Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:127, Did:0, useCase: 3


Cimzes balvu 2023. gadā saņems Nelli Sarkisjana un Andra Zvirbule

Redakcija
Redakcija

Latvijas Nacionālā kultūras centra iedibināto Cimzes balvu 2023. gadā saņems Mākslu izglītības kompetences centra “Nacionālā Mākslu vidusskola” Emīla Dārziņa mūzikas skolas (MIKC NMV) vijoles spēles skolotāja un Stīgu instrumentu spēles nodaļas vadītāja Nelli Sarkisjana un Mākslu izglītības kompetences centra “Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola”(MIKC LMMDV) zīmēšanas un gleznošanas skolotāja Andra Zvirbule.

Cimzes balva ir īpašs apbalvojums skolas pedagogam – izcilībai par ilggadēju pedagoģisko darbību un būtisku ieguldījumu mācību un audzināšanas darbā, to piešķir reizi mūžā. Pedagoga, tautasdziesmu vācēja, latviešu kora mūzikas pamatlicēja un profesionālās mūzikas izglītības aizsācēja Jāņa Cimzes (1814 – 1881) vārdā nosaukto balvu izcilākajiem mūzikas, mākslas, dizaina un dejas pedagogiem LNKC iedibināja 2014. gadā. Balvu ik gadu piešķir diviem pedagogiem. Cimzes balvas pasniegšana notiks 2023. gada 12. maijā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā.

Nellija Sarkisjana ir viena no vadošajām vijoles spēles skolotājām Latvijā, Emīla Dārziņa mūzikas skolas absolvente. Spilgta personība ar izcilām darba spējām, vitāla, apveltīta ar spožu prātu, lielisku humora izjūtu un dziļu izpratni par kultūras procesiem – tā viņu raksturo kolēģi. Skolotāja ar milzīgu pieredzi ne tikai pedagoģiskajā, bet arī ilggadējā Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mūziķes darbā. Viņas īpašais talants ir spēja reizē atbalstīt un aizstāvēt savus skolniekus, izprast viņus, atbalstīt sarežģītajā pieaugšanas procesā, bet tajā pašā laikā ne mirkli nezaudēt prasīgumu pēc izcilības vijoļspēlē – virtuozas spēles tehnikas apvienojumā ar spilgtu māksliniecisko sniegumu ikvienā mācību koncertā. Šādi Nelli Sarkisjana savā vijoles klasē ir izaudzinājusi virkni spožu vijolnieku, teju visi ir turpinājuši mūzikas studijas gan Latvijā, gan ārvalstīs un strādā augsta līmeņa profesionālajos simfoniskajos orķestros, izglītības iestādēs, sniedz koncertus gan kā solisti, gan kamermūziķi, gan orķestra mākslinieki – Artūrs Gailis (JVLMA docētājs, LNOB mūziķis), Madara Gaile (valsts kamerorķestra Sinfonietta Rīga māksliniece), Alīna Vižine (Kopenhāgenas karaliskās akadēmijas absolvente, kamerorķestra Cremerata Baltica māksliniece) u.c. Viņas audzēknis Daniils Bulajevs šobrīd ir viens no pieprasītākajiem, atzītākajiem un profesionālajā mūzikas dzīvē aktīvākajiem vijoniekiem Latvijā, guvis jau ievērojamu starptautisku koncertpieredzi.

Nelli Sarkisjanas profesionalitāti, mīlestību pret savu darbu, skolu un it īpaši audzēkņiem apliecina iegūtā Emīla balva 2022 – Emīla Dārziņa mūzikas skolas pedagogu, audzēkņu, vecāku un administrācijas pārstāvju balsojumā iegūts apbalvojums par pedagoģisko ieguldījumu.

Andra Zvirbule, Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolas absolvente, jau ilgus gadus MIKC LMMDV veiksmīgi un kvalitatīvi attīsta audzēkņu prasmi zīmēšanā un gleznošanā – vissvarīgākās mākslas un dizaina jomas profesionāļa pamata zināšanas. Vairākus gadus bijusi direktora vietniece metodiskajā darbā un profesionālo mācību priekšmetu metodiskās komisijas vadītāja, sniegusi lielu ieguldījumu, vadot skolas un Kurzemes reģiona metodisko centru profesionālās ievirzes mākslas skolām un Liepājas rajona vizuālās mākslas metodisko apvienību, tā stiprinot kontaktus starp Kurzemes skolām. Organizējusi izglītojošus seminārus, meistarklases, vērtējusi Valsts konkursa darbus un sniegusi profesionālu ieguldījumu Valsts konkursu sagatavošanā mākslas un dizaina jomas audzēkņiem. Vairākkārt vērtējusi Liepājas pilsētas Vizuālās mākslas olimpiādes darbus un veicinājusi sadarbību ar pilsētas vizuālās mākslas pedagogiem. Strādājot skolas administrācijā, ieguldīts liels darbs jauna mācību satura izveidošanā un ieviešanā.

Skolotājai piemīt īpašs šarms, optimisms, humora izjūta un izcils pedagoģiskais talants sadarbībai ar audzēkņiem, kas sniedz pozitīvu emocionālo vidi produktīvam mācību procesam. Stundu laikā viņa mudina audzēkņus domāt, eksperimentēt, lai katrs uzdevums dotu kaut ko jaunu savu spēju attīstībai. Kā ideju pilnu skolotāju viņu atceras Durbes vidusskolas bijušie audzēkņi, kur A.Zvirbule teju 20 gadus bijusi mākslas skolotāja. MIKC LMMDV kolēģi ar cieņu novērtē arī skolotājas labās mentora prasmes un gatavību dalīties pieredzē un zināšanās ar jaunajiem kolēģiem. Absolventi – cilvēcīgo un sirsnīgo pieeju klases audzināšanas darbam – vairāki A.Zvirbules bijušie audzēkņi ir izvēlējušies iet pedagoga gaitas – Linda Vilka (Latvijas Mākslas akadēmija, MIKC LMMDV), Guntars Ošenieks (MIKC LMMDV), Ina Ozola (Kuldīgas Mākslas un humanitāro zinību vidusskola), Sandra Dadze (Dundagas pils lietišķās mākslas kolektīvs), Vilnis Kļaviņš (Cēsu pilsētas Mākslas skola).