Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Rīgas Porcelāna muzejs aicina uz kobalta darbnīcu

Redakcija
Redakcija

Rīgas Porcelāna muzejā 2024. gada septembrī no otrdienas līdz sestdienai plkst. 11.00-18.00 interesenti tiek aicināti uz radošu kobalta darbnīcu.

Katru mēnesi Rīgas Porcelāna muzejā, līdzās pamata piedāvājumam, tiek rīkotas īpašas tematiskās radošās darbnīcas. Septembrī tā būs veltīta metāla oksīdam – kobaltam. Radošajā darbnīcā ikviens interesents pēc izvēles varēs izmēģināt vienu no vairākām porcelāna veidošanas vai dekorēšanas tehnikām, izpildot to ar materiāliem, kas satur kobaltu (pigmentētu porcelāna masu, kobalta krāsu vai kobalta dekolu).

Darbnīca ļaus iejusties porcelāna mākslinieka lomā un realizēt drosmīgākās idejas, radot savu unikālu, praktiski lietojamu porcelāna priekšmetu, kā arī ar citām acīm paraudzīties uz savā īpašumā esošo porcelānu un – kobaltu. Savu mākslas darbu var izgatavot vienatnē vai draugu, kolēģu un radu lokā.

Kobalta metāla oksīds jeb vienkārši ‘kobalts’ ir viens no senākajiem porcelāna un fajansa dekorēšanā izmantotajiem materiāliem. Ķīmiskajā procesā iegūto zilo pigmentu lietoja, lai izgatavotu krāsas apgleznošanai zemglazūras un vēlāk arī virsglazūras tehnikā. Kobalta oksīdi ļāva attīstīt bagātīgu zilo toņu paleti: no maigi zilganzaļiem līdz pat piesātinātai zilimelniem. Dažādi vēsturiskie un politiskie notikumi veicināja porcelāna apriti un izplatīšanos starp kontinentiem. Arī Eiropā veidojās porcelāna izstrādājumu izgatavošanas centri, kuros tika izkoptas dekorēšanas tehnikas, kas ieguva īpašu atzinību un kļuva par pamatu zīmoliem, kuri ir populāri arī šodien. Lielākoties šīs vēstures senākie posmi asociējas tieši ar baltā porcelāna un zilā kobalta kontrastējošo salikumu.

Līdzās īpašajam mēneša piedāvājumam turpina būt pieejama arī porcelāna trauku apgleznošana ar profesionālajām krāsām, pēcapstrādi un apdedzināšanu krāsnī 780 – 1240 grādos pēc Celsija; gatavais priekšmets saņemams muzejā divu nedēļu laikā pēc nodarbības.

Radošo darbnīcu vadīs mākslinieces - muzejpedagoģes Astra Kaprāne un Vita Lukstiņa.
Dalība radošajā darbnīcā sākot no 5.50 EUR līdz 19.00 EUR, atkarībā no izvēlētā priekšmeta vērtības. Maksimālais dalībnieku skaits grupā – 14 cilvēki. Dalībai darbnīcā īpaši aicinātas ģimenes ar bērniem no 7 gadu vecuma, jaunieši, seniori, kā arī cilvēki ar kustību traucējumiem.

Dalībai darbnīcā nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni +371 26406354; zvani tiek pieņemti no otrdienas līdz sestdienai, plkst. 12.00 – 17.30.