Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:154, Did:0, useCase: 3


Latvijas Leļļu teātra aktieri sacenšas dziesmu minēšanas spēlē

Redakcija
Redakcija

No 9. decembra Latvijas Leļļu teātra repertuāru papildinās muzikāla izrāde pieaugušajiem – politiski erotisks kabarē “Bez morāles. Ar lellēm”. Gatavojoties pirmizrādei, teātra aktieriem bija iespēja sacensties spējā atpazīt populāru dziesmu melodijas, kas pianista Raimonda Petrauska aranžijās un dzīvajā izpildījumā skanēs arī izrādē. Iestudējumā piedalīsies teju viss Latvijas Leļļu teātra aktieru ansamblis – gan spēlējot instrumentus, gan dziedot, gan piešķirot visiem labi zināmajām dziesmām jaunu nozīmi unikālos leļļu numuros.

Dziesmu spēlē sīvā konkurencē vien ar sekundes pārsvaru uzvarēja Matīsa Millera, Santas Didžus un Lilijas Sūnas komanda, 13 sekundēs atminot Lingas dziesmas “Krodziņš” skanējumu. Otrajā vietā ierindojās Artūrs Putniņš, Arnita Jaunzeme un kabarē vokālā pedagoģe Annija Putniņa, kuri veikli atšifrēja Brāļu Ziemeļu dziesmu “Uzsniga sniedziņš balts”, bez kuras ziemas sezona Latvijā nav iedomājama.

“Manā šī teātra aktiera pieredzē nekad nav bijis tik muzikāli apjomīgs un ansambliski apjomīgs darbs. Tā kā izrādē piedalās gandrīz visi aktieri – 18 vai 19 – tad arī aktieru kombinācijas, kādās strādājam, ir mums pašiem pilnīgi nebijušas. Tas dod iespēju darba procesā no jauna atklāt arī tos kolēģus, ar kuriem agrāk iestudējumos neesam satikušies. Gan lelles savos numuros, gan mēs kā aktieri esam ārpus savas ierastās vides – no vienas puses tas ir mulsinoši, no otras – iedrošina izmēģināt kaut ko jaunu un traku,” stāsta aktieris Artūrs Putniņš. Aktrise Arnita Jaunzeme piebilst, ka “šoreiz tiešām jāņem vērā izrādes vecuma ierobežojums 16+, jo pikantēriju ir gana daudz, bērni noteikti jāatstāj mājās. Šis ir vakars pieaugušajiem!”

Neparastajā pieredzē dalās arī izrādes muzikālās dramaturģijas veidotājs Raimonds Petrauskis: “Esmu strādājis vairākos teātros pie lielām koncertprogrammām, taču pirmo reizi sastopos ar aktieriem, kuri tieši vokāli var tik ātri iemiesot divas, trīs, četras un vairāk personību – gan paši, gan ar leļļu starpniecību. Leļļu teātra aktieru organiskā spēja manipulēt ar neskaitāmiem balss tembriem un variācijām arī man kā mūziķim dod iespēju izpausties, brīžiem es pat neatpazīstu, kurš aktieris tikko dziedāja, jo balss citā tēlā ir pārvērtusies līdz nepazīšanai. Aktieri ar lellēm var atļauties daudz vairāk nekā uzdrīkstētos dzīvajā plānā, un tas man arī muzikāli dod iespēju uzdrīkstēties vairāk.”

Lai kabarē atmosfēra būtu patiesa un kaislīga, izrādē Raimonds Petrauskis populāro dziesmu aranžijas izpildīs kopā ar situminstrumentālistu Ernestu Mediņu un aktieriem Daci Vītolu (akardeons) un Anriju Sirmo (ģitāra). Par koncertprogrammas saturisko ietvaru un leļļu numuriem rūpējas veseli četri režisori – Vija Blūzma, Edgars Niklasons, Edgars Kaufelds un Mārtiņš Eihe. Dramaturģisko līniju izstrādājusi aktrise un dramaturģe Rūta Dišlere, kura no šīs sezonas pievienojusies Latvijas Leļļu teātra kolektīvam, savukārt par scenogrāfiju un tērpiem atbild Grāfienes – mākslinieču apvienība, kura Leļļu teātrī debitāja ar izrādi “Kiosks” 2021. gadā. Alisei Putniņai uzticēta izrādes horeogrāfijas veidošana.

Politiski erotiskais kabarē “Bez morāles. Ar lellēm” savu skatuves dzīvi uzsāks Rīgas Latviešu biedrības nama Lielajā zālē, aicinot skatītājus gan uz pirmizrādi 9. decembrī, gan izrādēm 10., 14. un 18. decembrī un 19., 20. janvārī.

Biļetes nopērkamas visās Biļešu Paradīzes tirdzniecības vietās. Vairāk informācijas Sākums - Leļļu teātris