Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:85, Did:0, useCase: 3


Padomi - kā nedarīt, risinot konfliktsituācijas

Jau sen kā ābeces patiesība ir zināms fakts, cilvēks patiešām nav vientuļa sala, un jebkuru saskarsmi ar apkārtējiem – ģimenes locekļiem, radiem, draugiem, paziņām, kolēģiem, nejauši satiktiem garāmgājējiem utt., - varam dēvēt par stāšanos civiltiesiskajās attiecībās, kas patiesībā ir visa komunikatīvā dzīve ap mums. Ir labi, ja tā norit raiti un gludi, taču dažkārt samilzušajās attiecībās nākas meklēt lietpratīga jurista palīdzību un konfliktus šķetināt tiesiskā ceļā. Jautājām juristam, kādas ir tipiskākās kļūdas, kas visbiežāk sastopamas gan, vēl tikai nonākot līdz juridiskajai konsultācijai, gan arī kopīgi risinot uzsāktās lietas procesuālo gaitu. Izrādās, ka pārsvarā tās ir emocionāla un psiholoģiska rakstura, tāpēc ieklausīsimies pieredzējuša speciālista padomos – kā nedarīt.

1. Nevajag neko darīt ātri, nepārdomāti, sasteigti. Aizvien spēkā ir vecum vecā tautas gudrība - septiņas reizes nomēri un vienreiz nogriez! Rīkojoties emocionāli un impulsu vadīti, mēs sastrādājam daudz vairāk grūti labojamu muļķību nekā lietišķi, pragmātiski un konstruktīvi pārdomājot un analizējot radušos situāciju. Ne vienmēr velns ir tik melns, kā to gribas mālēt!

2. Neietaupi līdzekļus par konsultāciju pie zinoša jurista, jo var gadīties, ka pēcāk nāksies samaksāt vairāk. Nezināt nav kauns! Labāk pajautāt speciālistam, un tad tikai tad pieņemt situācijai adekvātus lēmumus un uzsākt rīkoties.

3. Nemelo, nenoklusē un nepārspīlē! Ja esi nolēmis savu bēdu stāstu uzticēt juristam, tad esi pēc iespējas objektīvāks un patiesāks, stāstot par konflikta būtību, nevis izdomā vai piepušķo notikumu gaitu.

4. Nerīkojies pēc sava prāta, bet klausi speciālistam! Praksē itin bieži esot sastopama situācija, kad klients pēc sarunas ar juristu tik un tā turpina rīkoties savuprāt, nevis ņemot vērā dotos ieteikumus. Rezultāts – vēl jo vairāk neskaidra un sarežģīta lieta, un attālinātāks iespējamais konfliktsituācijas risinājums.

5. Neturi sevi par augstāku pār citiem, neesi lepns un iedomīgs! Arī pretējā puse jebkurā procesā ir cienījama, un to vajag attiecīgi novērtēt.

6. Nestrīdies principa pēc - savas kļūdas vajag atzīt! Arī tad, ja esi rīkojies nepareizi un prettiesiski, saņem drosmi un uzņemies atbildību par padarīto.

7. Neaizmirsti, ka tiesības rada pienākumus un atbildību!

8. Neesi ļaunprātīgs!

9. Nedusmojies, ja kāds tev traucē neievērot noteikumus! Mācies no viņa, jo tas ir tā vērts.

10. Nekaunies par savu naivumu, labticību, labo sirdi, dāsnumu un citām šodien reti sastopamajām īpašībām - tā ir liela dāvana, ja tev tādas piemīt. Lepojies ar to!

11. Nedzīvo ilūzijās - esi reāls! Mums bieži gribas redzēt tikai to, kas patīk, un dzirdēt to, kas ausīm tīkams. Tiesiskā ceļā risinot problēmsituācijas, viens no pamatnoteikumiem ir objektīva lietu izpratne.

12. Negaidi – rīkojies! Viena no vērtībām, kas jebkuram dzīve ir atvēlēta – tas ir laiks, un minstinoties, kavējoties, rīkojoties neizlēmīgi vai vispār neuzsākot rīkoties, mēs nereti paši sev ‘’sašaujam abas kājas’’, un vēlāk esam izbrīnīti, ka vairs nespējam aši paskriet.

Raksts tapis sadarbībā ar juridisko biroju ''Ratus''.

     [+] [-]

, 2010-11-22 09:13, pirms 13 gadiem
Super! Šie nu varētu būt jauno laiku baušļi!!!! Vai varbūt veco "apdeitota" versija!:-) Absolūti precīza rīcības un uzvedības instrukcija!!! :-) Ja tā pa īstam- dzīvot tiešām ir daudz vieglāk,ja godīgi skatamies spogulī!!!!

     [+] [-]

, 2010-11-24 17:30, pirms 13 gadiem
13. Iedod bietē uzreiz, kamēr dusmas nav pārgājušas un konflikts ievilcies

     [+] [-]

, 2011-02-08 13:38, pirms 13 gadiem
Ja cilvēki veido kopdzīvi, viņiem jādomā, ko tas nozīmē un jārēķinās ar grūtībām.