Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:150, Did:0, useCase: 3


Rīgā viesosies leģendārā izrāde “Tēvocis Vaņa”

Redakcija
Redakcija

Nebrīnieties, ja, ierodoties uz šo iestudējumu, neatpazīsiet pazīstamos lugas personāžus, bet labi zināmie vārdi skanēs pārsteidzoši. Nē, Rims Tumins nav ne pārrakstījis, ne saīsinājis tekstu. Viņš to nolasījis tā, it kā nenojauzdams, ka arī pirms viņa bijuši šī materiāla interpreti. Nav ierastā un skaistā. Nav Čehova ar dārza ieskautu lauku māju, nav ērtu krēslu, nav maltītei klāta galda ar mežģīņu galdautu un patvāri… Nekas šajā gaisotnē neliecina par atrašanos Mājā, kur dzīvojušas vairākas paaudzes.

Tukša telpa, no kuras aizgājusi dzīvība, teātra telpa ar pelēkām kulisēm. Te ir Pēterburgas simbols – ģipša lauva, un, iespējams, tieši no turienes cēlies šeit mītošo ļaužu ciltstēvs. Vēl te ir ēvelsols ar neēvelētiem dēļiem, vecs dīvāns, daži atšķirīgi krēsli… Režisors ir atbrīvojies no sadzīviskā, atstājot vien kaujas lauku, kurā kūsā kaislības, sagrautas ilūzijas un nepiepildītas cerības.

Čehova varoņi, kādus tos ieraudzījis Tumins un iemiesojuši aktieri, dzīvo ambīciju, filozofēšanas, strādīguma un slinkuma, kalpošanas un izmantošanas sadursmē. Tik dažādi, tomēr vienādi – visiem ir neizdevusies dzīve. Kāpēc? Noskaidrosim to nesteidzīgi, ainu pēc ainas – sarunās, strīdos, atklāsmēs un bezrūpīgumā.

A. P. Čehova darbos mēdz saskatīt absurda teātra aizmetņus. Tiek runāts viens, darīts otrs, domāts trešais. Tumina “Tēvocis Vaņa” ir par to, ko Čehova varoņi domā un ko atklāj tikai dvēseles satricinājuma brīžos. Dažkārt viņu valoda ir neskaidra, gluži kā tēvocim Vaņam, dažkārt viņi ir pārlieku brutāli, gluži kā Astrovs, bet atzīšanās no viņiem izlaužas kā cilvēks, kas no smacīgas istabas tiek svaigā gaisā.

Režisori un aktieri mīl šos varoņus – ļoti atšķirīgos, vientuļos un dažbrīd smieklīgos. Jā gan – smieklīgos. A. P. Čehovs visas savas lugas dēvēja par komēdijām. Režisoriem un skatītājiem atliek vien minēt, kāpēc stāsti, kuros ir tik daudz ciešanu un līdz galam nepateiktā, turklāt allaž ar smeldzīgi skumjām beigām, jāuztver kā komēdijas. Tas šķiet pretrunā ar sižeta kontekstu. Katrs Tumina iestudējums ir pietuvošanās šī noslēpumainā vārda “komēdija” jēgai.

Rima Tumina leģendārā izrāde “Tēvocis Vaņa” tiks izrādīta Rīgā 2019. gada 28. janvārī Latvijas Nacionālajā operas un baleta teātrī.