Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:354, Did:0, useCase: 3


Valmieras teātrī prof. Silvijas Radzobes lekcija pirms pirmizrādes “Meistars un Margarita”

Redakcija
Redakcija

Valmieras teātrī prof. Silvijas Radzobes lekcija  pirms pirmizrādes “Meistars un Margarita”
Foto no S. Radzobes privātā arhīva

2. oktobrī plkst.13:00 Valmieras teātris sadarbībā ar pilsētas Kultūras centru rīkos skatītāju tikšanos ar teātra mākslas zinātnieci, Dr.hab. art., prof. Silviju Radzobi, kas lasīs lekciju “Pārdomas par Mihailu Bulgakovu, kā arī “Meistaru un Margaritu””. Apmeklētāji varēs noklausīties lekciju, uzdot profesorei jautājumus un piedalīties kopīgā diskusijā. Pasākums notiks kafejnīcā “Teātra vīna studija”, ieeja bez maksas.

Lekcija tiek rīkota gaidāmā jauniestudējuma - M. Bulgakovs “Meistars un Margarita” - ietvaros, kura pirmizrāde notiks tās pašas dienas vakarā. Uz tikšanos ar S. Radzobi aicināti visi teātra cienītāji, Valmieras Kultūras karšu īpašnieki, pedagogi, vecāko klašu skolēni un citi interesenti. Tā kā vietu skaits ir ierobežots, lūgums pieteikties teātra kasē līdz ceturtdienai, 1. oktobrim. Tālrunis 64207335.

Silvija Radzobe ir publicējusi vairāk nekā 2000 recenzijas un rakstus, aptuveni 10 grāmatas, kas veltītas teātra pētījumiem. Profesore izaudzinājusi vairākas paaudzes teātra kritiķu, Latvijas teātra mākslas pētnieku. Viņas radošā darba mīlestība ir piederējusi vairākiem literātiem, īpaši izceļot Aleksandru Čaku, Imantu Ziedoni un Mihailu Bulgakovu.

Atgādinām, ka viens no pasaules sarežģītākajiem un noslēpumainākajiem literatūras darbiem “Meistars un Margarita” uz Latvijas teātru skatuves tiks uzvests pirmo reizi – Valmieras teātrī. Izrādes režisore Indra Roga šo darbu iestudē kā savdabīgu turpinājumu milzīgus panākumus guvušajai pirmajai viņas izrādei Valmierā – M. Bulgakova “Zojkina kvartira/ Zojas dzīvoklis” 2012.gadā. Režisore pati sarakstījusi dramatizējumu, izmantojot Ojāra Vācieša tulkojumu un uzsverot „Zojas dzīvokļa” un „Meistara un Margaritas” pēctecību gan tēlu izveidē un aktieru izvēlē, gan telpas izmantojumā. „Meistars un Margarita”, ko režisore apzīmējusi kā Volanda evaņģēliju, ir viens no sarežģītākajiem, bet arī populārākajiem romāniem 20. gadsimta pasaules literatūras vēsturē. I. Roga līdz pamatiem izpētījusi gan romāna tapšanu, gan pirmavotus un vēsturiskās sakritības, kas izmantotas Bulgakova romānā.

Mihails Bulgakovs (1891–1940) savas dzīves galveno darbu, romānu „Meistars un Margarita” rakstījis no 1929. gada līdz pat savas dzīves beigām.