Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:336, Did:0, useCase: 3


Operetes fonds aicina noskatīties par „operešu karalieni” dēvēto Franča Lehāra opereti „Jautrā atraitne”

Redakcija
Redakcija

22.oktobrī Latvijas Operetes fonds jauno sezonu turpinās ar Franča Lehāra opereti „Jautrā atraitne”, kas ne velti tiek dēvēta par „operešu karalieni”, un kuras mūzikā klausītāji nekļūdīgi pazīs austroungāru-franču gaisotni. Izrādi varēs noskatīties Kultūras pilī „Ziemeļblāzma”; sākums – plkst.17.

... Reiz kāds jauns puisis iemīlēja skaistu meiteni, un viņi būtu dzīvojuši laimīgi kopā, taču jauneklis bija no bagātas ģimenes, bet viņa izredzētā – vienkārša zemnieku meitene, tāpēc jaunekļa vecāki bija pret viņu laulībām. Bet visiem par pārsteigumu šī meitene ņēma un apprecēja tās zemes bagātāko cilvēku. Jauneklis pameta savu dzimteni un devās uz Parīzi. Tā gāja gadi, un tad reiz... Parīzē sūtniecības pieņemšanā konsuls, barons Zeta, pavēsta satriecošu ziņu: Parīzē ieradusies Hanna Glavarī, Kalnuzemes bagātākā atraitne! Viņa nolēmusi šeit atrast sev jaunu vīru, jo – te taču ir Parīze, kur dzīvo francūži! Ja Hanna iemīlēsies kādā no viņiem un, ja izņems visu savu naudu no Kalnuzemes bankas, tad valsts, kas šobrīd ir absolūti kritiskā stāvoklī, bankrotēs... Tā ir katastrofa!

Visas šīs kaislības izdziedās un izspēlēs jaunā, talantīgā dziedātāja Anta Jankovska (Latvija / Itālija), Nauris Indzeris, Marlēna Keine, Dainis Skutelis, trīs Latvijas tenori – Nauris Puntulis, Guntars Ruņģis, Miervaldis Jenčs; Irma Jasmane-Rūrāne, Inguna Švāne, Andris Lapiņš, Imants Erdmans un Jānis Kirmuška. Izrādē piedalās arī Operetes orķestris, koris un dejotāji.

„Šī izrāde ir par mīlestību, kas svarīgāka par visu; pat par otro iespēju. Par to, ka tikai mīlestība var glābt valsti no bankrota un pasauli no jauna neprāta. Tās dēļ mēs varam visu, un galvenais: bez mīlestības patiesībā nekam nav nozīmes,” uzsver izrādes režisors Jānis Kaijaks. Savukārt laikraksta „Diena” mūzikas kritiķe un muzikoloģe Inese Lūsiņa pirms laika izrādes recenzijā rakstīja, ka ar interesi gaidīšot tieši Antas Jankovskas piedalīšanos šajā izrādē: „Jaunā, daudzpusīgā māksliniece izskolojusies Rīgas Horeogrāfijas vidusskolā, trīs gadus dejojusi Latvijas Nacionālajā baletā, bet pēc tam beigusi Parmas konservatorijas vokālo klasi. Tieši Parmā notika arī viņas dziedātājas debija Grāfienes lomā Mocarta operā „Figaro kāzas”.” Nu arī latviešu klausītājiem būs iespēja novērtēt Antas sniegumu.

Runājot par „Jautro atraitni”, nevar nepieminēt tās galveno vērtību -, mūziku! Populāra, skaista – tāda, kas priecē klausītājus visā pasaulē! Ne velti leģendārais dziedātājs Plasido Domingo savus koncertus mēdz nobeigt ar Hannas un Danilo mīlas duetu „Lūpas klusē” tieši no “Jautrās atraitnes”.

Atgādināsim arī, ka šī operete pērngad nosvinēja 110 gadus kopš tapšanas, un šo gadu laikā Franča Lehāra darbs piedzīvojis nepārspētus panākumus: tā pasaulē nospēlēta vairāk nekā 250 tūkstošus reižu, piedzīvojot iestudējumus 25 dažādās valodās; tāpat šīs operetes sižets izmantots ierakstiem, filmām, TV raidījumiem, baletiem, ledus šoviem u.c.

Izrādi veidojuši: diriģents Guntars Bernāts, režisors Jānis Kaijaks, Scenogrāfs Ivars Noviks, horeogrāfs Alberts Kivlenieks, kostīmu māksliniece Jurate Jurjāne-Silakaktiņa, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, libretu tulkojusi Amanda Aizpuriete. Mākslinieciskais konsultants – diriģents vecmeistars Jānis Kaijaks. Producente: Agija Ozoliņa-Kozlovska.

Šo izrādi būs iespējams noskatīties arī 12.novembrī Rīgā, Kultūras pilī „Ziemeļblāzma” un 18.decembrī Alūksnes Kultūras centrā.

Biļetes uz izrādi vēl var iegādāties „Biļešu paradīzes” kasēs un internetā Biļešu Paradīze

Sekojiet informācijai:
Latvijas Operetes fonda mājas lapā www.operetesfonds.lv;
sociālajos tīklos Facebook.com/LatvijasOperetesFonds
un Draugiem.lv/ LatvijasOperetesFonds

Latvijas operetes fonds, apvienojot profesionālu mākslinieku un sabiedrības centienus, veido Rīgā operetes teātri ar pilnvērtīgu trupu un orķestri. Operetes teātra izrādes varat noskatīties Kultūras pilī „Ziemeļblāzma”.