Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


Noslēgusies Aika Karapetjana komēdijas “Sema ceļojums” filmēšana

Redakcija
Redakcija

Decembrī noslēgusies režisora Aika Karapetjana jaunākās, komēdijas žanrā veidotās spēlfilmas “Sema ceļojumi” filmēšana. Filma ir Latvijas un Beļģijas kopražojums, ko veido Latvijas studija “Mistrus Media” un Beļģijas kompānija “Polar Bear”.

Filma Sema ceļojumi (darba nosaukums Pig’n’Pah) stāsta par beļģu grāmatvedi Semu – viņš spiests doties uz Latviju meklēt latviešu viesstrādnieku Lagzdiņu, kurš it kā nozadzis naudu. Tomēr meklējumi Latvijā ieved Semu pasaulē, kādu viņš nav ne gaidījis, ne iepriekš pieredzējis. Negaidītu pavērsienu rezultātā Sems nonāk kādas zemnieku ģimenes gūstā, un no tā viņu var glābt tikai kāds mazs sivēns.

Galveno lomu filmā atveido Eiropā populārais beļģu aktieris Kevins Janssens, kurš filmējies vairākās Eiropā un pasaulē pēdējos gados pazīstamās filmās – režisores Koralijas Feržē Atriebība / Revenge (2017), Kristiana Volkmana Slepenā istaba / The Room (2019), kas demonstrētas arī Latvijas kinoteātros. Filmā piedalās arī Latvijas aktieri Aigars Vilims, Juris Bartkevičs, Laura Siliņa, Normunds Griestiņš un Ilona Bagele. Filmas operators ir Jurģis Kmins, galvenais mākslinieks – Jurģis Krāsons, radošajā grupā ir arī grima māksliniece Maija Gundare un kostīmu māksliniece Liene Dobrāja.
Filmēšana norisinājās Vecpiebalgas un Ērgļu apkārtnē, arī Rīgā.

Režisors Aiks Karapetjans stāsta: “Aizbēgušā emigranta Lagzdiņa meklējumos Sems no Beļģijas ierodas vietā, kuru gandrīz visi ir pametuši, un cilvēki tur runā viņam nesaprotamā valodā. Sems sastopas ar fiziskām grūtībām, un tās liek saprast, kā viņa dzīvē līdz šim pietrūcis – mīlestības, ģimenes, māju. Filma ir stāsts par maldinošu notikumu un cilvēku uztveri, ar kuru mums nākas sastapties savas dzīves laikā. Mēs pārdzīvojam dažādus šķēršļus un saskaramies ar pārbaudījumiem, lai saprastu vienkāršu patiesību – ja vēlamies būt mīlēti, mums vienam par otru jārūpējas. “

Režisora Aika Karapetjana iepriekš veidotās filmas (M.O.Ž. (2014), Cilvēki tur (2012), Pirmdzimtais (2017)) guvušas gan starptautisku, gan Latvijas auditorijas atzinību. Jaunajā spēlfilmas projektā Sema ceļojumi ietverti oriģināli sižetiskie un mākslinieciskie risinājumi, kas būtiski papildinās Latvijas kino žanrisko daudzveidību. Plānots, ka filma Sema ceļojums uz ekrāniem nonāks 2021. gada nogalē.

„Pēdējos gados iezīmējusies auditorijas interese par komēdijas žanru gan Latvijā, gan Eiropā, bet tas prasa arī kvalitātes pieaugumu. Esam pārliecināti, ka Aika Karapetjana filma Sema ceļojumi šo uzdevumu varētu realizēt. Šī ir sabiedrību izaicinoša un reizē izklaidējoša filma, un Aiks Karapetjans, būdams sava veida provokators mākslā, ar šo filmu noteikti paplašina kino robežas. Filmas veidošanā iesaistījušies gan Latvijas, gan Beļģijas, gan Lietuvas kino profesionāļi, kas citos laikos būtu normāla prakse, taču pandēmijas apstākļos tas bija zināms pārbaudījums,“ atklāj filmas producents Gints Grūbe.
Filmēšanas process Covid-19 ierobežojumu situācijā bija sarežģīts, taču to varēja realizēt, pateicoties Kultūras ministrijas un Nacionālā Kino centra īpašajam atbalstam, kā arī sadarbības partneriem SDG Lightning, BBrental, Skrīveru saldumi, Jersikas čipsi, Hotel Neiburgs, Auto26, Anna Spa Hotel.

Filmu studijā Mistrus Media iepriekš tapušas jau vairākas spēlfilmas – Viestura Kairiša Melānijas hronika (2016), Dāvja Sīmaņa Simtgades filma Tēvs Nakts (2018), Reiņa Kalviņa debijas filma Maiņa (2020); rudenī Latvijā demonstrēja studijā veidotās starptautiskās kopprodukcijas – lietuviešu režisora Šarūna Barta filmu Mijkrēslis un Alekseja Učiteļa filmu Cojs. Šobrīd studijā Mistrus Media norit daudzsēriju spēlfilmas Emīlija. Latvijas preses karaliene uzņemšana.

Filmas Sema ceļojumi tapšanu atbalsta Nacionālais kino centrs, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Beļģijas kino fonds ShelterProd, sadarbības partneri SDG Lightning un BBrental, viesnīcas Neiburgs un Anna Spa Hotel, Latvijas uzņēmumi Jersikas čipsi, Dimdiņi un Auto26.