Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:424, Did:0, useCase: 3


JAUNA GRĀMATA! Ērvins Velšs. Asmens mākslinieks

Redakcija
Redakcija

Ērvins Velšs (1957) ir skotu rakstnieks un dramaturgs, pasaulē pazīstams ar romānu Skotu rakstnieka Ērvina Velša (1958) romāniem Transpotting (“Vilcienvakte”, Jāņa Elsberga tulkojumā 2005. gadā, AGB) un Porno (Zigurda Skābarža tulkojumā 2016. gadā, “Dienas Grāmata”) tulkojumiem latviešu valodā nu piepulcējusies arī trešā triloģijas grāmata The Blade Artist — “Asmens mākslinieks”, elegants un dzirkstošs romāns — augstākajā mērā vardarbīgs, bet dīvainā kārtā arī samierinošs.

Guntis Berelis: Uzmanības centrā — tas pats Frenks Begbijs, kas jau gana labi iepazīts citos Ērvina Velša romānos, bet nu pavisam citā skatā. Savulaik sīks Edinburgas bandīts un kārtīgs maitasgabals, nu, izsēdējies cietumā, Frenks ir krietni mainījies. Viņam ir māja Kalifornijā, skaista sieva un divas meitas, bet pats svarīgākais… viņš ir atzīts, pieprasīts un turīgs skulptors. Taču — kas noticis ar Begbija neganto būtību? Tā nekur nav pazudusi un nemaz nevar pazust, un tieši par to stāsta Ērvins Velšs sev raksturīgajā groteskajā un ironiskajā manierē.

Zigurds Skābardis: Šis darbs saucams par Velša pirmo trilleri. Slepkavnieks spēj pārveidot savu personību — un daudzus gadus vēlāk, vadoties pēc apstākļiem un vajadzības (un savas unikālās morāles), ļaut vecajai dabai atgriezties. Šī procesa tehnika un estētika aizrauj ne mazāk par autora dokumentālista un montāžista talantu, negaidīti rūpīgo valodu un žanra ietvaros neizbēgamo suspense. “Asmens mākslinieks” ir pārsteigumu lādīte.

No angļu valodas tulkojis Zigurds Skābardis
Grāmatas mākslinieks Jānis Esītis

Mīksto vāku sējums ar atlokiem, 224 lpp., izdota 2018. gada 2. maijā