Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


Stāsti par stiprām sievietēm: Go3 piedāvā filmu izlasi 8. martam

Redakcija
Redakcija

Marta mēnesī, godinot Starptautisko sieviešu dienu, televīzija Go3 sagatavojusi skatītājiem īpašu filmu izlasi, kas apliecina daiļā dzimuma spēku. Biogrāfiski stāsti par NASA matemātiķēm, spiedzēm, #MeToo kustības aizsācējām, mātēm, kuras cīnās pret iekārtu, lai atmaskotu bērna slepkavas un filmas ar izcilām aktrisēm, kuras mirdz ne tikai ekrānā, bet lauž stereotipus arī dzīvē. Iekārtojies ērtāk, pieslēdzies Go3 un baudi!

Mātes spēks – tumšā komēdijā pēc reāla notikuma

Piecām ‘’Oskara’’ balvām nominēta melnā komēdija ‘’Trīs paziņojumi pie Ebingas Misūri štatā’’ stāsta par sievieti, kura izmisīgi cenšas iegūt taisnību savas meitas slepkavības lietā.
Nesagaidot nekādu rīcību no vietējā šerifa un viņa vietnieka, māte izvieto trīs policijai veltītus stendus pie pilsētas robežām un uzsāk pati savu izmeklēšanu.

‘’Izvarota mirstot.’’, ‘’Joprojām nekādu arestu?’’, ‘’Kā tas nākas, šerif Vilobij?’’ – šādus uzrakstus uz reklāmas stendiem izvieto sērojošā māte, saniknojot vietējās varas iestādes.

Interesanti, ka stāsta pamatā ir reāla aina, ko filmas veidotājs Martins Makdonags 1998. gadā novērojis, ceļojot pa Amerikas rietumu daļu. Scenārists ievērojis paziņojumus, kuros par sievietes vārdā Keitija Peidža nogalināšanu tiek apsūdzēts viņas vīrs.

Paziņojumos tika izcelta policijas nekompetence lietas izmeklēšanā. Makdonags atklāj, ka gadiem nav spējis aizmirst šos paziņojumus. Pagājuši desmit gadi, līdz mākslinieks uzzinājis, ka tos izvietojusi upures māte. Filmas veidotājs sapratis, ka šis ir stāsts, uz kura pamata izveidot filmu, kas vēsta par sievietes spēku – mākslas filma, kuras pamatā reāls notikums un reālas sievietes spēks.

Anistone vai apaļīga meitene? Citāda skaistuma triumfs

Iedvesmojošā “pieaugšanas drāma” ‘’Klimpiņa’’ ar Dženiferu Anistoni stāsta par skaistumkonkursu ārēji neredzamo pusi. Vilodīna ir izbijušas skaistumkaralienes meita – miesās varena pusaudze, kura piesakās mammas rīkotajam talantu šovam. Lai gan šis solis ir drīzāk protesta akts, dalībnieki sarīko revolūciju gan talantu skates, gan mazās Teksasas pilsētiņas mērogos.

Megapopulārā Anistone filmā atveido ‘’klimpiņas’’ māti, izbijušo skaistuma karalieni. Sieviete ir pārāk aizņemta ar konkursu organizēšanu – meitas izprašanai tai nav laika.

Savukārt galvenās lomas atveidotāja Daniele Makdonalda tiek uzskatīta par vienu no daudzsološajiem jaunajiem talantiem par spīti faktam, ka viņa absolūti neatbilst Holivudas skaistuma standartiem.
Un viņas uznāciens ‘’Klimpiņā’’ radīja īstu apvērsumu – viņa joprojām saņem vēstules no neskaitāmām jaunām dāmām, kuras vēlas izteikt aktrisei pateicību – ‘’klimpiņa’’ palīdzējusi studentēm, kuras neatbilst standartiem auguma un izskata ziņā, celt pašvērtējumu.

Aktrise pati gan uzsmaida pasaulei un paziņo – viņa ik rītu nemostas ar domu par savu svaru, nē! Makdonalda priecājas, ka aktrisei ar viņas augumu Holivuda paver arvien plašākas iespējas atveidot vienkārši cilvēkus, ne resnulīšu lomas. Un to Makdonalda veiksmīgi dara – viņa jau piedalījusies veselā plejādē atzītu kino darbu, un neviens neuzdrošināsies izsmādēt viņas kandidatūru nestandarta auguma dēļ.

Patiess stāsts par Amerikas varoni – afroamerikāņu spiedzi

‘’Harieta’’ ir patiess stāts par Harietu Tabmenu, kura bija afroamerikāņu abolicioniste, humāniste un spiedze ASV pilsoņu kara laikā. Filma vēsta par viņas aizbēgšanu no verdzības. Harieta bija viena no lielākajiem Amerikas varoņiem, kuras drosme un nepakļaušanās atbrīvoja simtiem vergu un mainīja vēsturi.
Biogrāfiskā drāma nominēta diviem ‘’Oskariem’’ un ir tas retais gadījums, kad kā kino eksperti, tā vienkārši labas izklaides mīļotāji ir vienās domās – filma ir izcila. Aptaujās tā saņēmusi reto ‘’A+’’ vērtējumu no skatītājiem, kā arī nominēta neskaitāmām prestižām balvām.

