Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


23. Starptautiskais Baha kamermūzikas festivāls izsludina šā gada programmu

Redakcija
Redakcija

23. Starptautiskais Baha kamermūzikas festivāls šogad norisināsies no 4. novembra līdz 2. decembrim, piedāvājot piecus aizraujošus koncertus ar māksliniekiem no Francijas, Itālijas, Somijas un Latvijas.

Baha kamermūzikas festivāla direktore, klavesīniste Aina Kalnciema, aicinot uz kārtējo festivālu, uzrunā baroka mūzikas mīļotājus: «Mīļie Baha mūzikas draugi, priecājos, ka atkal tuvojas nemirstīgā Johana Sebastiāna Baha svētki! Vācu komponists, kura daiļrade pieder visai cilvēcei, dod garīgu spēku katram klausītājam. Viņa mūzika nepazīst šķēršļus starp valstīm un tautām, tā prot tuvināt gan klausītājus, gan izpildītājus. Jau divdesmit trešo reizi Baha mūzikas fonds aicina uz festivāla koncertiem visus tos, kas vēlas dot savai dvēselei nemirstības pieskārienu.»

4. novembrī plkst.17 Em. Dārziņa Mūzikas skolas zālē festivālu ieskandinās jau tradicionālais koncerts «Vārds jaunajiem». Šoreiz koncerta dalībnieki tiešām būs paši jaunākie, topošie mūzikas profesionāļi no MIKC Nacionālās Mākslu vidusskolas, Emīla Dārziņa mūzikas skolas un Rīgas Doma kora skolas. Koncertā skanēs tikai Johana Sebastiāna Baha skaņdarbi.

12. novembrī plkst.19 Mazajā ģildē muzicēs baroka mūzikas ansamblis «Masques» no Francijas (Sophie Gent & Tuomo Suni, vijoles, Kathleen Kajioka, alts, Mélisande Corriveau, čells, Benoît Vanden Bemden, kontrabass un Olivier Fortin, klavesīns). Programmā: Johana Sebastiāns Bahs, Georgs Filips Tēlemanis, Žans Filips Ramo, Vilhelms Frīdemanis Bahs.

Ansamblis «Masques» uzstājies gan nozīmīgās Eiropas koncertzālēs, piemēram, Amsterdamas «Muziekgebouw», Briseles «Bozar», kā arī Kanādā un ASV. Festivālu sarakstā ir Ūtrehtas senās mūzikas festivāls (Nīderlande), «Festival de Saintes» (Francija), «Heidelberger Frühling» (Vācijā), «Festival de Wallonie» (Beļģija) u.c. «Masques» ir ierakstu izdevniecības ALPHA mākslinieki, un Dītriha Bukstehūdes mūzikas albums, kurš tapa kopā ar ansambli «Vox Luminis», saņēmis prestižo «Gramophone» balvu.

15. novembrī plkst.19 Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja Kolonnu zālē ar koncertprogrammu «Per Brahe’s Travels» (Pēra Brahes ceļojumi) muzicēs somu mākslinieki Mats Lillhannuss (Mats Lillhannus, tenors) un Miko Ikeheimo (Mikko Ikäheimo, lauta). Pērs Brahe (Per Brahe, 1602–1680) bija nozīmīga vēsturiska personība ne tikai kā Zviedrijas ģenerāļgubernators, bet arī kā dziesminieks. Brahe bija lautists, kurš savos ceļojumos bija savācis un apkopojis krājumā tā laika aktuālākos skaņdarbus lautai no Itālijas, Vācijas, Francijas un Anglijas.

22. novembrī plkst.19 Mazajā ģildē muzicēs talantīgie pianisti Daumants Liepiņš un Aurēlija Šimkus. Programmā skanēs Johana Sebastiāna Baha, Volfganga Amadeja Mocarta un Johana Kristiāna Baha skaņdarbi. Dzirdēsim gan mākslinieku solo, gan ansambļa spēli.

Pianists Daumants Liepiņš ir viens no atzītākajiem savas paaudzes mūziķiem. 2019. gadā uzvarējis prestižajā «Vendom Prize konkursā», iegūstot iespēju uzstāties ar solokoncertu Verbjē festivālā un ieskaņot albumu «Steinway» ierakstu kompānijā. 2017.gadā saņēmis «Lielo Mūzikas balvu» kategorijā «Gada jaunais mākslinieks». 2021.gadā Daumants Liepiņš bijis rezidents Karalienes Elizabetes Mūzikas kapelā Briselē, bet šobrīd viņš papildina zināšanas maģistra programmā Karalienes Sofijas Mūzikas augstskolā Madridē, Spānijā.

Latvijā reti dzirdētās pianistes Aurēlijas Šimkus starptautiskā karjera aizsākās 16 gadu vecumā, kad vācu ierakstu kompānija «Ars Produktion» izdeva viņas solo albumu «Scherzo», kuru žurnāls «Piano News» atzina par mēneša albumu, rakstot, ka «Aurēlija Šimkus ir izcila pianiste un īsts atklājums». Par savu otro solo albumu «Bach. Ich ruf’ uz Dir» Aurēlija ieguva Eiropas prestižāko klasiskās mūzikas godalgu «Echo Klassik» kategorijā «Gada jaunais mākslinieks». Aurēlija ir piedalījusies festivālos «Interlaken Classics», «Kisingenes vasara», Bonnas Šūmaņa festivālā, uzstājusies Berlīnes Filharmonijā, Cīrihes Tonhallē un Dortmundes «Konzerthaus», muzicējusi kopā ar Anglijas kamerorķestri, Varšavas simfonisko orķestri u.c.

2. decembrī plkst.18 festivāla noslēguma koncertā Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja Kolonnu zālē muzicēs Rīgas klausītājiem jau pazīstamais, izcilais itāļu flautists Massimo Merčelli un klavesīniste Aina Kalnciema. Brīnisķīgajam duetam vakara gaitā piepulcēsies arī Ainārs Paukšēns ar baroka čellu. Programmā: Johana Sebastiāna Baha, Karla Filipa Emanuela un Arkandželo Korelli skaņdarbi flautai un klavesīnam.

Plašāka informācijas par festivālu pieejama festivāla mājaslapā: bachfestriga - Sākums

Biļetes uz koncertiem var iegādāties «Biļešu Paradīzes» tirdzniecības vietās un Daļa kultūras jau 20 gadus