Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:354, Did:0, useCase: 3


Valmieras teātris jaunajā sezonā pievēršas jauniešiem un eksperimentē ar skatuvēm

Redakcija
Redakcija

Valmieras teātris jaunajā sezonā pievēršas jauniešiem un eksperimentē ar skatuvēm
Foto: Gatis Priednieks-Melnacis

Jaunā, Valmieras teātra 2016./2017.gada sezona skatītājus pārsteigs ar daudzpusīgu repertuāru un pasaulslavenu darbu iestudējumiem, ko piedāvās skatītāju un kritiķu atzinību guvuši režisori.

“Katra sezona piedāvā ko jaunu skatītājiem un mums pašiem, kad radot jaunas izrādes, meklējam, kā noformulēt sajūtu par šo laiku. Īpašu laiku, kurā mainās Eiropa, pasaule un komunikāciju veidi. Tāpēc mums būs izrāde par svešiniekiem blakus, par dzimtu noslēpumiem un lāstiem, par izstumtajiem un viņu sāpēm un priekiem, par saziņu ar otru pasaules malu, kam agrāk bija vajadzīgi 3 mēneši, bet tagad pietiek ar pāris sekundēm. Tāpēc daudz akcentu uz vizuālo un multimediālo vidi”, stāsta teātra direktore Evita Sniedze.

Sezonas sākums Valmieras teātris ļoti darbīgs, jo jau augusta pirmajā nedēļas nogalē pirmo reizi notiks vērienīgs un ambiciozs projekts – Valmieras vasaras teātra festivāls, kas no 5. līdz 7.augustam skatītājiem pilsētvidē piedāvās īpaši festivālam radītus iestudējumus, arī izrādes bērniem un jauniešiem, kā arī kino un mūzikas vakarus. Savukārt no 17. līdz 21.augustam VDT kolektīvs ar četriem mazās formas iestudējumiem viesosies Rīgā – Dailes teātrī un teātra mājā “Zirgu pasts”.

94. sezonas pirmais jauniestudējums pirmizrādi piedzīvos 30. septembrī Lielajā zālē un tā būs komēdija “Muiža kaņepēs”, ko pēc Aleksandra Ostrovska lugas “Mežs” motīviem iestudē Indra Roga. Režisore atklāj, “ka pēc tik nopietniem un sarežģītiem iestudējumiem kā “Zojkina kvartira” un “Meistars un Margarita” pienācis laiks dzirkstošai komēdijai. Ostrovska lugu caurstrāvo spēle dažādos veidos, piemēram, dažu labu sievieti spēlēs vīrietis, bet sievietes lomā būs vīrietis”.

Šajā sezonā teātrī atgriežas aktieru tik gaidītā režisore Māra Ķimele ar vienu no pēckara vācu izcilākā režisora Rainera Vernera Fasbindera darbiem “Bailes saēd dvēseli” (izrādes nosaukums “Emmiņas laime”). Pirmizrāde iestudējumam 2.decembrī.

Par pagājušās sezonas darbu divas “Spēlmaņu nakts” nominācijas ieguvušais režisors Reinis Suhanovs šosezon iestudēs klasiku – Šarlotes Brontē “Džeinu Eiru” (pirmizrāde 15.decembrī) un Rūdolfa Blaumaņa “Pazudušo dēlu” (pirmizrāde 3.martā).

Jaunās sezonas ietvaros mazajās zālēs paredzētas izrādes arī jauniešu auditorijai, kuru scenogrāfija tiks veidota mobila un viegli pārvietojama, lai tās varētu rādīt arī skolās, un to veiks divi, par darbiem jauniešiem jau iepriekš nominēti režisori. 12. janvārī pirmizrāde Žila Verna “80 dienās apkārt zemeslodei”, ar ko Valmieras teātrī debitēs Viesturs Roziņš, bet 24. februārī – Valda “Staburaga bērni”, ko iestudē Jānis Znotiņš.

Debiju režijā Valmieras teātrī šosezon piedzīvos aktrise un diplomēta režisore Inese Pudža, kura izvēlējusies iestudēt Augusta Strindberga kamerspēli “Pelikāns”, kas vēsta par mātes un bērnu sarežģītajām savstarpējām attiecībām. Iestudējuma pirmizrāde paredzēta 10. februārī.

Vērienīgi savu iestudējumu ar Ivana Viripajeva darbu “Apskurbušie” (izrādes nosaukums “Klusa nakts, dzēra nakts”) uz Lielās zāles skatuves Valmieras teātrī iecerējis režisors Regnārs Vaivars (pirmizrāde 12. maijā). Psiholoģiski spēcīgus darbus iestudēs Valmieras teātra vecmeistari– 26. maijā pirmizrāde režisora Feliksa Deiča iestudētajam franču meistardarbam – Albēra Kamī detektīvam “Pārpratums”, bet aprīlī – savu versiju par Alvja Lapiņa darbu piedāvās Varis Brasla.

Pagājušās, 2015./2016.gada sezonas laikā ir uzstādīts skatītāju apmeklējuma rekords - Valmieras teātra izrādes noskatījušies vairāk kā 60 tūkstoši cilvēku, kas ir par 7 tūkstošiem vairāk kā iepriekšējā sezonā. Nospēlētas 357 izrādes, kas ir par 48 vairāk kā 2014./2015.gada sezonā. Spēlētāko izrāžu sarakstā ir Aivona Menčela traģikomēdija “Rudenīgais blūzs” (rež. Varis Brasla) un Mihaila Bulgakova “Meistars un Margarita” Indra Rogas režijā.