Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Ojāra Vācieša muzejā izskanēs Jēkaba Nīmaņa un “Poētiskā kvarteta” koncerts

Redakcija
Redakcija

29. novembrī plkst. 18.00 Ojāra Vācieša muzejā Rīgā, Ojāra Vācieša ielā 19, izskanēs Jēkaba Nīmaņa vadītā “Poētiskā kvarteta” koncerts izstādē “Viens”. Ja izstāde vēsta par divu lielu personību – Raiņa un Ojāra Vācieša – līdzībām, tad koncerts aktualizēs divu mākslu – mūzikas un dzejas – neviennozīmīgo līdzāspastāvēšanu.

“Novembrī ir ko svinēt un pieminēt, par to var runāt, bet to var arī nospēlēt,” uz koncertu aicina organizatori. “Šajā koncertā vārdam ir tikpat liela nozīme, kā notīm, jo skanēs latviešu dzejnieku iedvesmota mūzika, ko radījuši komponisti Pēteris Plakidis, Arturs Maskats un Jēkabs Nīmanis. Tā kā izstāde ir divos muzejos, arī koncerti būs divi. Pirmais koncerts akcentēs tieši tās tēmas, kuras tuvas Ojāra Vācieša muzejam, bet Raiņa un Aspazijas mājā decembra koncertā izskanēs citas.”
“Poētiskajā kvartetā” piedalās Baiba Renerte (mecosoprāns), Jēkabs Nīmanis (klarnete), Artūrs Noviks (akordeons), Ivars Ozols (kontrabass).

Biļetes: https://www.bilesuparadize.lv/lv/ev...

Par izstādi “Viens”

Raiņa un Ojāra Vācieša muzejos radīta izstāde “Viens”, kas stāsta gan par abu dzejnieku vientulības sajūtu, gan viņu attiecībām ar varu, izaicinājumiem un dzīvesbiedrēm. Katrā muzejā izstāde caur šīm tēmām vēsta tikai par vienu personību: Raiņa un Aspazijas mājā – par Raini, Ojāra Vācieša muzejā – par Vācieti. Tomēr tikai apmeklējot abas izstādes daļas, var izprast, cik daudz līdzību abiem bijis.

Abu muzeju memoriālās vides papildina līdz šim mazāk eksponēti priekšmeti, bet Jēkaba Nīmaņa skaņu gleznas “rāda” Raiņa un Vācieša dzeju aktieru Jāņa Kroņa un Ivara Krasta izpildījumā.

Izstādes veidotāji: Raiņa un Aspazijas mājas un Ojāra Vācieša muzeja speciālisti; mākslinieki: Liene Pavlovska, Artis Tauriņš; komponists: Jēkabs Nīmanis.

Izstāde tapusi ar Kultūras ministrijas finansiālu atbalstu.