Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Operetes teātris aicina uz izcilā ASV diriģenta Gregorija Bukhaltera GALĀ koncertu «Ad Astra»

Redakcija
Redakcija

Jau informējām, ka no 25. līdz 29.aprīlim pirmo reizi Latvijā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) un Operetes teātra sadarbības projekta «Ad Astra» ietvaros viesosies starptautiski atzītais diriģents no ASV Gregorijs Bukhalters (Gregory Buchalter), lai JVLMA iestudētu krāšņu operešu un opermūzikas koncertprogrammu.

29.aprīlī plkst.19 Ogres novada Kultūras centrā projekta ietvaros norisināsies Galā koncerts «Ad Astra», kurā piedalīsies topošās operzvaigznes – JVLMA labākie Vokālās katedras studenti un simfoniskais orķestris (pie diriģenta pults – Gregorijs Bukhalters). Koncerta īpašā viešņa – starptautiski pieprasītā latviešu operdīva Liene Kinča (soprāns).

Koncerta programma, ko veidojuši abi projekta partneri – JVLMA un Operetes teātris - solās būt muzikāli eleganta, žanriski daudzveidīga un aizraujoša. Tā ļaus klausītājam izdzīvot visplašāko emociju gammu – no dvēseliski dziļām pārdomām līdz pat asprātīgam humoram skaistākajās operu un operešu lappusēs. Koncertā skanēs Antonīna Dvoržāka Nāras ārija no operas «Nāra», Gaetāno Doniceti Nemorīno ārija no operas «Mīlas dzēriens» un ārija «Nella fatal» no operas «Lukrēcija Bordžija», fragmenti no Žana Žaka Ofenbaha operas-fantāzijas «Hofmaņa stāsti» un Šarla Guno operas «Fausts», Žorža Bizē operas «Karmena», Džoakīno Rosīni operām, Johana Šrausa II operetes «Sikspārnis», Franča Lehāra operetēm «Smaidu zeme» («Tev pieder mana sirds») un «Džūdita» («Džūditas ārija») u.c.

Šajā vakarā muzicēs jaunie soprāni Paula Mihailova, Gunta Greisle, Līga Anševica un Evita Martinija, mecosoprāni Tīna Gelnere un Linda Pētersone, tenori Dainis Kalnačs, kurš jau izpelnījies skatītāju atzinību Operetes teātra programmās, un Renārs Austrums, kā arī basbaritons Jurģis Marcinkevičs. Jāpiebilst, ka visi jaunie dziedātāji, lai gūtu iespēju piedalīties šajā Galā koncertā, ir izgājuši JVLMA Vokālās katedras profesionālu atlasi un ir atzīti par labākajiem savu pedagogu vokālās klases pārstāvjiem, kuri patlaban spēj spilgti reprezentēt Latvijas vokālās mākslas nākotnes radošo potenciālu.

Starptautiski augstu novērtētais latviešu soprāns Liene Kinča ir tā saucamā «Vāgnera dziedātāja», kura jau vairākus gadus iestudē lomas pasaules opernamos. Mākslinieces šā brīža aktualitāte ir Adas loma Riharda Vāgnera operā «Fejas» (Die feen) un Elizabetes loma operā «Tanheizers» (Tanhauser) Leipcigas operā, Izoldes loma operā «Tristāns un Izolde» Igaunijas Nacionālajā operā, bet pēc piedalīšanās koncertā «Ad Astra» dziedātāja plāno atgriešanos Ženēvas mūzikas pasaulē. Šajā koncertā māksliniece pārsteigs ar mums neierastu repertuāru.
Diriģenta Gregorija Bukhaltera radošā darbība šobrīd noris «Florida Grand» operā, tāpat jau trīsdesmit gadus viņš diriģē Ņujorkas Metropolitēna operā, ir Dienvidfloridas simfoniskā orķestra viesdiriģents un Varnas Starptautiskā festivāla muzikālais vadītājs, «Grand Strand» mūzikas festivāla muzikālais vadītājs, Orlando operas un «Teatro Lirico d' Europa» diriģents, kā arī ilgstoši – Vašingtonas operas «Camerata» mākslinieciskais vadītājs, tāpat viņš regulāri koncertē vēl daudzviet citur pasaulē.

