Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:368, Did:0, useCase: 3


Apbalvoti “Kilograms kultūras 2022” laureāti; gada notikums – izstāde un monogrāfija “Purvītis”

Redakcija
Redakcija

17. februārī tiešraidē apbalvoti Latvijas sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā “Kilograms kultūras 2022” laureāti. Par aizvadītā gada spožāko kultūras notikumu skatītāji un klausītāji atzina izstādi un monogrāfiju “Purvītis”.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstādes “Purvītis” kuratore bija Aija Brasliņa, izdevniecībā “Neputns” izdotās monogrāfijas sastādītāja – Laima Slava. “Paldies mūsu skatītājiem. Man ik pa brīdim tiek uzdots jautājums – kāpēc? Laikam jau tas Purvītis kaut ko nozīmē Latvijai. Purvītis ir simbols, tā ir identitāte, lai arī kāda tā katram no mums būtu. Un Purvītis diemžēl ir arī tas vārds, pie kura mēs varam runāt par jēdzienu – karš,” pauda Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja direktore Māra Lāce. Izstādes kuratore Aija Brasliņa: “Šis kilograms kultūras ir skaists vainagojums Purvīša finālam. Paldies Vilhelmam Purvītim par to, ko viņš mums ir atstājis. Mēs balsojam par izcilu personību Latvijas mākslā – par to, ko mums nozīmē radošā mantojuma neaizstājamība. Tas neizprotamais ir tas dievišķais mākslā. Paldies visiem iesaistītajiem!”

Kategorijā “Popkultūra” zeltīto kilograma atsvaru ieguva koncertuzveduma “Ziedonis. Lācis. Vīrieši” veidotāji. Balvu saņemot, komponists Kārlis Lācis teica: “Mums pašiem ir liels prieks, ka, pateicoties Covid-19 pandēmijai, savācāmies mīlas ķīselī, kurā paši dzīvojāmies. Prieks, ka to novērtēja.” Režisors Reinis Suhanovs piebilda: “Blakus brīnišķīgajai vīru kompānijai šajā iestudējumā absolūtu spici piedzīvoja arī laikmetīgā deja. Tūkstošiem ļaudis cēlās kājās un sauca – deju, deju!”

Kategorijā “Mūzika” skatītāji un klausītāji visaugstāk novērtēja Liepājas Simfoniskā orķestra sezonas atklāšanas koncertu koncertzālē “Lielais dzintars”. Balvu saņemot, flautiste Dita Krenberga teica: “Paldies žūrijai, paldies visiem mīļajiem. Tas bija ļoti īpašs notikums, kur uz skatuves satiku pianisti Ivetu Apkalnu, pianistu Reini Zariņu, Liepājas Simfonisko orķestri un diriģentu Gunti Kuzmu.” Diriģents Guntis Kuzma: “Šo skaisto statueti ar lielu prieku vedīšu tiem, kam tā visvairāk pienākas – Liepājas Simfoniskā orķestra mūziķiem. Paldies mūsu mīļajiem klausītājiem par uzticību un to, ka tik kuplā skaitā nākat uz mūsu koncertiem.”

Kategorijā “Literatūra” balvu saņēma Ievas Struka – monogrāfijas par Anšlavu Eglīti “Par skaisto un aplamo dzīvi” autore. Pateicības runā viņa teica: “Paldies žūrijai, balsotājiem, lasītājiem. Paldies Anšlavam Eglītim, Veronikai Janelsiņai. Paldies cilvēkiem, ko es pieminēju trīs pateicības lapās pašā grāmatā.”

Kategorijā “Vizuālā māksla” balvu ieguva Liepājas Karostas ūdenstorņa atvērto mākslinieku darbnīcu organizatori. Gleznotājs Reinis Liepa, saņemot kilogramu, pauda: “Paldies visiem par balsojumu un balsīm. Tā kā es esmu šeit viens, man nav līdzi Egons Peršēvics un Veronika Voļska, tad arī viņu vārdā saku paldies.”

