Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


Daudzsēriju mākslas filma “Emīlija. Latvijas preses karaliene” – tagad arī Latvijas Televīzijā

Redakcija
Redakcija

Televīzijas pirmizrādi piedzīvos daudzsēriju mākslas filma “Emīlija. Latvijas preses karaliene” (2021), režisori Andis Mizišs, Kristīne Želve, Dāvis Sīmanis, Gints Grūbe. Tas ir stāsts par starpkaru Latvijas preses karalieni – “Jaunāko ziņu” un “Atpūtas” izdevēju – Emīliju Benjamiņu, kuras personība, bagātība un traģiskais liktenis ir kļuvis par Latvijas vēstures leģendu. Pirmā sērija būs skatāma jau 18. martā LTV1 pulksten 21.05.

“Pašmāju daudzsēriju filmas ir Latvijas Televīzijas skatītājiem iemīļots un pieprasīts saturs. Ikviens jauns augstas kvalitātes seriāls ir uzskatāms par kultūras notikumu un kultūras mantojumu, un sabiedriskās televīzijas prioritāro uzdevumu skaitā ir atbalstīt Latvijas filmu producentu radīto saturu, kas pievēršas jautājumam par nacionālo identitāti. Daudzsēriju filma “Emīlija. Latvijas preses karaliene” ir spilgts “nacionālais seriāls”, kā arī veiksmīgs sasniegums latviešu kino, kas veiksmīgi demonstrē, kā valstiski nozīmīgu un apjomīgu stāstu izstāstīt atbilstoši mūsdienu tendencēm – gan saturiski, gan vizuāli augstvērtīgā kvalitātē,” norāda Latvijas Televīzijas filmu iepirkšanas nodaļas vadītāja Zane Valeniece.

Septiņās sērijās tiek atklātas Emīlijas Benjamiņas personības daudzpusīgās šķautnes, kā arī atspoguļoti nozīmīgi viņas dzīves fragmenti – ģimene, uzņēmējdarbība, sociālā statusa nostiprināšana, ietekme uz politiskām un kultūras norisēm 20. un 30. gados, sievietes sapņi un problēmas, darbinieku nodevība. “Filmas komandas izvēle veidot sešas sērijas mākslas filmas stilistikā, savukārt septīto – dokumentālā kino stilistikā daudziem skatītajiem būs patīkams pārsteigums un liela pievienotā vērtība, jo noslēguma sērija ne tikai atklāj filmēšanas aizkulises, bet arī plaši ataino laikmeta iezīmes,” atzīst Zane Valeniece.

“Emīlijas Benjamiņas dzīvesstāsts ļauj mums ieskatīties vienā no Latvijas 20. gadsimta vēstures nozīmīgākajiem posmiem. Mēs ceram, ka šis unikālais daudzu cilvēku biogrāfiskais stāsts nonāk pie skatītājiem laikā, kad domājam par vēstures mācībām, preses brīvības jautājumiem un dzimumu lomu sabiedrībā,” saka filmas producents Gints Grūbe.

Filmēšana notika daudzās ar filmas stāstu saistītās vēsturiskās vietās – gan Benjamiņu namā Rīgā, gan Valdeķu muižā; dokumentālajā sērijā izmantoti unikāli Benjamiņu ģimenes arhīvu materiāli. Filmā parādās daudzi pagājušā gadsimta radošo profesiju pārstāvji – Kārlis Skalbe, Jānis Ziemeļnieks, Vilis Lācis – un vēsturiskas personības – Eižens Finks, Gustavs Zemgals, Mariss Vētra.

Aktieri: Guna Zariņa, Juris Bartkevičs, Raimonds Celms, Enzo Leonardo Borneo, Sandis Runge, Baiba Broka, Ligita Dēvica, Inga Tropa-Fišere, Uva Segliņa, Artūrs Skrastiņš, Lauris Dzelzītis, Uldis Anže, Dainis Gaidelis, Arnolds Osis, Jēkabs Reinis, Kaspars Zāle, Edgars Ozoliņš, Gatis Maliks u.c.

Scenāriju veidojuši Baņuta Rubess, Ivo Briedis, Aiva Birbele, Tabita Rudzāte, konsultanti Māra Zālīte, Ineta Lipša, spēlfilmu sēriju režisori ir Kristīne Želve, Andis Mizišs, Dāvis Sīmanis, dokumentālās sērijas režisors – Gints Grūbe, operators – Andrejs Rudzāts, filmas mākslinieki – Kristīne Jurjāne un Aivars Žukovskis, montāžas režisori – Andris Grants, Paula Popmane un Armands Začs, komponists – Kārlis Auzāns, skaņu režisors – Ernests Ansons, producenti – Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe.

Filmas galvenais producents ir filmu studija “Mistrus Media”, kopproducenti – Latvijas Televīzija un “Tet studio”, finansētājs – Nacionālais Kino centrs, Latvijas Republikas Kultūras ministrija.

Daudzsēriju mākslas filma “Emīlija. Latvijas preses karaliene” būs skatāma katru piektdienu no 18. marta līdz 29. aprīlim pulksten 21.05 LTV1 un REplay.lv.