Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


Spīdzināšana un terors – “Dokumentārija” jaunais stāsts par ukraiņu dzīvi okupācijā

Redakcija
Redakcija

No 16. novembra populārākajās satura straumēšanas platformās pieejams Latvijas Radio dokumentālās žurnālistikas podkāsta “Dokumentārijs” jaunākais stāsts “Palikt dzīvam okupācijā”. Dokumentālajā stāstā podkāsta veidotāja, žurnāliste Indra Sprance divās epizodēs stāsta par pieredzēto Ukrainas austrumos.

Latvijas Radio turpina atspoguļot Krievijas noziedzīgā iebrukuma Ukrainā sekas. Šī gada septembrī žurnāliste Indra Sprance apmeklēja Izjumu un Balakliju Harkivas apgabalā Ukrainas austrumos – teritorijas, kas vairāk nekā pusgadu atradās iebrucēju karaspēka pakļautībā. Septembra sākumā Ukrainas karaspēkam izdevās padzīt iebrucējus no šīs apkaimes un žurnālistei Indrai Sprancei bija iespēja apmeklēt apdzīvotās vietas un runāt ar cilvēkiem, kuri vairāk nekā pusgadu ir dzīvojuši okupantu karaspēka pakļautajās teritorijās. Kā ir izdzīvot šādos apstākļos – par to klausieties Latvijas Radio podkāsta “Dokumentārijs” jaunākajā stāstā „Palikt dzīvam Ukrainā”. Pirmajā epizodē Indra Sprance sniegs ieskatu, kā ir izdzīvot Krievijas karaspēka okupētā teritorijā Izjumā, savukārt otrā vēstīs par dzīvi Balaklijā.

“Apmeklējot Izjumu un Balakliju man bija iespēja intervēt cilvēkus, kas paši uz savas ādas pieredzējuši Krievijas armijas karavīru vardarbību. Cilvēku stāstītais apstiprina Ukrainas amatpersonu teikto, ka civiliedzīvotāju spīdzināšana Krievijas karaspēka okupētajās teritorijās nebija atsevišķu vienību spontāna rīcība, bet gan sistemātiski organizēti centieni terorizēt vietējos iedzīvotājus,” stāsta Latvijas Radio žurnāliste Indra Sprance, kura šogad saistībā ar kara Ukrainā atspoguļošanu iecelta par Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieri.

Abas dokumentālā stāsta „Palikt dzīvam okupācijā” epizodes klausītājiem būs iespējams dzirdēt arī Latvijas Radio 1 ēterā – raidījumā „Atvērtie faili” 17. un 24. novembrī plkst. 12.30. Indras Sprances veidotais dokumentālais stāsts no 24. novembra būs pieejams arī sabiedrisko mediju portālā LSM.lv.

„Latvijas iedzīvotājiem ir svarīgi neatslābt un turpināt atbalstīt ukraiņu varonīgo cīņu ne tikai par savas valsts, bet arī tautas pastāvēšanu. Tajā pašā laikā mums jādzird par šausmīgajiem kara noziegumiem pret Ukrainas tautu, kurus turpina pastrādāt Krievijas okupantu armija, lai nevaram ļauties maldīgām ilūzijām par kaimiņvalsti. Šos noziegumus nedrīkstam aizmirst un arī neaizmirsīsim, pateicoties žurnālistiem, kuri ir gatavi doties uz Ukrainu un riskēt ar visdārgāko – savu veselību un dzīvību,” norāda Latvijas Radio Pētnieciskās žurnālistikas daļas vadītājs Ģederts Ģelzis.

Raidieraksts veidots Latvijas Radio podkāstam “Dokumentārijs”. Stāsta autore ir Indra Sprance, skaņu režisore ir Nora Micpapa, vizuālo identitāti veidoja grafikas dizainere Beāte Bērziņa.

Podkāsts “Dokumentārijs” attīsta kvalitatīvu dokumentālās žurnālistikas audio žanru Latvijā. Raidierakstu mērķis ir ne tikai iepazīstināt klausītājus ar dažādiem autentiskiem, atklātiem un spilgtiem stāstiem, bet arī attīstīt dokumentālās žurnālistikas žanru Latvijā.

Pirmajā “Dokumentārijs” ciklā “Miers ar tevi!” četru epizožu ietvaros tika stāstīts par homoseksuālu cilvēku attiecībām ar baznīcu, otrajā stāstā “Vajadzēs noģērbties” tika runāts par seksuālu vardarbību kāda ārsta kabinetā tepat Latvijā, savukārt trešais stāsts vēstīja par dzīvi pēc diagnozes „krūts vēzis”. Savukārt dokumentālajā stāstā „Karš Ukrainā” trīs epizodēs Indra Sprance stāstīja par Ukrainas iedzīvotāju pieredzēto Bučā, Borodjankā, Irpiņā un citviet Kijivas pievārtē. Visi šie stāsti guva lielu klausītāju atsaucību un izraisīja plašu rezonansi. Podkāsts “Dokumentārijs” pieejams Latvijas Radio mājaslapā - https://ej.uz/Dokumentarijs, LSM.lv, podkāstu straumēšanas platformās un Latvijas Radio mobilajā lietotnē.

Par Latvijas Radio podkāstiem

Latvijas Radio podkāstu straumēšanas vietnēs piedāvā vairāk nekā 160 dažādus raidījumus, kas pielāgoti raidierakstu formātam. Tāpat pieejami vairāki oriģinālpodkāsti, kas primāri veidoti digitālajai audio videi: „Runājam par skriešanu ar Tomu Grēviņu”, podkāsts jauniešiem „5 zem 25”, raidieraksts par karu Ukrainā „Drošinātājs” un „Предохранитель” krievu valodā, sarunas jauniešiem par dzīves jēgu “Kā ir būt”, mentālajai veselībai veltītais podkāsts “Vai tas ir normāli?”, podkāsts par podkāstiem Latvijā “Raidnīca”, sarunas par emocionālo un garīgo veselību caur mākslinieku pieredzes stāstiem “Mākslinieks pie mikrofona”, latgaliešu literatūrai veltītais podkāsts “Puslopys”, audio stāstu krājums “100 deči Latvijai”, kā arī pirmais dokumentālās žurnālistikas podkāsts Latvijā „Dokumentārijs”. Tāpat Latvijas Radio 4 – Doma laukums piedāvā visaptverošu saturu krievu valodā, tostarp podkāstos lielu popularitāti iemantojušo bērnu literatūras podkāstu “В гостях у книжки” un zinātnei veltīto “Природа вещей”. Ik mēnesi Latvijas Radio paplašina piedāvātā satura apjomu podkāstu straumēšanas vietnēs.