Kategorijā “Pārsteigums” uzvarēja plakāts ar Vladimira Putina attēlojumu uz žurnāla “IR” vāka un pretī Krievijas vēstniecībai. Balvu saņemt ieradās mākslinieks Krišs Salmanis un žurnālists Pauls Raudseps. Mākslinieks Krišs Salmanis teica: “Pavisam īsi – es esmu mākslinieks. Šādas bildītes vairs negribu taisīt, negribu saņemt balvu par ko tādu, gribu taisīt mākslu.” Savukārt žurnālists Pauls Raudseps norādīja: “Ir divi cilvēki, kuriem esam pateicību parādā. Un tie ir – mākslinieks Andris Breže un Kaspars Vanags.”

Kategorijā “Kino” skatītāji un klausītāji visaugstāk novērtēja daudzsēriju mākslas filmu “Krimināllieta iesācējam”. Režisors Armands Zvirbulis, saņemot balvu, teica: “Paldies par kilogramu – liels prieks un liels gods! Ja to izdalītu uz tiem daudziem cilvēkiem, kas to ir pelnījuši, tad katram tiktu pusotrs grams vai divi.”

Kategorijā “Mantojums” balvu saņēma atjaunotais Āgenskalna tirgus. Atjaunošanas projekta autore Liene Griezīte uzrunā pauda: “Kultūra vispār ir pārklājošs jēdziens, tā ir visās lietās klātesoša. Mums ir satikšanās kultūra, mums ir izglītības kultūra un galu galā arī tirgošanās kultūra, kas ir tik veca kā cilvēce.”

Kategorijā “Starts” uzvarēja Rīgas Doma kora skolas mūziklu nodaļas audzēkņi par Kārļa Lāča mūzikla “Pūt, vējiņi” iestudējumu. Balvu saņēma Rīgas Doma kora skolas mūziklu nodaļas audzēkņi un nodaļas vadītāja Una Stade: “Mēs esam ļoti, ļoti pateicīgi un pagodināti. Gribu pateikt lielu paldies sešiem jauniešiem, kuri mani pārliecināja ko tādu radīt.”

Kategorijā “Teātris” skatītāji un klausītāji visaugstāk novērtēja izrādi “Žižeks. Pītersons. Gadsimta duelis” Jaunajā Rīgas teātrī. Režisors Alvis Hermanis uzrunā teica: “Liels paldies Jaunā Rīgas teātra skatītājiem. Protams, grūti pēdējā gada laikā par kaut ko līdz galam priecāties, viss ir tikai pa pusei svarīgs, jo skaidrs, ka šobrīd svarīgākās lietas notiek tikai un vienīgi Ukrainas frontē.” Balvu saņemt bija ieradušies arī aktieri Vilis Daudziņš un Kaspars Znotiņš. Vilis Daudziņš: “Es arī sveicu visus, kas ieguvuši šo brīnišķīgo balvu. Paldies skatītājiem. Tas tikai liecina par to, ka ļaudīm ir slāpes pēc domāšanas, slāpes pēc pretrunīgām domām. Cilvēki meklē apliecinājumu tam, kā viņi jūtas.”

“Kilograms kultūras 2022” nominantus, kā ierasts, izvirzīja žūrija, bet uzvarētājus balsojumā izvēlējās skatītāji un klausītāji.

“Kilograms kultūras” žūrijā darbojas LTV, LR un LSM kultūras jomas profesionāļi – LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle, žurnālistes Lilita Eglīte, Anete Ašmane-Vilsone, Daira Āboliņa un Henrieta Verhoustinska, LTV raidījuma “Kultūrdeva” producents un mūzikas žurnālists Kaspars Zaviļeiskis, LR3 “Klasika” direktore Gunda Vaivode un žurnālisti Orests Silabriedis, Liene Jakovļeva, LR1 žurnālists Toms Treibergs, kā arī portāla LSM.lv kultūras sadaļas redaktore Laila Burāne

“Kilograms kultūras 2022” laureātiem naudas balvu nodrošina Nākotnes Atbalsta fonds.
Par balvu “Kilograms kultūras”

„Kilograms kultūras” ir sabiedrisko mediju apbalvojums kultūras jomā, kas apliecina sabiedrisko mediju aktīvu līdzdarbību Latvijas kultūras dzīves procesos. Balvu piešķir Latvijas Televīzija, Latvijas Radio un Latvijas sabiedrisko mediju portāls LSM.lv. Tradīcija aizsākta 2012. gadā, kad balvas tika pasniegtas par spilgtākajiem 2011. gada kultūras notikumiem.