Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:354, Did:0, useCase: 3


Valmieras teātrī pirmizrāde Raiņa “Jāzeps un viņa brāļi”

Redakcija
Redakcija

5. oktobrī pirmizrādi piedzīvoja Valmieras teātra viens no simtgades centrālajiem notikumiem – iestudējums “Jāzeps un viņa brāļi” Ineses Mičules režijā. Šī luga tiek uzskatīta par vērienīgāko, kultūrvēsturiski un filozofisko piesātinātāko un vienlaikus arī personiskāko Raiņa lugu.

Jāzeps ir šodienas Hamlets. Viņš savus nokaitētos jautājumus tieši tāpat risina pilnīgā vientulībā. Kā mēs visi. Kad izslēgti visi sociālie tīkli ar īsto un viltus padomdevēju zunoņu, tu paliec viens pret vienu ar savu sirdsapziņu un iekšējo kompasu. Bultiņa raustās. Kur tā nostāsies? Auklēt savas sāpes un audzēt upura aizvainojumu ir tik saldi un kārdinoši. Apslāpēt sava “ego” īdēšanu, iespējams, ir viens no cilvēka mūža grūtākajiem uzdevumiem. Ko mūsdienu pasaulē, kur Jāzepa bedres ir tik daudz, nozīmē pa īstam piedot? Ko nozīmē ļaunu par labu vērst? Just dāvināto spalviņu azotē, nevis ērkšķus?

Režisore Inese Mičule, kā arī radošā komanda – scenogrāfs Reinis Dzudzilo, vizuālā māksliniece Krista Dzudzilo, komponists Rihards Zaļupe, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš un horeogrāfe Linda Mīļā – ar līdzšinējiem iestudējumiem ir pierādījuši savu cilvēcisko briedumu, lai teātrī runātu par sarežģītiem ētiskiem un filozofiskiem jautājumiem lakoniskā traģēdijas formā.

Inese Mičule: “Viss, ko mēs katrs lūdzam no šīs pasaules ir mīlestība, taču mūsu godkāre liek iet pa paradoksu ceļu – starp izaugsmi, cēlsirdību un egocentrismu, varas un pārākuma apziņu. Tas ir gara attīstības ceļš. Rainis izseko Jāzepa ceļam. Tas ir mokošs, bet svētīgs. Kad pāridarījums pārvēršas apsēstībā un izredzētībā reizē, kad naids un greizsirdība kļūst par ideoloģiju, tad piedošana ir gandrīz neiespējams brīnums, taču tā ir augstākā dziesma cilvēkmīlestībai.”

Lomās: Aksels Aizkalns vai Mārtiņš Meiers, Ieva Estere Barkāne, Rūdis Bīviņš, Kārlis Freimanis, Rihards Jakovels, Artis Jančevskis, Niks Judenkovs vai Roberts Kāpostiņš, Ingus Kniploks, Tālivaldis Lasmanis, Mārtiņš Liepa, Ernests Meikšāns, Inese Pudža, Ģirts Rāviņš, Sandis Runge, Krišjānis Salmiņš, Krišjānis Strods, Toms Treinis.
Izrādi atbalsta Borisa un Ināras Teterevu fonds.

Biļetes Valmieras teātra mājas lapā Valmieras drāmas teātris un visās Biļešu Paradīzes kasēs.