«Kā mūziķis, kurš aktīvi iesaistās dažādos ar operu un operetes mākslu saistītos projektos, esmu ļoti priecīgs un pagodināts, ka šāds vērienīgs koncerts notiks tieši Ogrē. Manuprāt, Ogres pilsētas izvēle šādam vērtīgam notikumam ir likumsakarīga, jo, saprotot, ka Latvijas sabiedrībai nepieciešams gan operetes, gan operas, gan visi citi muzikālā teātra žanri, Ogres novada pašvaldība ir vienīgā Latvijā, kura šobrīd nopietni strādā pie projekta, ka tādam teātrim ir jābūt tieši Ogrē. Tāpēc aicinu visus braukt uz Ogri, pārliecināties, cik skaista tagad ir Ogres pilsēta, cik ērti un ātri šeit var nokļūt no galvaspilsētas vai no jebkuras citas Latvijas vietas, un cik daudz iedvesmojošu cilvēku te var satikt!» aicina Atvars Lakstīgala, Ogres Mūzikas un mākslas skolas direktors un Ogres novada domes deputāts.

«Man liels prieks un gods šajā projektā sadarboties ar JVLMA kompetentajiem un ļoti atsaucīgajiem mācībspēkiem, mūziķiem un visu jomu un līmeņu darbiniekiem, kuri nesavtīgi iegulda savas zināšanas, domas un laiku, lai iecerētā, nebūt ne vienkāršā, programma mums kopā izdotos patiešām skaista un vispusīgi bagātinoša, un lai Gregorija Bukhaltera viesošanās Latvijā un sadarbība ar JVLMA kļūtu par mākslinieciski augstvērtīgu un vērienīgu notikumu ar tā vainagojumu Galā koncertā Ogrē, izceļot Latvijas vokālās, vokāli instrumentālās skatuves mākslas nākotnes potenciālu. Nevalstiskais Operetes teātris jau desmit gadus nodrošina profesionālās pieredzes iespēju labākajiem augstākā akadēmiskā līmeņa jaunajiem māksliniekiem, veicinot viņu skatuves pieredzi, mākslinieciskās meistarības izaugsmi un publicitāti. Viņu profesionālās varēšanas kalve ir tieši mūsu mūzikas pasaules «Alma Mater» – JVLMA. Tāpēc uzskatu par tālredzīgu JVLMA Vokālās katedras vadītājas, docentes Airas Rūrānes ideju sekmēt jauno vokālistu motivāciju nemitīgi spodrināt meistarību, un stiprināt to sadarbībā ar izcilu, starptautiski plašu pieredzi guvušu diriģentu. Priecājos dāvāt šādu iespēju jaunajiem māksliniekiem, kuri, savu lielisko pedagogu atbalstīti, atbildīgi, ar jaunībai raksturīgo degsmi un aizrautīgu maksimālismu gatavojas koncertam,» akcentē Agija Ozoliņa-Kozlovska, Operetes teātra mākslinieciskā vadītāja.

Biļetes uz Galā koncertu var iegādāties «Biļešu Paradīzes» tīklā:
https://www.bilesuparadize.lv/lv/ev...

Biļešu cenas: 15 – 30 EUR. Skolēniem, studentiem, pensionāriem, cilvēkiem ar invaliditāti, ISIC, ITIC, Goda ģimenes apliecības un Ogres novadnieka kartes īpašniekiem – atlaides.

Vairāk informācija par koncertu un māksliniekiem:
https://www.facebook.com/OperetesTe... OPERETES TEATRIS - JAUNUMI