. gada 21. decembrī plkst. 17.00 Rīgas Kultūras un atpūtas centrs “Imanta” kopā ar tradīciju kopu “Silavoti” aicina visus - lielus un mazus, piedalīties Ziemassvētku bluķa vilkšanas pasākumā.

Svētkus, kurus latvieši svinējuši vistumšākajā gada laikā, ziemas saulgriežos, gaidīdami gaismas atgriešanos - Sauli, kādreiz sauca par Bluķa vakaru.

Bluķa vilkšana, iespējams, ir pati skaistākā un varbūt arī viena no senākajām ziemas saulgriežu rituālajām norisēm. Tās senākā nozīme bija piedalīšanās kosmiskajā Saules atgriešanās mistērijā, kad tā, nolaidusies Debesu kalna zemākajā ielejā, atkal gatavojās sākt jaunu kāpienu augšup.

Bluķa velšana atgādināja Saules kustību. Bluķa vilkšana un vēlāk dedzināšana iekļauj nozīmēm bagātas tradīcijas, kas slāņojas viena otrai pa virsu. Daži uzskata, ka bluķī attēlota saule, kuru ķekatnieki tādejādi velk kalnā un mudina gaismas atgriešanos, citi, ka izvelkot bluķi pa malu malām, tiek savāktas cilvēku likstas un nelaimes, kuras pēcāk, bluķi sadedzinot iznīcina.

Aicināti lieli un mazi savā ķekatu tērpā, lai aizbaidītu tumsu un ļaunumu, kā arī kopā ar dziesmām un rotaļām sagaidītu jauno gada ciklu.

Folkloras kopa “Silavoti” ir izveidota 1991. gadā kā dziedošā Dievturu kopa, kas izdzied gadskārtu ritu, veic senos rituālus, tā uzturot dzīvu un dziesmotu tautas Dievatziņas tradīciju. Kopas “Silavoti” dibinātāja ir Dzidra Jansone, kuras iesākto tagad turpina abi viņas dēli – Ramants un Daris. Kolektīvs daudz koncertē visā Latvijā. 2021. gadā “Silavoti” atzīmēja savu 30 gadu pastāvēšanu.

Pasākums ir bez maksas.

Šis ir viens no Rīgas pašvaldības Ziemassvētku ieskaņas pasākumiem. Ar visiem svētku pasākumiem Rīgā pavisam drīz varēs iepazīties tīmekļvietnē https://svetki.riga.lv/, kā arī sekot līdzi pašvaldības sociālo tīklu lapā "Rīgā notiek".