Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:442, Did:0, useCase: 3


Pasniegta Starptautiskā Jāņa Baltvilka balva bērnu literatūrā un grāmatu mākslā

Redakcija
Redakcija

Jāņa Baltvilka balvai pilngadība! Svinot rakstnieka dzimšanas dienu, 24. jūlijā īpašā ceremonijā Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā jau 18. reizi pasniegta Starptautiskā Jāņa Baltvilka balva, suminot izcilākos bērnu literatūras autorus un māksliniekus.

Jāņa Baltvilka balva rakstniecībā piešķirta rakstniecei Luīzei Pastorei par grāmatu “Laimes bērni”, ko ilustrējusi Evija Pintāne un izdevusi izdevniecība “Liels un mazs”, kurā, atsaucoties uz slavenā latviešu pētnieka Aleksandra Laimes (1911–1994) unikālajiem atklājumiem Venecuēlas džungļos, lasītājs aicināts sekot aizraujošam piedzīvojumu stāstam. Dzīvespriecīgi brīnumainu notikumu un pārdzīvojumu ietvarā lasītājs rosināts gan domāt par vērtīgu atklājumu sargāšanu no mantkārības posta, gan apzināties brīvības cenu, izdzīvošanas prasmju un draudzības nozīmi.

Kā labākā bērnu un jauniešu grāmatu ilustratore sumināta Gundega Muzikante par ilustrācijām Juhani Pitsepa garstāstam "Ir mēness zelta kuģis" (Jāņa Rozes apgāds) un Ineses Paklones dzejoļu krājumam "Zvēru barošana" (Pētergailis). Mākslinieces filigrānajos zīmējumos nolasāma iejūtība pret stāsta varoņu pārdzīvojumiem, niansēts situāciju attēlojums, kā arī rūpīga laikmeta atveide. Muzikantes nelielās, detalizēti uzburtās ainas ir saturiski un vizuāli pilnīgas – tās nepārsātina, bet dod telpu iztēlei. (Neesmu īsti pārliecināta, vai šo teikumu vajag.) Ilustrācijas līdz ar igauņu autora tekstu pārliecinoši saliedējas vienotā veselumā, kurā vēsturisko notikumu smeldze un mazo cilvēku stāsti kļūst par simbolisku un izglītojošu laika kapsulu nākamajām paaudzēm.

Savukārt AS “Latvijas valsts meži” balva “Jaunaudze” par debiju bērnu literatūrā un grāmatu mākslā pasniegta Renātei Bērantei un Sabīnei Baumanei par grāmatu “Kur es biju, kad es nebiju jeb stāsts par Monti” (Monte Stories). Renātes Bērantes un Sabīnes Baumanes grāmata ir apbrīnojami vienots un veiksmīgs starts. Vecākiem neērtie jautājumi risināti pasteļkrāsas ledeņu koloristikā, kas rada māju un miera sajūtu. Lai šim laikam neraksturīgā maigā krāsainība iedvesmo abas debitantes turpmākai Montes stāstu sērijai un izdodas realizēt ieceri par Montes māju, kurā dzīvotu leļļu teātris pašiem mazākajiem.

Jau iepriekš plaši izziņots, ka Jāņa Baltvilka balvas starptautiskie laureāti ir igauņu rakstnieks Juhani Pitseps un tulkotāja Marika Muzikante par garstāstu “Ir mēness zelta kuģis” (Jāņa Rozes apgāds). Nosaukumā liktā dziesmas rinda, kas pauž skumjas ilgas pēc mājām, iekrāso visu romāna noskaņu, emocionāli patiesi caur meitenes Kētes skatpunktu tēlojot viņas ģimenes un daudzu citu igauņu (un arī latviešu) pārdzīvojumus bēgļu ceļā laivās uz Zviedriju II pasaules kara beigās.
Laureāti saņēma mākslinieces Ineses Brants veidoto balvu – porcelāna “Baltā Vilka” laiviņu – un naudas prēmiju, kā arī iespēju vienu mēnesi dzīvot un strādāt Starptautiskajā Rakstnieku un tulkotāju mājā. Arī AS “Latvijas valsts meži” balvas “Jaunaudze” laureātes saņēma balto porcelāna vilciņu un naudas prēmiju, kuras mērķis ir veicināt izaugsmi.
Sadarbībā ar portālu “LSM.lv” ikvienam bija iespēja atbalstīt savu mīļāko autoru vai mākslinieku no Jāņa Baltvilka balvas nominantu vidus un piedalīties lasītāju balsojumā. Par balsojuma līderēm un lasītāju simpātijas balvas ieguvējām kļuva Renāte Bērante un Sabīne Baumane par grāmatu “Kur es biju, kad es nebiju jeb stāsts par Monti” (Monte Stories).
Ceremonijā tika godināti arī pārējie 2022. gada Jāņa Baltvilka balvas nominanti – Inese Paklone, Lote Vilma Vītiņa, Inese Zandere, Laura Vinogradova, Anna Vaivare, Anete Bajāre-Babčuka, Ūna Laukmane, Evija Pintāne un Iveta Troalika.
Kā katru gadu ceremonijā muzikālu pirmatskaņojumu piedzīvoja speciāli šim notikumam radītas solodziesmas ar Jāņa Baltvilka dzeju. Dziesmu komponiste šogad bija Oļesja Kozlovska, tās izpildīja soprāns Katažina Dudareva, vijolniece Arina Bardova, čelliste Elīza Sestule un trombonu ieskandināja Laura Muceniece. Apbalvošanas ceremonijas tēma šogad bija "Ar bitēm…", dramaturģiju pasākumam bija radījuši un norisi vadīja Ance Strazda un Klāvs Mellis.

Šogad balvas žūrijā darbojās literatūrzinātnieces Ilze Stikāne un Rudīte Rinkeviča, mākslas vēsturniece Baiba Nurža, mākslinieces Indra Sproģe un Dace Ziemele, režisore Krista Burāne.

Par balvas norisi rūpējās un to kopīgi organizēja Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome (LBJLP) sadarbībā ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju, Starptautisko Rakstnieku un tulkotāju māju, AS "Latvijas valsts meži", Rīgas domi, Latvijas Nacionālo bibliotēku (LNB), Igaunijas Republikas vēstniecību Latvijā, atbalstītāju vidū ir arī alus darītava “Valmiermuižas alus”. Pateicoties informatīvajiem atbalstītājiem Latvijas Radio un portālā "LSM.lv", tapuši daudzi raidījumi un publikācijas.

Sadarbības partneri no AS “Latvijas Mediji”, popularizējot Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā un grāmatu mākslā, ir sagatavojuši īpašu laikraksta “Latvijas Avīze” iknedēļas pielikuma “Kultūrzīmes” speciālnumuru ar intervijām, recenzijām un Laura Bokiša eseju “Salasāmies” par tēviem un grāmatu lasīšanu.