Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Saksofonmūzikas svētki kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri

Redakcija
Redakcija

Piektdien, 17. februārī, plkst. 19.00 Lielajā ģildē norisināsies koncerts “LNSO un Saxophonia”, kas ir daļa no XIII Starptautiskā saksofonmūzikas festivāla “Saxophonia” programmas. Diriģenta Jāņa Stafecka vadībā Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) kopā ar Rīgas Saksofonu kvartetu klausītājiem pirmatskaņos komponista Uģa Prauliņa Uvertīru saksofonu kvartetam un orķestrim, kas pasūtināta īpaši festivālam, savukārt kopā ar saksofonistu Arvīdu Kazlausku pirmo reizi Latvijā dzirdēsim Džona Adamsa virtuozā Saksofonkoncerta (2013) atskaņojumu. Orķestris izpildīs arī Modesta Musorgska simfonisko svītu “Izstādes gleznas”. Festivālu “Saxophonia” organizē VSIA “Latvijas Koncerti”.

Latviešu komponista Uģa Prauliņa uvertīras pirmatskaņojumā LNSO pievienosies Rīgas Saksofonu kvartets (RSK). RSK var uzskatīt par festivāla “Saxophonia” centrālo asi. Kvartets savu darbību uzsāka 1992. gadā, un ar to aizsākas akadēmiskās saksofonmūzikas ēra Latvijā. Rīgas Saksofonu kvartets kopš 2022. gada muzicē šādā sastāvā: Katrīna Kivleniece-Cābule (soprāna saksofons), Aigars Raumanis (alta saksofons), Ainars Šablovskis (tenora saksofons) un Baiba Tilhena (baritona saksofons).
Amerikāņu komponista Džona Adamsa Saksofonkoncerts tapis 2013. gadā, un tā iedvesmas sakņojas džeza mūzikā – skaņraža tēvs pagājušā gadsimta 30. gados spēlējis altsaksofonu džeza ansambļos; tāpat komponists vēlāk iepazinies ar Džona Koltreina un citu izcilu džeza saksofonistu radošo darbību. Taču Adamss atzīmē, ka konkrētā stila ietekme partitūrā atklājas vien dziļākos skaņdarba slāņos un nav acīmredzama. Nenoliedzami, skaņdarbs piesātināts ar džeza mūzikai raksturīgo jaudu un spožumu.

Solopartiju 17. februāra koncertā atskaņos saksofonists Arvīds Kazlausks. Kazlausks ir viens no vadošajiem Latvijas saksofonistiem, kuram raksturīga dziļa mākslinieciskā ziņkāre, kas nereti pārkāpj akadēmisko žanru robežas un rezultējas spilgtos eksperimentālās mūzikas projektos. Lielās mūzikas balvas 2017 nominants kategorijā „Gada mūziķis“.

Savukārt simfoniskā orķestra iespējas un skanējums visspožāk atklāsies Modesta Musorgska simfoniskās svītas “Izstādes gleznas” atskaņojumā. Šis darbs ir iekļauts arī LNSO Francijas turnejas koncertprogrammā un 25. februārī izskanēs Mecā. LNSO diriģenta Andra Pogas vadībā koncerttūrē atradīsies no 22. līdz 25. februārim, uzstājoties koncertzālēs Eksanprovansā, Parīzē un Mecā.

Savukārt 17. februāra koncertā pie diriģenta pults redzēsim Jāni Stafecki, kas kopš 2022./2023. gada sezonas ir LNSO diriģentu saimē. Stafeckis 2012. gadā dibinājis un vada Rēzeknes kamerorķestri, kā arī līdz šim viesdiriģenta lomā sadarbojies ar kamerorķestri “Sinfonietta Rīga”, Liepājas Simfonisko orķestri un Latvijas Operetes fondu. 2020. gadā par īstenoto koncertprogrammu ar ērģelnieci Ivetu Apkalnu un maestro Raimondu Paulu, saņēmis sabiedrisko mediju gada balvu “Kilograms kultūras”.

Biļetes uz koncertu iespējams iegādāties Lielās ģildes kasē, “Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās, kā arī internetā – https://www.bilesuparadize.lv/lv/ev...

Seko līdzi LNSO jaunumiem mājaslapā https://www.lnso.lv/ un Facebook profilā https://www.facebook.com/LNSO.lv