Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


Pērn Latvijas kinoteātros nopirktas 2 miljoni biļešu, populārākā latviešu filma - "Mātes piens"

Redakcija
Redakcija

Nacionālais Kino centrs (NKC) apkopojis 2023. gada statistikas datus filmu nozarē, un filmu izrādīšanas dati liecina – lai gan kinoskatītāju paradumi mainās, tomēr kinoteātru apmeklējums stabili aug un tuvojas pirmspandēmijas rādītājiem; šajā ziņā Latvijā klājas labāk, nekā vidēji Eiropā.

Latvijas kinoteātros 2023. gadā nopirkti mazliet vairāk nekā divi miljoni kinobiļešu (2 030 545 biļetes), un tie ir jau 75% no 2019. gada skatītāju skaita (atšķirībā no 2022. gada, kad kinoteātru apmeklējums tikai mazliet pārsniedza 50% no 2019. gada rādītājiem). Pēc Eiropas Audiovizuālās observatorijas (EAO) datiem šāda augšupejoša tendence novērojama daudzviet Eiropā, lai gan dažās valstīs (piemēram, Čehijā un Turcijā) kinoteātru apmeklētāju skaits 2023. gadā ir samazinājies, salīdzinot ar 2022. gadu. Latvijas kinoskatītāji tomēr prot novērtēt lielā ekrāna priekšrocības, par to liecina arī fakts, ka ievērojami sarucis lietotāju skaits pandēmijas laikā atvērtajās kinoteātru tiešsaistes platformās – skatītāji tomēr izvēlas tās pašas filmas baudīt klātienē, kinozālē.

Aizvadītā gada laikā Latvijas kinoizrādīšanas vietās demonstrētas 399 filmas, no tām 272 bijušas jaunu filmu pirmizrādes, un jau tradicionāli kinorepertuāra lielāko daļu aizņem ASV ražojuma kinodarbi – 77% no 2023. gadā izrādītajām filmām. Likumsakarīgi, ka arī kinoteātros populārāko filmu trijnieks atspoguļo šo tirgus sadalījumu – visvairāk skatītāju 2023. gadā apmeklējuši filmas Avatars: Ūdensceļš (20th Century Studios), Bārbija (Warner Bros. & Mattel Films) un Runcis zābakos: Pēdējā vēlēšanās (DreamWorks Animation).

Tomēr populārāko filmu desmitniekā jau tradicionāli ielaužas arī kāda Latvijas filma, un šoreiz tā ir režisores Ināras Kolmanes un filmu studijas Deviņi vēsturiskā drāma Mātes piens pēc Noras Ikstenas romāna motīviem (55 873 skatītāji), kas ieņem septīto vietu apmeklētāko filmu sarakstā. Jāpiebilst, ka šī filma nacionālās kino balvas Lielais Kristaps noslēguma ceremonijā saņēma pat divas popularitātes balvas, uzvarot sabiedrisko mediju portāla LSM.lv skatītāju balsojumā un kļūstot par 2023. gada populārāko Latvijas filmu kinoteātrī Splendid Palace.

Latvijas filmas vispār 2023. gada laikā kinoteātros pulcinājušas 167 149 skatītājus, populārāko filmu sarakstā Mātes pienam seko režisores Ilzes Kungas-Melgailes debijas spēlfilma Mana brīvība (studija Tasse Film) un režisora Jura Poškus spēlfilma Saule spīd 24 stundas (studija Fa Filma).

Atšķirīgu Latvijas filmu izrādīšanas formātu Latvijas reģionos uztur apvienība Kinopunkts un Latvijas Kinematogrāfistu savienības projekts Kino visiem un visur Latvijā, kas paralēli maksas seansiem nodrošina Latvijas filmu pieejamību arī bez maksas – 254 kinovietās kopumā 2366 bezmaksas seansos demonstrētas 112 filmas, pulcinot 63 116 skatītājus.

Latvijas filmu nozares statistikas rādītāji, papildinot ar Baltijas kaimiņvalstu datiem, ir publicēti NKC ikgadējā izdevumā Facts & Figures, kas sagatavots dalībai Berlīnes starptautiskajā kinofestivālā un pieejams lejupielādei NKC mājaslapas sadaļā Iespiedizdevumi / Statistikas pārskati – ŠEIT. Filmu nozares dati regulāri tiek iesniegti arī Centrālajai statistikas pārvaldei, kuras veidotajā Oficiālās statistikas portālā iespējams salīdzināt un analizēt dažādu gadu datus aptuveni 15 gadu periodā.