Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


Aizvadīta latviešu vēsturiskā spiegu trillera “Suflieris” pirmizrāde

Redakcija
Redakcija

14. septembrī kinoteātrī “Splendid Palace” notika vēsturiskā spiegu trillera “Suflieris” Latvijas pirmizrāde, pulcējot filmas komandu no Latvijas un Igaunijas, Latvijas Republikas kultūras ministru Nauri Puntuli, Igaunijas Republikas vēstniecības pārstāvjus, kā arī plašu viesu loku un vietējā, kvalitatīvā kino cienītājus.

Spiegu trilleris “Suflieris” ar Prītu Voigemastu, Agnesi Budovsku un Kasparu Znotiņu galvenajās lomās stāsta par Otrā pasaules kara priekšvakaru, kad PSRS un Vācija pārsteidz pasauli, parakstot vienošanos par neuzbrukšanu, un pārējiem vēl nav zināms, ka paktā ietverts arī slepens protokols, kas nodod Baltiju un Somiju Staļina varā un ļauj Hitleram iebrukt Polijā. Tomēr, kā atzīst viens no filmas producentiem Jānis Kalējs, spēlfilma nav tikai par karu: “1939. gada notikumi šodien iegūst jaunu aktualitāti. Izcili aktierdarbi, krāšņi tērpi un laikmeta vide. Spiegu spēles, intrigas, bet pāri visam liktenīga mīlestība un jautājums – kurš ir SUFLIERIS? Domāju, ka spēlfilma neatstās vienaldzīgu nevienu laba un kvalitatīva kino cienītāju.”

Jāatzīst, ka vēsturiskā spiegu trillera ideja radās jau sen, “Suflieris” bija iecerētā kā viena no Igaunijas simtgades filmām. Neskatoties uz to, ka pasaules pirmizrāde jau notika agrāk, spēlfilmas pirmizrāde mūsmājās notiek pilnīgi citādos apstākļos. “Kad mēs sākām strādāt pie “Sufliera”, Igaunijas sabiedrībā valdīja uzskats, ka valsts varētu būt labākā pozīcijā, ja nepiederētu nevienai militārai apvienībai. Tas ļoti atgādināja pirmskara laikus tālajā 20. gadsimtā. Taču tiklīdz Krievijas armija sāka savu tā saucamo “speciālo militāro operāciju” Ukrainā, sabiedrības domas pilnībā mainījās. Šobrīd diez vai izdosies atrast kaut vienu šādi domājošu pilsoni Baltijas valstīs un arī Skandināvijā. Domāju, ka “Suflieris” vēlreiz ļauj mums novērtēt miera laiku un tā neapšaubāmo vērtību,” dalās atmiņās un pārdomās spēlfilmas “Suflieris” igauņu režisors Margus Paju.

Režisors ļoti augstu vērtē visas komandas darbu un arī mūsu aktieru spēli, ar kuriem sadarbojās pirmo reizi. Jāsaka, ka tas ir abpusēji: “Prieks būt daļai no šī vērienīgā projekta, daļai no starptautiskās komandas, kas tik labi sastrādājās. Īpaši gribu atzīmēt darbu ar režisoru Margusu Paju, mēs lieliski sapratāmies un kopā esamradījuši ļoti veiksmīgu personāžu. Manis atveidotā Marija ir gudra sieviete, kura, ļaujoties mīlestībai, negaidīti tiek pakļauta politikas skarbajai spēlei,” atzīmē Agnese Budovska. Savukārt Kaspars Znotiņš, aicinot visus uz filmu, padara spiegu intrigu vēl lielāku: “Spiegs aizies pēdējais” bija šīs filmas darba nosaukums. Tā atbild arī filmas galvenais varonis, kad mans varonis pēc slepenas tikšanās kafejnīcā viņam pajautā: “Kurš iet prom pirmais, jūs vai es?”. Tad nu nāciet skatīties, kurš aizies pirmais.”

Kopā ar latviešu aktieriem Agnesi Budovsku, Kasparu Znotiņu, Gati Gāgu un Daini Sumišķi trillerī “Suflieris” spēlēja arī Igaunijā pazīstamie aktieri Prīts Voigemasts, Elmo Nīganens, Dorisa Tislare, lietuvieši Ieva Andrejevaite un Valentīns Novopoļskis, kurš Latvijā zināms no filmām “Oļegs” un “Krimināllieta iesācējam”, un citi. Filmas mūzikas autori – latviešu komponisti Ēriks Ešenvalds un Rihards Zaļupe. Ierakstā piedalījušies Latvijas Radio kora solisti un simfoniskā orķestra mūziķi, ieraksts veikts Latvijas Radio 1. studijā un Rīgas Sv. Jāņa baznīcā. Sākot no 14. septembra mūzika, kas tapusi filmai “Suflieris”, ir pieejama visās digitālajās mūzikas klausīšanās platformās (Spotify, Apple, Amazon, Youtube music u.c.).

Filma ir vērienīgs četru valstu kopražojums, to veidojušas kompānijas “Film Angels Productions” (Latvija), “Nafta Films” (Igaunija), “Taska Film” (Igaunija), “Solar Films” (Somija) un “Inscript” (Lietuva). Filmas ražošanu atbalstīja Nacionālais Kino Centrs un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

No šī gada 16. septembra spiegu trilleris “Suflieris” tiks izrādīts kinoteātros visā Latvijā, kā arī vairākos kultūras centros – Daugmales pagasta Kultūras centrā, Engures mācītājmuižas pagalmā, Viesītes Kultūras centrā, Ogresgala Tautas namā, Kalsnavas Multifunkcionālā centra “UPs” telpās, Kalsnavas Kultūras namā, Zaļenieku Kultūras namā, Doles Tautas namā, Ogres Kultūras centrā, Babītes KIC filiālēs “Vietvalži” un “Piņķi”, Ķekavas novada Kultūras namā, Zirņu pagasta SAC “Citrons”, Barkavas Kultūras namā, Katlakalna Tautas namā, Kokneses Kultūras namā, Ciemupes Tautas namā, Ādažu Kultūras centrā un Gaviezes Kultūras namā.

Ar plašāku informāciju par filmu var iepazīties filmas oficiālajā mājaslapā https://suflieris.lv/.

Pateicamies kinoteātrim “Splendid Palace”, Rīgas Motormuzejam un “Courvoisier” par atbalstu spēlfilmas “Suflieris” pirmizrādes pasākuma rīkošanā.