Galvenajā lomā Sintija Erivo – Londonā dzimusi Nigērijas pilsoņu atvase. Šobrīd 34 gadus vecā aktrise karjeru uzsākusi vien pirms pāris gadiem, taču ļoti spoži, un viņas stāsts ir apliecinājums tam, ka kinoindustrijā ielauzties spēj ne tikai divdesmitgadnieces.

Sievietes kā ‘’cilvēkdatori’’ – daiļā dzimuma matemātiķu leģenda

Trim ‘’Oskariem’’ nominētā biogrāfiska drāma ‘’Vienādojums ar nezināmajiem’’ stāsta par NASA matemātiķēm. Savienotajām valstīm sacenšoties ar Krieviju, lai nosūtītu cilvēku kosmosā, NASA atklāja neizmantotu talantu afroamerikāņu sieviešu veidolā, kuras kā matemātiķes kalpoja vienā no lielākajām operācijām ASV vēsturē.
Šajā stāstā, kurš pamatojas uz neticamiem, bet patiesiem notikumiem, sekojam par „cilvēkdatoriem” dēvēto sieviešu dzīvēm straujajā ritumā pa NASA karjeras kāpnēm kopā ar citiem cilvēces lielākajiem prātiem, kuriem bija uzdots aprēķināt astronauta Džona Glena iziešanu orbītā un drošu atgriešanos.

Filma guva fantastiskus panākumus un tiek dēvēta par vienu no 2016. gada ienesīgākajiem kino darbiem, kurš nopelnīja gandrīz 100 miljonus dolāru. Tā nominēta neskaitāmām kinobalvām, tostarp trim ‘’Oskariem’’.
Kā jau tas notiek ar filmām, kuras radītas pēc patiesiem notikumiem, dažādi eksperti ‘’Vienādojums ar nezināmajiem’’ saskatījuši šādas tādas vēsturiskas neprecizitātes, taču fakts paliek fakts – sievietes, par kurām stāsta filma, ir reālas personas, kārtējais apliecinājums tam, kā daiļais dzimums spēj mainīt vēsturi visos laikos un visās sfērās.

Kristena Stjuarte – ne tikai Bella no ‘’Krēslas’’

Šausmu filma ‘’Zem ūdens’’ atklās Kristenas Stjuartes talanta daudziem neredzētu šķautni. Aktrises atveidotā varone Nora tiek iesprostota zemūdens bāzē, kur sākas baisi notikumi.

Vairāk nekā desmit kilometru lielā dziļumā zem ūdens okeānā aizsākas traģēdija - caur urbšanas stacijas sienām sāk traukties ūdens. Kapteiņa vadībā izdzīvojušie apjauš, ka viņu vienīgā iespēja izglābties ir pa okeāna gultni kājām doties uz galveno bāzes staciju. Tomēr ātri vien viņi attopas, cīnoties par savām dzīvībām. Ir sācies uzbrukums - viņiem uzklūp dažādi noslēpumaini radījumi, kurus neviens savā mūžā nav redzējis.
Kristena Stjuarte kinoindustrijā jau sen vairs nav tikai skaistā ‘’Bella’’ no tīņu kulta filmas ‘’Krēsla’’. Tīņu filmu viņa izmantoja vien kā atspēriena punktu, lai iekarotu industrijas virsotnes gan kā aktrise, gan kā režisore. Šobrīd top filma, kurā Stjuarte atveidos princesi Diānu.

Stjuarte pati sevi dēvē par feministi, 2017. gadā aktrise paziņoja, ka ir biseksuāla. Kopš tā laika aktrise ļāvusies atklātām diskusijām par to, kā seksualitāte ietekmē viņas karjeru.
Stjuarte neslēpj, ka saņēmusi brīdinājumus nerādīties sabiedrībā ar otro pusīti, ja tā ir meitene, jo tas var laupīt iespēju tikt pie mīlētāju lomām. Stjuarte par to vien pasmejas un atbild – viņa nevēlas sastrādāties ar cilvēkiem, kam traucē aktrises seksualitāte.

#MeToo kustības aizsākumi – filmā ar Holivudas aktrišu ziedu

Trim ‘’Oskariem ‘’nominēta drāma ‘’Skandāls’’ ar Šarlīzi Teronu, Nikolu Kidmenu un Margotu Robiju stāsta par #MeToo kustības aizsākumiem.
Uz patiesiem notikumiem balstītais stāsts ļauj ielūkoties visu laiku varenākās, bet pretrunīgāk vērtētās mediju impērijas "Fox News" iekšienē un vēstī par sievietēm, kuras atmaskoja un gāza no troņa tās vadītāju.
Lai arī ieņēmumu ziņā filma nesasniedza cerēto, kritiķu atzinība iezīmēja īsto ainu. Galvenokārt lielisko aktrišu trio nominēts prestižām kino balvām, bet pati filma tiek slavēta par ietekmi uz pasauli vēstījuma dēļ.
‘’Skandāls’’ tiek dēvēta par pirmo filmu, kura veltīta #MeToo kustībai un atklāti runā par to, kā sievietēm nākas saskarties ar seksuālu uzmākšanos darba vietā.

Un šīs ir tikai dažas no filmām, kuras martā, godinot sievietes, sagatavojis Go3! Izcilas aktrises un spēcīgu sieviešu stāsti – tas viss martā baudāms Go3! Pieslēdzies un skaties sev ērtā laikā un vietā!