Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


“Ave Sol” un jaunais diriģents Matīss Circenis aicina uz koncertu “Zeme”

Redakcija
Redakcija

4. maijā, Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē notiks koncerts "Zeme". Diriģenta Matīsa Circeņa vadībā koncertā piedalīsies Rīgas kamerkoris "Ave Sol", Vidzemes kamerorķestris un solisti Otto Trapāns (vijole), Pauls Ēriks Skujiņš (čells) un Reinis Tomiņš (sitaminstrumenti). Skanēs Pētera Plakida, Jēkaba Jančevska, Georga Pelēča, Pētera Vaska un Riharda Dubras mūzika.

"Laiks, kurā patlaban dzīvojam, visā pasaulē ir ārkārtīgi sarežģīts un bieži vien ļoti sāpīgs. Koncerta programma izvēlēta ar nodomu rosināt klausītājos iespējamās atbildes uz jautājumiem, ko nozīmē valstiskā piederība un cik trausla ir brīvība. Svētkos būtiski ne tikai svinēt to, kas mums ir, bet arī apzināties, ko nedrīkstam zaudēt," saka koncerta idejas autors un mākslinieciskais vadītājs Matīss Circenis.
No Pētera Vaska darbu klāsta klausīsimies vērienīgo Zemgales portretu "Līdzenuma ainavas" ar pavasarīgu jūsmu, putnu dziesmām, zvaigžņotu debesjumu, būs arī skaistais "Klusuma auglis" ar Mātes Terēzes tekstu. Leģendārās mūķenes teksts ir pamatā arī Riharda Dubras ekstātiskajai lūgšanai "Silence, Love and Light", kas tapusi pirms desmit gadiem korim un orķestrim. No Pētera Plakida mantojuma būs liriskā miniatūra "Ausmas stundā" ar Egila Plauža dzeju un noslēdzošā daļa "Zeme" no monumentālās kora simfonijas "Nolemtība" ar Ojāra Vācieša vārdiem. Jēkabs Jančevskis dos gaismas tiltu starp laicīgo un mūžīgo lieliskajā kompozīcijā "When" ar čella solo un Šekspīra dzeju. Visubeidzot programmā arī Georga Pelēča "Plaukstošais jasmīns" rasotas rītausmas svaigumā.

Koncerta māksliniekus vieno Andra Veismaņa vārds – viņš ir gan Matīsa Circeņa pedagogs Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, gan Rīgas kamerkora “Ave Sol” un Vidzemes kamerorķestra mākslinieciskais vadītājs. Nu viņš ir aicinājis savu studentu Matīsu Circeni piedalīties Latvijas kormākslas kultivēšanā un veidot Valsts svētku koncertprogrammu, kas tiks atskaņota viņu abu Alma Mater – Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā.

Koncerts sāksies 4. maija pēcpusdienā plkst. 13.00 un ieeja tajā – par baltu velti.
Koncertu rīko Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Koncertorganizācija “Ave Sol” ar Rīgas Domes atbalstu.

Šis ir viens no 4. maija svētku pasākumiem Rīgā. Ar visiem Latvijas neatkarības atjaunošanas dienai veltītajiem pasākumiem Rīgā var iepazīties tīmekļvietnē https://kultura.riga.lv/, kā arī sekot līdzi sociālo tīklu lapā “Rīgā notiek”.