Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Latvijas Nacionālajā teātrī izskanēs Latvijas proklamēšanas 105. gadadienai veltīts svētku koncerts

Redakcija
Redakcija

Šī gada 18. novembrī par godu Latvijas proklamēšanas 105. gadadienai Valsts prezidenta kanceleja, Kultūras ministrija un VSIA “Latvijas Koncerti” rīko ikgadējo svētku koncertu Latvijas Nacionālajā teātrī. Koncertā skanēs latviešu komponistu radītā kinomūzika Latvijā pazīstamu un atzītu mākslinieku izpildījumā. Koncerta tiešraide no Latvijas Nacionālā teātra būs skatāma Latvijas Televīzijas 1.kanālā plkst. 18:00, kā arī klausāma Latvijas Radio 3 “Klasika” tiešraidē plkst. 18:00.

Latvijas valsts proklamēšanas 105. gadadienai veltītais koncerts veidots kinomākslas zīmē, aicinot paraudzīties uz sevi un savas tautas un Latvijas vēsturi caur tik krāšņu laikmeta liecību kā kino un tā maģisko sastāvdaļu – mūziku. Ierosme tam smelta “Splendid Palace” simtgades svinībās. 1923. gadā celtā kinoteātra ēka bija Rīgā pirmā, kas paredzēta tieši kino vajadzībām. Arhitekta Frīdriha Kārļa Skujiņa autordarbs, kas pārsteidz ar iespaidīgo neobarokālo fasādi un neorokoko stila daudzveidību iekštelpās, uzskatāms par vienu no krāšņākajiem un senākajiem Eiropas kinoteātriem. Jau kopš pirmsākumiem “Splendid Palace” demonstrējis izcilu filmu programmu. Mēmā kino periodā “Splendid Palace” lepojies ar Oto Karlī vadīto orķestri un pēcāk esot bijis pirmais kinoteātris Baltijā, kas demonstrējis skaņu filmas. Kinomākslā mūzikai bijusi būtiska loma jau kopš pašiem pirmsākumiem – klusumā netika izrādītas pat mēmās filmas. Lai muzikāli ietonētu emocionālo fonu un atmosfēru, pianists vai pat orķestris bija neatņemama priekšnesuma sastāvdaļa. Latvijas Republikas proklamēšanas 105. gadadienai veltītajā svētku koncertā skanošo kinomūziku varēsim uztvert kā pašpietiekamu vērtību, kas ārpus ekrāna vai ierastās vides uzbur pavisam citus un gluži jaunus tēlus, sajūtas un pārdomas. Savukārt rūdītam latviešu kino pazinējam šī programma varētu izvērsties par patīkamu atkalsatikšanos ar iemīļotiem tēliem un sirdij tuviem stāstiem, ar atmiņās glabātiem notikumiem un vietām.

Koncertā skanēs muzikālu fragmentu virknējums no latviešu spēlfilmām: “Salna pavasarī” ar Jāņa Ivanova mūziku, “Kārkli pelēkie zied” ar Romualda Grīnblata mūziku, “Kapteiņa Enriko pulkstenis” ar Ringolda Ores mūziku, Marģera Zariņa “Tango” no filmas “Pie bagātās kundzes”, Ivara Vīgnera mūzikas fragments no filmas “Tās dullās Paulīnes dēļ”, Imanta Kalniņa mūzikas fragmenti no kinofilmām “Ezera sonāte”, “Emīla nedarbi”, “Laimes lācis”, Raimonda Paula “Dejas”, “Mēness gaismā”, “Kādas pilsētas ugunis” no kinofilmas “Depresija”, Raimonda Tigula “Cerību jūra” no daudzsēriju filmas “Likteņa līdumnieki”, Riharda Zaļupes “Aplenkumā” no mūzikas kinolentei “Nameja gredzens”, Lolitas Ritmanis “Lūgšana” no kinolentes “Dvēseļu putenis” un Raimonda Paula populārāko kinotēmu svīta.

Koncertā piedalīsies Latvijā pazīstami un atzīti skatuves mākslinieki: maestro Raimonds Pauls, komponists Raimonds Tiguls, sitaminstrumentālists un komponists Rihards Zaļupe, “Latvijas Radio koris”, “Latvijas Radio bigbends”, diriģents Kaspars Ādamsons. Koncerta režisore – Dita Lūriņa-Egliena, koncerta vadītāji – Latvijas Nacionālā teātra aktrise Maija Doveika un aktieris Edgars Ozoliņš.

Valsts prezidenta kanceleja, Kultūras ministrija un VSIA “Latvijas Koncerti” aicina apmeklēt bezmaksas koncertus reģionos, šogad tie izskanēs Dundagas kultūras pilī, Ainažu kultūras namā, Jaunjelgavas kultūras namā, Skaistkalnes kultūras centrā un Preiļu novada kultūras centrā.