Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:150, Did:0, useCase: 3


Pasniegtas Latvijas Nacionālās operas fonda Gada balvas operai

Redakcija
Redakcija

Pasniegtas Latvijas Nacionālās operas fonda Gada balvas operai
Foto: Andris Tone

13. augustā pasniegtas Latvijas Nacionālās operas fonda Gada balvas operai. Balvas tika pasniegtas piecās kategorijās: labākais operas solists – Romāns Poļisadovs, labākā baleta soliste – Alise Prudāne un Ieva Rācene, labākais orķestra mākslinieks – Aivis Klibinskis, balva par ieguldīto darbu tehniski administratīvajā darbā – Taunis Grūbe, Balva par mūža ieguldījumu – Marija Beate Straujupe.

Latvijas Nacionālās operas fonda Gada balva opera turpina tradīciju katras sezonas sākumā apbalvot iepriekšējās sezonas labākos operas un baleta māksliniekus, kā arī aizskatuves cilvēkus, kuru darbs Operas ikdienā ir tikpat nozīmīgs.

Latvijas Nacionālās operas fonda Gada balvas 2016 laureāti:

Labākais operas solists – Romāns Poļisadovs
Romāns Poļisadovs bijis LNO basu repertuāra balsts vairāk nekā 20 gadus, viņa repertuārā – virkne spilgtu un lielisku lomu kā Simone komiskajā Džanni Skiki, draudīgais Dorntona kungs bērnu iemīļotajā Putnu operā, un daudzas jo daudzas citas. Pagājušajā sezonā Romāns Poļisadovs spoži iejutās Banko tēlā Makbeta jauniestudējumā, izpelnoties gan Eiropas, gan pašmāju kritiķu un skatītāju atzinību.

Labākās baleta solistes – Alise Prudāne un Ieva Rācene
Alise Prudāne un Ieva Rācene ir dejotājas, kuras uz skatuves nešaubīgi var pamanīt un atpazīt. Vienlīdz spilgtas gan klasiskajā, gan mūsdienu repertuārā. Iepriekšējā sezonā abas mākslinieces radījušas izcilus skatuves tēlus – Alise Prudāne, dejojot kaisles piestrāvoto galveno lomu Kšistofa Pastora baletā Bolero, Ieva Rācene, atveidojot meitenīgo, pirmo jūtu pārņemto Hloju Atilas Egerhazi baletā Dafnis un Hloja un, protams, nevienu skatītāju vienaldzīgu neastās abu balerīnu sniegums, interpretējot titullomu Leo Mujica baletā Šeherezāde un viņas stāsti.

Labākais orķestra mūziķis – fagotu grupas koncertmeistars Aivis Klibinskis
Fagotistam un Latvijas Nacionālās operas orķestra Fagotu grupas koncertmeistaram Aivim Klibinskim raksturīga stabilitāte orķestra spēlē, kā arī asa muzikāla uztvere. Viņš ir komunikabls kolēģis, uz kuru droši var paļauties, ne tikai muzikālos ceļus ejot.

Balva par ieguldīto darbu tehniski administratīvajā darbā – tehniskā direktora vietnieks dekorāciju transporta un montāžas jautājumos Taunis Grūbe
Skatītāji zālē pat nenojauš, cik smags darbs jāiegulda, lai ik vakaru uz skatuves uzburtu veselu pasauli. Sarežģīto procesu prasmīgi vada TAUNIS GRŪBE – Tehniskā direktora vietnieks dekorāciju montāžas un transporta jomā: spilgts savas komandas līderis ar vairāk nekā 30 gadu pieredzi Operā, fantastiski plašām zināšanām un atsaucīgu sirdi.

Balva par mūža ieguldījumu – nošu uzglabāšanas-piegādes daļas vadītāja Marija Beate Straujupe
Latvijas Nacionālās operas un baleta nošu bibliotēkā viss rit kā pēc notīm! Par to jau 25 gadus atbild Marija Beate Straujupe, Nošu uzglabāšanas-piegādes daļas vadītāja. Operas solisti, kora mākslinieki un orķestra mūziķi, kam nepieciešamas kādas notis, vienmēr var uz viņu paļauties, jo Marija visu pārbauda ne tikai septiņas, bet pat septiņpadsmit reizes.