Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Pēc skatītāju lūguma izsludināts Larisas Mondrusas jubilejas papildkoncerts

Redakcija
Redakcija

Pērnā gada rudenī leģendārā dziedātāja Larisa Mondrusa – viena no iemīļotākajām pagājušā gadsimta 60. gadu izpildītājām – nosvinēja savu 80 gadu jubileju, savukārt šā gada februārī vairākās Latvijas koncertzālēs izskanēja dziedātājas apaļajai gadskārtai veltīti koncerti, kuri tika pilnībā izpārdoti un kurus klausītāji uzņēma ar patiesu sajūsmu. Tāpēc lielās skatītāju intereses dēļ 2.jūnijā plkst.19 Koncertzālē «Cēsis» notiks Larisas Mondrusas jubilejas programmas papildkoncerts, kurā piedalīsies populārie dziedātāji Lorija Vuda, Uģis Roze, Andris Ērglis un Ieva Sutugova, saksofonists Raivo Stašans, kā arī instrumentālā grupa «Crazy Daisy» Koncertu vadīs radio personība Elvis Jansons.

Larisa Mondrusa (skatuves vārds Larissa) ir krievu-ebreju izcelsmes populārās mūzikas izpildītāja. Dzimusi bēgļu gaitās Otrā pasaules kara laikā 1943. gada 15. novembrī Kazahstānas pilsētā Džambulā (tagad – Taraza). Pēc kara vecāki ar atvasi atgriezās Latvijā, kur Larisa absolvēja vidusskolu. Meitenei bija vēl tikai 18 gadu, kad viņa kļuva par slavenā Rīgas estrādes orķestra jeb REO vadošo solisti. Ar dziesmām «Zilie lini» un «Latgalei» Larisa Mondrusa 1968. gadā kļuva par pirmo Raimonda Paula mūzikas interpreti krievvalodīgajā auditorijā.

Larisas Mondrusas vārdu un balsi iepazina arī ārpus Latvijas PSR robežām. Televīzijas konkursā «Zilā uguntiņa» viņas izpildītā un komponistes Elgas Īgenbergas sarakstītā dziesma «Mūs gaida zvaigznes» ieguva milzu atzinību, padarot dziedātāju pat par pirmā lieluma zvaigzni toreizējā Padomju savienībā.

Tomēr dzīve un karjera būtiski mainījās 1973. gadā, kad viņa kopā ar savu vīru, kādreizējo REO vadītāju Egīlu Švarcu, emigrēja uz Rietumvāciju. Te viņa ierakstīja arī skaņuplates latviešu valodā, kuras (protams, slepus) nonāca arī Latvijā. Pie mums Larisa Mondrusa kļuva slavena kā šlāgerdziesmu («Svešā zemē stādu rozes», «No manis neaizej» u.c.) izpildītāja. Līdz šim latviski iznākuši četri viņas albumi: «Svešā zemē stādu rozes», «Kā senās dienās draugs...», «Tik un tā», «Larisa Mondrusa 2003».

„Larisa Mondrusa ir bijusi nozīmīga personība latviešu populārajā mūzikā,» uzsver Lorija Vuda, kura dziedājusi un joprojām dzied trimdas latviešu satīriski-muzikālajā ansamblī «Čikāgas piecīši». «Mēs Larisu Mondrusu zinājām arī trimdā. Savulaik Čikāgā pat esmu bijusi uz vienu viņas koncertu. Jau tolaik man šķita, ka Larisa Mondrusa tiešām ir īpaša.» Savukārt pati Larisa Mondrusa, uzzinājusi, ka Latvijā izskanēs viņas 80 gadu jubilejai veltīti koncerti, jutusies gana saviļņota: «Tiešām biju ļoti pārsteigta, jo man šķiet, ka ikvienai personībai un zvaigznei kādreiz pienāk tas laiks, kad ir jāatstāj skatuve. Un tas ir jādara tad, kad esi vēl līdzīgs cilvēkam. Lai citi tevi atceras vēl pilnbriedā, nevis kā večiņu dziļā vecumā. Biju pārliecināta, ka ir jau pagājuši 20 gadi kopš maniem pēdējiem koncertiem, un viss ir noslēdzies. Tāpēc tiešām pozitīvā ziņā biju ļoti pārsteigta par to, ka manas dziesmas arvien atceras un reizēm pat dzirdamas radio. Pie sevis vēlāk nodomāju, cik tas ir jauki – manis ierakstītās dziesmas dzīvo un dzīvos arī tālāk! Turklāt ar šiem jubilejas koncertiem tās iegūs citu elpu. Savukārt jaunie dziedātāji Andris Ērglis un Ieva Sutugova, gan par leģendu jau kļuvušie Lorija Vuda-Cinkusa un Uģis Roze pieliek dziesmu vārdiem un mūzikai savu dvēseli. Saprotu un pieņemu, ka tagad manas dziesmas skanēs pavisam savādāk nekā tad, kad es tās dziedāju. Bet par to tikai priecājos!»

Uz tikšanos Larisas Mondrusas 80 gadu jubilejas koncertā 2. jūnijā plkst.19 Koncertzālē «Cēsis»!

Biļetes uz koncertu var iegādāties «Biļešu Servisa» kasēs un Biļešu Serviss - Biļešu Serviss