Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Šajā nedēļas nogalē notiks Mutes ermoņiku svētki

Redakcija
Redakcija

No 21. līdz 23. oktobrim Rīgā un Ventspilī notiks ikgadējais tautas mūzikas festivāls “Dzīvā mūzika”, kura laikā šogad tiks svinēti Mutes ermoņiku svētki. Festivālā pulcēsies mutes ermoņiku spēlmaņi no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Somijas.

Muzikantu vidū būs arī pazīstamais Latvijas radio žurnālists Gunārs Jākobsons, kurš spēles prasmi pārmantojis bērnībā no tēva. Vēlāk spēlēšanu pārtraucis, taču 50 gadu vecumā atsācis, pateicoties aktierim Edgaram Liepiņam, ar kuru daudz strādāts kopā un kurš labi pratis šo instrumentu.

Uzzinot par festivāla “Dzīvā mūzika” plašo spēlmaņu skaitu, Gunārs Jākobsons bijis patīkami pārsteigts: “Tas no sirds priecē! Agrāk vai katrā mājā kāds mācēja blūmīzeri pūst. Tagad reti izdodas sastapt vēl kādu spēlmani.”

Trijās festivāla dienās savas spēles prasmes demonstrēs desmit dažādas muzikālās apvienības un solo izpildītāji. To vidū būs gan jaunie censoņi sākumskolas vecumā, gan profesionāli mūziķi un spēlmaņi labākajos gados. Visi kopā tie būs dzirdami Pārventas bibliotēkā Ventspilī, kur 22. oktobrī no pulksten 18.00 norisināsies Mutes ermoņiku svētku koncerts.

Ikgadējais tautas mūzikas festivāls “Dzīvā mūzika” padziļināti izzina dažādās tautas instrumentu spēles tradīcijas. Katru reizi tiek pievērsta uzmanība vienai noteiktai spēles tradīcijai. Klausītājiem tā ir iespēja iepazīties ar Latvijas un kaimiņvalstu muzikantu pieredzi instrumentu spēles izpētē un saglabāšanā, kā arī festivāla koncertos dzirdēt ārzemju viesu un labāko Latvijas tautas mūzikas spēlmaņu priekšnesumus.

Šī gada festivālu organizē biedrība “Skaņumāja” ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Ventspils valstspilsētas pašvaldības atbalstu. Ieeja koncertos un meistarklasēs bez maksas.