Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


“Jūras vārtos” izskanēs leģendārā opera “Nabuko”

Redakcija
Redakcija

25. novembrī plkst. 17.00 teātra namā “Jūras vārti” ar leģendārās Džuzepi Verdi operas “Nabuko” iestudējumu Gunta Gailīša režijā viesosies Latvijas Nacionālā opera.

Tieši opera “Nabuko” savulaik aizsāka komponista Džuzepi Verdi slavas ēru. 1840. gadā pēc abu bērnu un sievas nāves Verdi nonāca smagā depresijā un tikai pēc diviem gadiem, pārvarējis iekšējo krīzi, komponists atkal pievērsās darbam un uzrakstīja “Nabuko”. Šī opera piedzīvoja skaļu triumfu un vēlāk arī neskaitāmus iestudējumus, bet Latvijas Nacionālajā operā uzvedums Gunta Gailīša režijā tapa 1996. gadā. Pēc tā pirmizrādes publikas ovācijas ilgušas pusstundu, tāpēc nav pārsteigums, ka šis iestudējums atjauninātā izskatā (tas pirmizrādi piedzīvoja 2010. gadā) joprojām atrodas operas repertuārā.

“Nabuko” sižets ņemts no Vecās derības un stāsta par Babilonijas valdnieka Nebukadnecara centieniem pakļaut jūdu tautu. “Iestudējuma idejiski filozofiskais pamats ir laiks. Laika tēma jūtama arī iestudējuma vizuālajā risinājumā – tas ir saules, dzīves loku un debespušu ritums. Šī izrāde ir specifiska ar to, ka visu laiku notiek interešu grupu sadursme – galvenokārt attiecībās starp Jūdeju un Babiloniju. Tā ir cīņa par iekarošanu, uzurpēšanu, tā ir manipulācija ar varu. Kad operas varoņi ir izgājuši šos daudzos dzīves lokus, viņi, saprotot un, atzīstot savas pieļautās kļūdas, lūdz piedošanu. Piedošanas tēma ir galvenā fināla atziņa, bet atrisinājuma atslēga visam ir mīlestība, kas dara neiespējamo,” atzinis režisors Guntis Gailītis.
Iestudējuma scenogrāfijas autors Andris Freibergs, kostīmu māksliniece - Kristīne Pasternaka. Diriģents – Mārtiņš Ozoliņš. LNO atjaunotajā “Nabuko” versijā piedalās Lučio Gallo, Jānis Apeinis, Jūlija Vasiļjeva, Liene Kinča, Raimonds Bramanis, Andris Ludvigs, Guntars Ruņģis, Darja Zaharova, Laura Grecka, Edgars Ošleja, Pavlo Balakins, Krišjānis Norvelis, Guntars Ruņģis, Oļegs Orlovs, Nauris Puntulis, Evija Martinsone, Dana Bramane, Krišjānis Norveli un Rihards Mačanovskis.
Izrādi organizē SIA “Kurzemes filharmonija”, finansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Ventspils valstspilsētas pašvaldība. Biļetes iespējams iegādāties biļešu tirdzniecības tīklā “Biļešu paradīze”, tostarp teātra nama “Jūras vārti” un koncertzāles “Latvija” kasēs.

Informējam, ka pasākuma laikā iespējama fotografēšana un video filmēšana organizatora vajadzībām. Iegūtie materiāli tiks izmantoti pasākuma publicitātes nolūkos teātra nama “Jūras vārti” sociālo tīklu kontos.