Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:127, Did:0, useCase: 3


Saruna ar tradicionālo mūzikas instrumentu kolekcionāru Kārli Auzānu

Redakcija
Redakcija

Izstāžu zālē “Rīgas mākslas telpa” Kristiana Brektes un Modra Svilāna izstādes “Skaņurīki. Eksperimentālā laboratorija.” ietvaros 13. oktobrī plkst. 19.00 norisināsies saruna ar tradicionālo mūzikas instrumentu kolekcionāru, mūziķi un komponistu Kārli Auzānu, bet 15.oktobrī plkst. 21.00 tumšās elektroniskās mūzikas apvienība +K+M+B muzikālā un performatīvā uzstāšanās iezīmēs izstādes noslēgumu.

Izstāžu zālē “Rīgas mākslas telpa” 13. oktobrī plkst. 19.00 norisināsies saruna “Skaņurīki” ar tradicionālo mūzikas instrumentu kolekcionāru, mūziķi un komponistu Kārli Auzānu, kurā viņš dalīsies ar stāstiem par savas instrumentu kolekcijas izveidi, kā arī izstādē aplūkojamiem objektiem. Izstādē “Skaņurīki. Eksperimentālā laboratorija.” Iekļauti astoņi dažādu tautu un valstu tradicionālie instrumenti no Kārļa Auzāna privātkolekcijas. Ar katru no šiem instrumentiem saistāms kāds īpašs stāsts – kā un kādēļ tas nonācis komponista kolekcijā. Pirms diviem gadiem, sākoties Covid-19 pandēmijai, K. Auzāns katru dienu savās sociālo tīklu platformās veidoja aptuveni minūti garas meditācijas, katru reizi izmantojot kādu citu mūzikas instrumentu.

Kārlis Auzāns ir mūziķis un komponists, daudzu godalgotu filmu un teātra izrāžu mūzikas autors. Čellu trio “MeloM” dalībnieks un dažādu instrumentu virtuozs. Dažādu pasaules instrumentu kolekcionārs.

Savukārt izstādes noslēgumā, 15. oktobrī plkst. 21.00, izstāžu zālē “Rīgas mākslas telpa” norisināsies apvienības +K+M+B priekšnesums “Skaņurīki”. +K+M+B ir Kristiana Brektes, Modra Svilāna un Māra Butlera tumšās elektroniskās mūzikas projekts. Paši mūziķi sevi dēvē par mistiķu apvienību un piesaka sevi ar sekojošiem vārdiem: “Kārlim Straubergam ir grāmata par latviešu buramvārdiem, kas mirstot pārgāja uz nākamo paaudzi un bija slepeni, lai to izpaušana neatņemtu ticētājam spēku. Tagad šīs grāmatas ir nonākušas citas paaudzes rokās, mākslinieku apvienībā +K+M+B. Šie vīri maskās pārvērš skaņās visu, kam pieskaras, un neviens cilvēks, zvērs vai koks, kas pagadās viņiem pa rokai, nezina, vai kādā jaukā dienā neiekļūs paranormālo parādību un skaņu ietekmē.”

Eksperimentālā laboratorija "Skaņurīki" ir vizuālās mākslas un skaņas projekts, kas veltīts tautas instrumentiem, to rašanās vēsturei un ietekmēm, kā arī to laikmetīgai jaunradīšanai. Laboratorijas iniciatori ir mākslinieku tandēms Kristians Brekte un Modris Svilāns, sadarbībā ar kuratori Augusti Petri, savukārt projekta pamatā ir tradicionālās mūzikas eksperta, etnomuzikologa Valda Muktupāvela veiktie pētījumi par latviešu skaņurīkiem. Tautas instrumenti ir plaša un nozīmīga tradicionālās kultūras un cilvēku dzīves daļa, tās ietekme jūtama saistībā ar dažādiem rituāliem un tradīcijām, taču būtiski, ka visbiežāk zināšanas par instrumentu vizuālajām un skaņas īpašībām nodotas mutvārdu veidā - pēc atmiņas, nevis konkrētas instrukcijas.

Ieejas maksa Eksperimentālajās laboratorijās – izstādes ieejas biļete.

Kristiana Brektes un Modra Svilāna izstāde “Skaņurīki. Eksperimentālā laboratorija.” apmeklētājiem pieejama līdz 16. oktobrim.

Organizē Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības izstāžu zāle “Rīgas mākslas telpa” to atbalsta Rīgas dome, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Nartiss.lv un Kokmuiža. Īpašs paldies Kārlim Auzānam