Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Ar koncertiem “Čellu pasaule” suminās čellisti profesori Eleonoru Testeļecu

Redakcija
Redakcija

Decembra sākumā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas /JVLMA/ simfoniskais orķestris un diriģents Kaspars Ādamsons visus mūzikas mīļotājus aicina uz diviem simfoniskās mūzikas koncertiem “Čellu pasaule”. Pirmais notiks 1. decembrī Bauskā, kur projekta “Plecu pie pleca” ietvaros kopā ar studentu orķestri muzicēs arī Bauskas, Iecavas un Vecumnieku Mūzikas un mākslas skolu audzēkņi, kā arī soliste čelliste Santa Valere. Savukārt piektdien, 2. decembrī plkst. 18.00 JVLMA Lielajā zālē JVLMA simfoniskais orķestris uzstāsties kopā ar solistiem čellistiem Dianu Ozoliņu, Gunu Šnē, Ēriku Kiršfeldu un Klāvu Jankevicu. Koncertprogramma “Čellu pasaule” ir veltījums izcilajai čellistei, profesorei Eleonorai Testeļecai skaistajā dzīves jubilejā.

Runājot par tuvojošos koncertu, diriģents Kaspars Ādamsons atklāj: “Šogad skaistu dzīves jubileju svinam izcilai čellistei, faktiski čella spēles leģendai, Latvijas Mūzikas akadēmijas emeritētajai profesorei Eleonorai Testeļecai. "Čellu pasaule”, tas ir kā stiprs tīmeklis, kuru Latvijas mūzikas un kultūras dzīvē ir radījusi profesore Testeļeca. Ar virtuozu pirkstu veiklību, asredzību, asdzirdību viņa noaudusi veselu čella skolu, kas pārklāj visu Latviju, un tās stiprie pavedieni aizsniegušies arī tālu ārpus mūsu zemes robežām. Viņas talants un pedagoģiskais viedums kā silta gaisma ir sildījusi katru čellistu klasē. Šis siltums un mīlestība staro tālāk un vieno vienu čellistu paaudzi ar otru”.

Koncertprogrammai “Čellu pasaule” abās pilsētās izvēlēta nedaudz atšķirīga programma. Ņemot vērā, ka Bauskā kopā ar orķestri muzicēs arī jaunie solisti čellisti, kā arī jaunie orķestra mūziķi, repertuārs izveidots radošā sadarbībā ar pašiem jaunajiem mūziķiem. Savukārt Rīgas koncertā izskanēs trīs absolūti dažādi opusi. Vispirms kā īpašs sveiciens profesorei no orķestra izskanēs Ludviga van Bēthovena Uvertīra “Leonora”. Turpinājumā čellu repertuāra zelta klasika - Roberta Šūmaņa Koncerts čellam ar orķestri la minorā. Kā stāsta Testeļecas audzēkne, tagad viena no profesores darba turpinātājām, Guna Šnē, šim skaņdarbam ir bijusi nozīmīga vieta arī profesores koncertrepertuārā. Koncerta plašais emociju vibrācijas spektrs šķiet radniecīgs ar pašas profesores personības šķautnēm - no pulsējošas enerģijas, rotaļīguma līdz dziļam maigumam un mīlestībai. Rīgā Čellkoncertu atskaņos viens no pēdējiem profesores studentiem - Klāvs Jankevics.

Neapšaubāmi koncerta kulminācija sagaidāma, kad svētkiem par godu unikālam Kšištofa Penderecka "Concerto grosso" izpildījumam pirmo reizi apvienosies visi šī brīža JVLMA čella spēles mācībspēki, bijušie profesores Testeļecas audzēkņi - Diana Ozoliņa, Guna Šnē, Ēriks Kiršfelds. Guna Šnē atklāj: “Penderecka mūzika šķiet ļoti atbilstoša vēstures posmam, kurā mēs šobrīd dzīvojam. Šis laiks, kad pasaulē ir saasinājusies vardarbīga agresija, kas smacējoši žņaudz tik daudz ļaužu, ir arī laiks, kad līdzcietība, empātija un vēlme palīdzēt ir kļuvusi par stipru ieroci. Savstarpēja atbalsta laiks pret bezjēdzīgu nežēlību. Šie spilgtie kontrasti šķiet Penderecka mūzikas kodols, kas brīžam mūs tik strauji svaida starp smeldzīgiem trīs čellu dziedājumiem, deklamējošiem monologiem un destrukciju. Meistarīgi parādot arī čella tik dažādo un daudzveidīgo dabu - čellu pasauli."