Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Mazā Mežotnes pils aicina uz latviešu vokālās kamermūzikas svētkiem

Redakcija
Redakcija

Pētera Vaska fonda desmitgades ietvaros 27.augustā Mazās Mežotnes pils parkā norisināsies latviešu vokālās kamermūzikas svētki – unikāls brīvdabas koncerts, kurā uzstāsies izcilais basbaritons Egils Siliņš, spilgtais mecosoprāns Zanda Švēde, pianists Mārtiņš Zilberts un čelliste Dace Zālīte-Zilberte. Koncertā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos Pētera Vaska fonda pasūtinātie Edgara Raginska un Raimonda Tigula jaundarbi. Koncerta sākums – plkst.20.

Koncertā skanēs arī skaistākās latviešu komponistu Jāzepa Vītola, Emīla Dārziņa un Alfrēda Kalniņa solodziesmas Egila Siliņa interpretācijā, III daļa «Adagio» no Pētera Vaska 2.koncerta «Klātbūtne». Savukārt Zanda Švēde šim koncertam izvēlējusies «Pūt, vējiņi» Andreja Jurjāna apdarē, Jāzepa Vītola «Mirdzas dziesmu», Jāņa Ķepīša solodziesmas «Rožu krūms» un «Neuzticīgā čigāniete», kā arī Valta Pūces «Tālu, tālu aiz jūriņas».

Basbaritons un Latvijas Nacionālās operas direktors Egils Siliņš studējis Latvijas Mūzikas akadēmijā profesoru Gurija Antipova un Leonīda Vīgnera klasēs. Latvijas Nacionālajā operā debitējis 1988.gadā titullomā Arigo Boito operā «Mefistofelis». Viņš ir desmit starptautisku konkursu laureāts, «Lielās mūzikas balvas« laureāts (1996., 2003. un 2014.gadā), Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks (2008). Bijis Frankfurtes operas solists (1990-1993), Bāzeles operas solists (1993-1996), kā arī Vīnes Valsts operas un Vīnes Tautas operas solists (1996-2000). Piedalījies dažādos iestudējumos ap 40 opernamos visā pasaulē, tostarp vadošajos Eiropas un Amerikas teātros: Milānas «La Scala», Ņujorkas «Metropolitēnā», Hamburgas Valsts operā, Berlīnes Vācu operā, Grācas operā u.c. Egils Siliņš piedalījies prestižākajos mūzikas festivālos, ieskaitot Bregencas, Tanglvudas, Savonlinnas un Glaindbornas festivālos. E. Siliņa repertuārā ir 90 lomu: Mefistofelis «Faustā», «Mefistofelī» un «Fausta pazudināšanā», Eskamiljo «Karmenā», Lielinkvizitors un Filips II «Donā Karlosā», Dulkamara «Mīlas dzērienā», Holandietis «Klīstošajā holandietī», Votāns «Reinas zeltā», Tomskis «Pīķa dāmā», Aļeko u.c. Egils Siliņš arī ir piedalījies kamermūzikas koncertos un vokāli instrumentālo darbu atskaņojumos. Viņa repertuārā ir Modesta Musorgska cikls «Nāves dziesmas un dejas», kā arī solo partijas Ludviga van Bēthovena 9.simfonijā, Antonīna Dvoržāka «Stabat Mater», Džuzepes Verdi un Volfganga Amadeja Mocarta Rekviēmā, Johannesa Brāmsa «Vācu rekviēmā» u.c.

Latviešu mecosoprāns Zanda Švēde kopš 2018.gada ir Frankfurtes operas soliste. Latvijas Nacionālajā operā viņa debitēja 2017.gadā ar titullomu Žorža Bizē operā «Karmena». Karmenas lomu Zanda Švēde dziedājusi Frankfurtē, Kanzasā, Sietlā un šosezon šim opernamiem pievienosies arī Pitsburgas opera. Mākslinieces repertuārā ir arī Driādas loma operā «Ariadne Naksā», titulloma operā «Kserkss», Soņetka operā «Mcenskas apriņķa lēdija Makbeta», Madalēna «Rigoleto», Grimgerda «Valkīrā», Suzuki «Madama Butterfly», Olga «Jevgeņijā Oņeginā», Flora «Traviatā», titulloma Pjacollas «Marija no Buenosairesas» u.c. Viņa dziedājusi Čikāgas Liriskajā operā, Atlantas Operā, Kanzassitijas Liriskajā operā un Ziemeļkarolīnas operā. Zanda Švēde absolvējusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju, piedalījusies Manhetenas vasaras mūzikas festivālā Ņujorkā, Scuola Italy Itālijā, Tyrolean Opera programmā Austrijā, kā arī ir 2013.gada Merola operas programmas absolvente. Viņa beigusi trīs gadu programmu Sanfrancisko operā kā Adlera stipendijas ieguvēja.

Koncerts top ar VKKF atbalstu mērķprogrammas «KultūrELPA» ietvaros.

N.B.! Tā kā koncerts norisināsies pils parkā, koncerta rīkotāji iesaka izvēlēties āra koncertam atbilstošu apģērbu. Ieeja koncertā – uzrādot sertifikātu, ka apliecina pilnībā pabeigtu vakcināciju pret «Covid-19» vai «C19» pārslimošanas faktu, kā arī personu apliecinošu dokumentu.

Biļetes uz koncertu var iegādāties «Biļešu Paradīzes» tīklā.