Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Liepājas muzejā būs skatāma gleznotāja Viļņa Eglīša piemiņas izstāde

Redakcija
Redakcija

Liepājas muzejā būs skatāma gleznotāja Viļņa Eglīša piemiņas izstāde
Ainava ar jumtiem

7. decembrī plkst. 17 ikviens interesents aicināts uz gleznotāja Viļņa Eglīša (1938-2005) piemiņas izstādes „Ir jādzīvo” atklāšanu Liepājas muzejā Kūrmājas prospektā 16/18. Izstāde ir gleznotāja ģimenes un Liepājas muzeja veltījums mākslinieka dzimtajai pilsētai.

Ar izstādi „Ir jādzīvo” Liepājas muzejā gleznotājs simboliski atgriežas savā dzimtajā pilsētā. Ekspozīcijā atlasītie darbi nāk no ģimenes kolekcijas un iespēju robežās pārstāv visu mākslinieka radošo mantojuma laiku - mūža pārskatu. Izstādes norises laikā muzejs saņems dāvinājumu - divus mākslinieka darbus, kas nesaraujami saistīti ar Liepāju, tie ir: aktiera Voldemāra Zenberga portrets un Putekļu ielas ainava.

Gleznotājs Vilnis Eglītis ir dzimis liepājnieks, beidzis Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolu (1964.g.), bet dzimtajai pilsētai tomēr palicis pasvešs, - viņa gleznotāja vārds neparādās pat ievērojamajā monogrāfijā „Liepājas māksla gadsimtu vējos - Glezniecība”.

Vilnis Eglītis ir atdzīstams ainavists, portretists un aktu gleznotājs ar ievērojamu ietekmi savas paaudzes inteliģences vidū. Beidzis Latvijas Mākslas akadēmiju (1972.g.), strādājis pašā Vecrīgas viducī - Teātra ielā ar skatu uz trim atlantiem, ar zemeslodi plecos.

Maģisks skats, maģiska vieta un maģiska gleznotāja darbi ar mūžīgo Liepājas vēju audeklos visas dzīves garumā. Mākslinieka līdzgaitnieki ir gleznotāji Anna un Ivars Heinrihsoni, Maija Tabaka, Imants Lancmanis, Juris Pudāns un citi.

Mākslinieks kopš 1976. gada ir Latvijas mākslinieku savienības biedrs. Vilnis Eglītis glezniecību apguvis pie tik ievērojamiem pedagogiem kā Boriss Bērziņš, Kondrāts Ubāns un Indulis Zariņš. Tomēr gleznotājs ar savu neatkārtojamo rokrakstu ir pratis atrast savu īpašo ceļu, un īpašo vietu latviešu glezniecībā.

Ekspresija bija Viļņa Eglīša, Kurzemes mākslinieka izraudzītais ceļš, ekspresija bija viņa temperamenta likteņa līnija, kas tik krāsaini iemirdzējusies Latvijas mākslas kopainā. Izstādes nosaukums - „Ir jādzīvo” simboliski attēlo mākslinieka meklējumus, redzējumus un vēlmi palikt šajā dzīves pusē.

Izstāde ir skatāma no 7.decembra līdz 30. decembrim.

Ieeja bez maksas.