Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:368, Did:0, useCase: 3


11. novembrī Latvijas Televīzijā – īpašais ziņu speciālizlaidums, tiešraides un patriotiskas filmas

Redakcija
Redakcija

Lāčplēša dienā, 11. novembrī, sarkanbalti ziedi guls Latvijas brīvības cīnītāju piemiņas vietās un Latviju sildīs tūkstošiem svecīšu liesmiņu. Kā ierasts, Latvijas Televīzijā (LTV) īpaši atceres dienai veltīta programma – ziņu speciālizlaidums, tiešraides, filmas un skatītāju iemīļotais raidījums “Gudrs, vēl gudrāks” patriotiskās noskaņās.

Pulksten 9.00 LTV1 – Latvijas brīvības cīņās kritušo piemiņas dienas dievkalpojuma tiešraide no Doma baznīcas, ko vadīs Militārās policijas vecākais kapelāns majors Normunds Celmiņš. Svētrunu teiks Nodrošinājuma pavēlniecības vecākais kapelāns majors Mareks Savickis. Dievkalpojumā muzicēs Nacionālo Bruņoto spēku orķestris un ērģelnieks Aigars Reinis. Pulksten 18.00 LTV1 – īpašais ziņu speciālizlaidums, kurā vēstīs par piemiņas pasākumiem Brāļu kapos Rīgā, par lāpu gājienu galvaspilsētā un Lāčplēša dienas notikumiem citviet Latvijā, – būs intervijas ar cilvēkiem, kuri šodien stāv sardzē par Latvijas brīvību, un tiem, kuri nāk teikt paldies par mūsu valsti. Savukārt pulksten 20.50 LTV1 – tiešraide no svecīšu sienas pie Rīgas pils. Tiešraides no Brāļu kapiem, Brīvības pieminekļa un svecīšu sienas vadīs LTV žurnālisti Ina Strazdiņa, Ilze Dobele, Anete Bērtule, Jānis Geste, Uģis Joksts un Gundars Rēders.

Plkst. 10.05 LTV1 – dokumentālā filma “Sabiedrotais” (2019), režisors ir Kārlis Lesiņš, kas vēsta par situāciju pēc Pirmā pasaules kara, kad jaundibinātajai Latvijas valstij nācās iesaistīties politiskā un militārā cīņā par savu pastāvēšanu. Filmas scenārija pamatā ir vēsturiski dokumenti, tostarp Lielbritānijas militārās misijas vadītāja Ostina Kīnena un britu diplomāta Herberta Granta Vatsona ziņojumi Lielbritānijas valdībai par situāciju Latvijā, arī citas vēsturiskas liecības. Plkst. 12.05 LTV1 – režisora Vitālija Manska dokumentālā filma “Radinieki” (2016). Vitālijs Manskis dzimis Ukrainā, un viņa radinieki joprojām dzīvo tur, bet pēc Krimas notikumiem izrādījušies gandrīz katrs savā frontes pusē – gan separātistu kontrolētajā Donbasā, gan Krimas pilsētā Sevastopolē, gan Ļvivā un Odesā. Filma rāda, kā Maidana dramatiskās sekas ietekmējušas ne tikai lielus politiskus notikumus, bet arī vienkāršu cilvēku, radinieku dzīvi un savstarpējās attiecības. Plkst. 13.40 LTV1 – režisores Adas Neretnieces spēlfilma “Vārnu ielas republika” (1970) par Grīziņkalna bērniem, 1905. gada revolūciju un pagrīdnieku darbību, savukārt plkst. 16.00 LTV1 – režisora Aigara Graubas vēsturiskā drāma “Rīgas sargi” (2007) par izšķirošajiem notikumiem Latvijā 1919. gadā.

Vakara izskaņā plkst. 21.10 LTV1 visas paaudzes varēs pārbaudīt erudīciju, sekojot līdzi raidījuma “Gudrs, vēl gudrāks” 7. klašu otrajam pusfinālam, kas šoreiz būs Lāčplēša dienas noskaņās. Dalībniekiem būs jārod atbildes uz āķīgiem jautājumiem par Latvijas valsti un tās varoņiem, savukārt muzikālu pārsteigumu sniegs grupa “Tautumeitas”. Pēc tam plkst. 22.20 LTV1 – vēsturiskā kara drāma “Dvēseļu putenis” (2019), režisors Dzintars Dreibergs. Filma veidota pēc strēlnieka Aleksandra Grīna romāna motīviem un ved 100 gadu senā pagātnē. Sešpadsmitgadīgais Artūrs dodas strēlniekos un kopā ar draugiem cīnās par brīvību – pat tad, kad neviens nezina, kurā pusē tā meklējama. Saviļņojošais stāsts ļauj skatītājam pieaugt kopā ar Artūru un jaundibināto Latvijas valsti, vērojot dzīvi ierakumos zēna acīm, pašaizliedzīgi stājoties pretī ienaidniekam, meklējot īstu mīlestību un mācoties novērtēt brīvības cenu.

Ar Latviju sirdī!