Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


No 11. novembra Viestura Kairiša jaunā spēlfilma “Janvāris” visā Latvijā

Redakcija
Redakcija

11. novembrī kino “Splendid Palace” un visā Latvijā pirmizrādi piedzīvos starptautisko novērtējumu guvusī režisora Viestura Kairiša jaunā autobiogrāfiskā spēlfilma “Janvāris”.

“Janvāris” ir vēsturiska un autobiogrāfiska ekskursija 1991. gada barikāžu laikā, kas vēsta par jauniem kinematogrāfistiem, kuri tiek ierauti Rīgā notiekošajos 1991. gada janvāra politiskajos notikumos.

1991. gada janvāris. Pēc skolas beigšanas Jazis nevar izlemt, kā dzīvot tālāk, viņam draud iesaukšana Padomju armijā. Pirmās nopietnās attiecības, 90. gadu sākuma bohēma, paaudzes protests. Latvijā tikmēr turpinās cīņa par valsts neatkarību, padomju milicijas speciālo uzdevumu vienības OMON draud apstādināt baltiešu brīvības cīņu, Rīgā sāk būvēt barikādes. Filmas jaunie varoņi ir tālu no jebkādas politiskās dzīves, taču apstākļi viņiem liek nonākt notikumu epicentrā un izdarīt izvēli.

“Mēs ļoti bieži domājam par brīvību, un mēs bieži domājam, ka brīvību veido tauta, nācija, valsts, bet patiesībā brīvību veido indivīds. Filma ataino šo ikviena cīņu par brīvību, tautas cīņu pēc brīvības un to, kā šīs cīņas krustojās. 1991. gada janvāris bija mēnesis, kad mēs kā indivīdi izvēlējāmies un izcīnījām brīvību. 1991. gada janvārī man bija 19 gadu, tāpēc šīs filmas varoņus un notikumus es ļoti labi pazīstu. Šajā vecumā es cīnījos par savu personīgo brīvību, kamēr latviešu nācija cīnījās par brīvību no PSRS totalitārā žņauga. Ukrainas karš rāda, ka Latvijas cīņa nav galā un joprojām turpinās. Janvāris ir gada pirmais mēnesis, filma ir par sākumu,” tā filmas režisors Viesturs Kairišs.

Filmā “Janvāris” lomas atveido jaunie aktieri Kārlis Arnolds Avots, Alise Dzene (Danovska) un Sandis Runge, kā arī kino jomā jau pieredzējušie un Latvijā iemīļotie Baiba Broka, Artūrs Skrastiņš, Lauris Dzelzītis, Imants Strads, Kaspars Dumburs. Latvijas aktieru kolektīvu papildinājuši arī kaimiņvalstu aktierspēles profesionāļi – igauņu aktieris Juhans Ulfsaks un lietuviešu aktieris Alekss Kazanavičs. Filmas veidotāju komanda ir režisors Viesturs Kairišs, operators Voiteks Starons, māksliniece Ieva Jurjāne, kostīmu māksliniece Rūta Lečaite, grima māksliniece Ilze Trumpe un komponiste Juste Janulīte, bet producenti – Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe.

“Šī filma ir daudzslāņains un niansēts darbs – stāsts par jauna cilvēka nobriešanu sarežģītos, dramatiskos vēstures kontekstos. “Janvāris”, kurā režisors Viesturs Kairišs ir ietvēris arī atsauces uz paša pieredzi 90. gadu sākumā, veiksmīgi apvieno gan emocionālu stāstu par jauna cilvēka nobriešanu un vētrainajiem sevis meklējumiem, gan iezīmē Latvijas neatkarības atgūšanas laiku un ieraksta šo subjektīvo, bet uzrunājošo cilvēkstāstu plašākos kontekstos – gan Latvijas nesenās vēstures, gan arī pasaules kinovēstures kontekstā. Filmas galvenā varoņa Jaža, ko spēlē Kārlis Arnolds Avots, aizrautība ir kino, un tieši tas – atsauces uz pasaules kinokultūras mantojumu un arī 90. gadu sākuma Latvijas kino kontekstu un personībām – “Janvāri” atšķir no daudzām citām filmām par nesenās vēstures tēmām un ļauj tai rezonēt arī pasaulē,” saka Dita Rietuma, Nacionālā kino centra vadītāja un kino teorētiķe.

“Janvāris” ir Latvijas, Lietuvas un Polijas kopprodukcija. Filmas uzņemšanu Latvijā un Lietuvā atbalstīja Latvijas Nacionālais kino centrs, Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Lietuvas Kino centrs, Polijas Filmu institūts, Latvijas Televīzija, SIA “Latvijas Mobilais Telefons”, Latviešu fonds, kā arī Eiropas Padomes filmu fonds Eurimages.

“Laikā, kad visa pasaule dzīvo līdzi notiekošajam Ukrainā un ģeopolitiskā situācija ir ļoti saspīlēta, šī filma ir atgādinājums, ka brīvība nav pašsaprotama. Ziņu virsraksti dienu no dienas atgādina, ka tautas spēks ir tik liels, cik katra tās indivīda spēks atsevišķi, un vērtības, kas mūs kā sabiedrību vienoja pirms trīsdesmit gadiem, kad Latvijas iedzīvotāji faktiski kailām rokām stājās pretī militārām vienībām, nedrīkstam aizmirst arī šodien, kad esam brīvi. Mēs vienmēr esam bijuši Latvijas patrioti – esam izauguši līdz ar atjaunoto, neatkarīgo Latviju – un vienmēr atbalstām Latvijai nozīmīgus projektus, tostarp vietējā kino satura veidošanu un kultūras notikumus. Esam pārliecināti, ka tikai kopā mēs varam uzturēt kolektīvo atmiņu un veidot nacionālo pašapziņu, un filma “Janvāris” ir viens no instrumentiem, kā parādīt, cik stipri kopā esam,” uzsver LMT prezidents Juris Binde.

Filma veidota filmu studijā “Mistrus Media”, kas jau iepriekš veidojusi Viestura Kairiša vēsturisko drāmu “Melānijas hronika”, kura sasniedza plašu skatītāju loku Latvijā un pasaulē un 2017. gadā ieguva nacionālo kino balvu “Lielais Kristaps” kā labākā spēlfilma. Arī Viestura Kairiša jaunā spēlfilma “Janvāris” jau guvusi starptautisku atzinību – “Janvāris” starptautisko pirmizrādi piedzīvoja vienā no nozīmīgākajiem pasaules kino forumiem – Traibekas filmu festivālā ASV šī gada jūnijā, kur ieguva balvu kā labākā ārzemju filma. Tas uzskatāms par vienu no lielākajiem pēdējo 30 gadu latviešu kino starptautiskajiem panākumiem. Nacionālais kino centrs filmu izvirzījis kā Latvijas pieteikumu ASV Kinoakadēmijas balvai “Oskars”, un filma jau atlasīta Eiropā nozīmīgiem kino forumiem – Romas un Varšavas Starptautisko kinofestivālu konkursa programmās.

Vēl pirms nacionālās pirmizrādes skatītāji aicināti arī uz īpašo “Janvāris” ziedojumu seansu Ukrainas kinematogrāfistu atbalstam 10. oktobrī kino “Splendid Palace”, kur, atsaucoties Ukrainas Valsts filmu aģentūras aicinājumam atbalstīt Ukrainas kinoindustrijas un kinoprofesionāļu izdzīvošanu kara apstākļos, visi biļešu ienākumi tiks ziedoti Ukrainas kino atbalstam. No 11. novembra filmu varēs noskatīties visā Latvijā.