Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:368, Did:0, useCase: 3


Jauna laikmetīgā baleta izrāde ‘’Balsis klusumā. Ieskautie’’

Redakcija
Redakcija

2022.gada maijā notika "Balsis klusumā" pirmizrāde, kurā simboliski tika risināts brīdis, kad meitene savā izpratnē top par jaunu sievieti. Šī gada 24.aprīlī plkst. 19.00 notiks izrādes otrās daļas pirmizrāde VEF Kultūras pilī, apvienojot abas izrādes daļas.

Laikmetīgā baleta pirmizrāde divos cēlienos “Balsis klusumā. Ieskautie” uzrunā skatītāju gan ar savu estētiku, gan saturisku ideju kopumu, izceļot jauna cilvēka emocionālās pasaules nozīmību.

Stāsts ir veidots ar lielu mīlestību un rūpību. To organiski un izjusti atklāj Milanas Komarovas plastiskā un uz klasiskās dejas elementiem balstītā horeogrāfija, kurā Tāļa Sila deju studijas dejotājas aizrautīgi izdejo pašas sevi. Pārliecinošo māksliniecisko izteiksmi pastiprina ārēji askētiskā, bet pārsteidzoši iedarbīgā videomākslinieces Elizabetes Gricmanes scenogrāfija.

Izrādes režisore Elizabete Gricmane: ‘’Caur paradoksu, kurā mūsu radošā komanda nosaukusi šo laikmetīgā baleta izrādi, vēlamies runāt par jaunas sievietes pašnoteikšanos peronīgā, ģimenes un sabiedriskā līmenī. Vēsturiski nodotās un tradicionālās metodes audzināt jaunu meiteni kā paklausīgu, iztapīgu un ērtu būtni nereti noved pie tā, ka neizveidojas individuāla persona, kas spētu pastāvēt par sevi un savām vajadzībām, bet turpina apmierināt citu vajadzības visās dzīves sfērās.’’

Izrādē simboliski tiek risināts brīdis, kas meitene savā izpratnē top par jaunu sievieti. Nonākot sadursmē ar stereotipu radīto troksni jaunajai sievietei jāizcīna klusums, lai sadzirdētu savu iekšējo balsi, savu sirds balsi, lai kļūtu par pašpietiekamu cilvēku, kurš pats spēj mīlēt sevi.

Cilvēkam attīstoties savā apzinātībā pieaug arī risināmo sarežģījumu daudzums. Izrādes pirmajā daļā radītā pārliecība par jaunās sievietes individualitāti un pašapziņu ieklausīties sevī otrajā izrādes daļā aizsākusi nākamo ciklu, kur šajā dejas horeogrāfijā veidojam cīņas un bezspēcības tēmu.

Jaunā sieviete ieguvusi savu jūtīgumu un atvērtību atskārst, ka ir jāizveido aizsardzības mehānismi, citādi, apkārtējā pasaule nesaudzīgi vēršas pret viņu, viņas patiesumu, pret viņas vēlmi būt autentiskai būtnei ar autentiskām izvēlēm.

Izrādes horeogrāfe Milana Komarova: ‘’Mēs esam veidojuši izrādi “ Ieskautie”, kā turpinājumu laikmetīgajam baletam “ Balsis Klusumā”. Manuprāt šī izrāde ne tikai iznes šo jauno meiteņu stāstu, bet arī aizskar un sasaucas ar katru no mums, par to, kā saglabāt patiesumu gan pret sevi, gan pret citiem, šajā izlikšanās laikā’’.

Piedalās Tāļa Sila baleta studijas dejotājas un Latvijas Nacionālā baleta mākslinieki Fabio Sonconji un Sofija Beļkina.

Biļetes visās Biļešu Servisa kasēs un Biļešu Serviss - Biļešu Serviss