Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:366, Did:0, useCase: 3


Pasniegtas mecenātes Ināras Teterevas stipendijas mākslā

Redakcija
Redakcija

Jau piekto reizi pēc kārtas Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) studentiem tika piešķirtas „Mecenātes Ināras Teterevas stipendijas mākslā”. Bakalaura programmā stipendijas ieguva glezniecības apakšnozares 3. kura studente Dārta Lote Bērziņa, grafikas apakšnozares 2. kursa studente Agate Lielpētere un maģistra programmā metāla dizaina 1. kursa studente Una Mikuda un glezniecības apakšnozares 1. kursa studente Marta Veinberga.

„Fonda un Latvijas Mākslas akadēmijas sadarbības mērķis ir stiprināt augstvērtīgu mākslas izglītības attīstību Latvijā, kā arī veicināt mākslas izglītības starptautisko konkurētspēju un atpazīstamību. Akadēmijas stiprā puse ir personības, tādēļ ceram, ka Fonda sniegtais atbalsts būtiski sekmēs jaunu izcilību veidošanos mākslas nozarē, kas ar pārliecību un harizmu spēs stiprināt Latvijas kultūras vērtības, saliedēt un stiprināt mūsu sabiedrību,” akcentē Ināra Tetereva.

„Mecenātes Ināras Teterevas stipendijas mākslā – tā ir brīnišķīga iespēja jaunajiem māksliniekiem, dizaineriem un mākslas zinātniekiem. Mūsu piecu gadu sadarbība ar Teterevu fondu pierāda cik nozīmīgs atbalsts studentiem ir šī stipendija. Gluži kā atspēriena punkts, lai attīstītu sevi mākslas jomā un pilnveidotu savas zināšanas. Līdzšinējās stipendiātes ir veiksmīgi pierādījušas savu radošo potenciālu ne tikai Latvijas mērogā, bet arī starptautiskos pasākumos un konkursos. Sirsnīgi apsveicu jaunās stipendiju laureātes, kas izturējušas pamatīgu konkursu. Vēlu daudz radošu ideju un panākumu nākotnē!” par stipendijas pavērtajām iespējām stāsta Mākslas akadēmijas rektors prof. Aleksejs Naumovs.

LMA Glezniecības katedras vadītājs asoc. prof. Andris Vītoliņš par jauno mākslinieci Dārtu Loti Bērziņu: “Jau kopš pirmā kursa Mākslas akadēmijā Dārta Lote Bērziņa ir izcēlusies ar radošu strādāt gribu. Dārta daudz eksperimentē ar krāsu tehnoloģijām un optiskiem efektiem. Viņas radītie darbi ir gan piesātināti ar humoru, gan fetišistu asprātībām un kārtīgu porciju ironijas.”

LMA Grafikas katedras vadītājs prof. Guntars Sietiņš par Agati Liepēteri: “Topošās mākslinieces mācību darbi izceļas ar svaigu, it kā nedaudz rotaļīgu pieeju, kurā jaušams grafisks smalkums, telpas un kustības izjūta, kā arī nevainojams tehnisks izpildījums. Agate Lielpētere ir apliecinājusi sevi kā aktīvu radošu personību arī ārpus Mākslas akadēmijas, piedaloties izstādēs un konkursos Latvijā un ārzemēs, piemēram, akvareļglezniecības konkursā Londonā (2016).”

LMA Metāla dizaina katedras vadītājs asoc. prof. Arvīds Endziņš par Unu Mikudu: “Rotu dizains atšķiras no citām nozarēm ar to, ka bez radošuma, kompozīcijas, tikpat liela nozīme ir tehniskajam izpildījumam. Unu darbnīcā var satikt visbiežāk. Viņas neatlaidība atspoguļojas perfekti realizētajās rotās. Šobrīd Una pārstāv Latvijas Mākslas akadēmiju starptautiskā rotu izstādē “Joya Art Jewelry fair”.”

LMA Glezniecības katedras vadītājs asoc. prof. Andris Vītoliņš par Martu Veinbergu: “Marta Veinberga jau ar iegūtu izglītību un karjeru citās jomās ir atnākusi uz mākslas akadēmiju un nopietni pievērsusies glezniecībai. Savu asi uztrenēto intelektu viņa meistarīgi pielieto glezniecībā nosprausto robežu paplašināšanai. Marta izmantojot arhitektūras sižetus, veido sociālkritiskus darbus par patērētāju sabiedrības lomu mūsu dzīvē.”

Mecenātes Ināras Teterevas stipendijas mākslā mērķis ir finansiāli atbalstīt talantīgus, centīgus Latvijas Mākslas akadēmijas pilna laika studentus. Katrā studiju gadā tiek piešķirtas divas stipendijas pilna laika bakalaura programmas studentiem un viena vai divas stipendijas maģistra programmas studentiem. Katru stipendiju veido naudas piešķīrums līdz atbilstošās studiju programmas sekmīgai pabeigšanai, bet ne ilgāk kā trīs studiju gadus, studiju braucienu finansēšana stipendijas saņemšanas periodā un grants studenta darbu izstādei un publikācijai, pabeidzot studijas Latvijas Mākslas akadēmijā.