Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


Pirmizrādi piedzīvo animācijas filma “Lielais Indriķis”

Redakcija
Redakcija

Klātesot filmas radošajai komandai, 2. februārī pirmizrādi piedzīvoja leļļu animācijas filma “Lielais Indriķis”. Tā ir filmu studijas “Animācijas brigāde” pirmā pilnmetrāžas animācijas filma, pie kuras tapšanas strādāts vairāk nekā divus gadus.

Pirmizrādē kopā ar filmas režisoru Jāni Cimmermani un scenārija autoru un mākslinieku Māri Putniņu bija arī visa filmas radošā komanda. Viesu vidū bija arī filmas komponists Kārlis Auzāns, aktieri Andris Keišs, Zane Daudziņa, Juris Kalniņš, Gundars Āboliņš, Edgars Lipors, Laila un Jānis Kirmuškas, Juris Strenga, Mārtiņš Egliens, Ieva Florence-Vīksne ar ģimeni un daudzi citi.

Filmas sižets ir balstīts uz filmu studijas vadītāja un scenārija autora Māra Putniņa grāmatu “Mežonīgie Pīrāgi un Lielais Indriķis”, kuras pamatā ir stāsts par patriotismu un mīlestību pret savu dzimteni. Filma ir īpaša ar to, ka tās radīšanā izmantotas tikai ar rokām darinātas lelles, un, lai nofilmētu vienu sekundi filmas, viena lelle tika pakustināta 25 reizes. Lai izveidotu filmu ar šādu kopējo garumu, animatoriem lelles bija jāpakustina simtiem tūkstošu reižu.

“No vienas puses tas bija liels un smags darbs man kā māksliniekam un rakstniekam, bet teikšu atklāti, lai gan smagi un ilgi, tas bija patīkams un radošs darbs. Un man ir liels prieks par visu mūsu filmas komandu, kas nepagurstoši strādāja, lai mēs visi kopā būtu šeit un redzētu mūsu kopējo darbu,” stāsta filmu studijas vadītājs, scenārija autors un mākslinieks Māris Putniņš.

“Nu viss jau atšķirās ar to, ka viena mūsu filma ir īsāka un cita ir garāka. Šīs filmas veidošana prasīja daudz ilgāku laika posmu, bet kā teicis Šveiks – “arī visam skaistajam reiz pienāk gals”. Tā nu šis skaistais mūsu kopdarbs ir finišējis un nonāk pie skatītājiem visā Latvijā,” atklāj filmas režisors Jānis Cimmermanis.

Filmu plānots tulkot franču un angļu valodā un demonstrēt arī aiz Latvijas robežām. Taču pirms tam, jau no 3. februāra filmu būs iespējams noskatīties gan kinoteātros Rīgā, gan dažādos kinoteātros un filmu izrādīšanas punktos visā Latvijā.

Animācijas filmas “Lielais Indriķis” kopējais garums ir 75 minūtes un filmas tapšanai ir izveidotas 154 jaunas lelles. Filmas producents un mākslinieks ir Māris Putniņš, režisors – Jānis Cimmermanis, operators un montāžists – Ēvalds Lācis, skaņu operators – Anrijs Krenbergs, datorgrafikas un vizuālo efektu mākslinieks – Andris Gailītis, video inženieris – Andris Zemītis, animatori – Dace Rīdūze, Māris Brinkmanis, Inese Pavēne, Zane Neimane. Filmas tapšanu finansiāli atbalstīja Nacionālais kino centrs un AS “Latvijas finieris”.

Filmas treileris:

Par “Animācijas brigādi”
Filmu studija “Animācijas brigāde” ir visilgāk pastāvošā animācijas studija un vienīgā leļļu animācijas studija Latvijā. Studijā ir izveidotas simtiem lelles, kuras ar rokām darinājuši talantīgi meistari ar daudzu gadu pieredzi leļļu kinofilmu attīstīšanā. Liela daļa no tām ir saglabājušās un izvietotas leļļu izstādē studijas telpās Rīgas kinostudijā.