Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:15, Did:0, useCase: 3


Ko viedās mājas atklāj par saviem saimniekiem dažādās pasaules valstīs?

Redakcija
Redakcija

Visiem ir pazīstams izteiciens: manas mājas — mans cietoksnis. Katram cilvēkam šī vide ir gan svarīga, gan ļoti personiska. Taču ko par mūsu raksturu, prioritātēm, dzīvesveidu, materiālo labklājību un pat vērtībām var pastāstīt sienas, kurās dzīvojam? Uz šo jautājumu, izvērtējot dažādu pasaules valstu iedzīvotāju mājokļa iekārtošanas īpašības, atbildi sniedz māju automatizētās vadības sistēmu mācību un tehniskās apkopes centra “Jung Vilnius” direktors Raimunds Skurdenis.

Somija, Zviedrija, Norvēģija

Ziemeļvalstu iedzīvotāji ar savu dzīvesveidu atspēko mītu, ka ēku automātiskās sistēmas var tikt ieviestas tikai lielās un dārgās mājās. „Skandināvijas valstu sabiedrība ir ļoti pilsoniska, atbildīga un praktiska. Viņi necenšas dzīvot neracionāli lielos mājokļos un prot iztikt ar mazākiem mitekļiem. Viņu vidū ir izplatītas ar ekoloģiju saistītas idejas, tajā skaitā ēku automātiskās sistēmas, kas palīdz dzīvot taupīgāk un ekoloģiskāk, tādējādi saudzējot resursus.

Piemēram, iespēja iestatīt apkurei atšķirīgus režīmus: ekonomisko režīmu — naktī vai tad, kad neviena nav mājās, un komforta režīmu — kad visa ģimene kopā vakariņo,” stāsta R. Skurdenis, norādot, ka Skandināvijas valstu iedzīvotāji īpaši rūpējas par savas dzīves kvalitāti un labsajūtu, tādēļ ar automātisko sistēmu palīdzību risina pārmērīga mitruma problēmu, kā arī tumsas radītās psiholoģiskās problēmas. Lai risinātu mitruma problēmas, kas rodas tuvumā esošās jūras dēļ, dzīvojamās telpās tiek izmantotas klimata kontroles sistēmas. Tikmēr depresijas simptomu atvieglošanai, kurai viens no iemesliem var būt saules gaismas trūkums, tiek izmantots pareizi noregulēts apgaismojums.

Vācija

Vācijā ēku automātiskās sistēmas visai efektīvi tiek izmantotas sociālās aprūpes jomā. Piemēram, vecu cilvēku vai invalīdu aprūpei — tādējādi tiek mēģināts rūpēties par strauji novecojošo sabiedrību. „Filmēt cilvēkus viņu mājās ir aizliegts, jo tas ir privātuma tiesību pārkāpums. Tomēr māju sistēmu var noregulēt atbilstoši cilvēka dzīves algoritmiem, tādējādi iespējams novērot ēkas iedzīvotājus ētiskā un diskrētā veidā. Piemēram, ja cilvēks ir mājās noteiktā laikā un negatavo kafiju vai neslēdz gaismu vannas istabā kā parasti, viedās mājas nosūta informāciju-brīdinājumu sociālajiem darbiniekiem, kas var piezvanīt šim cilvēkam un pajautāt, vai viss ir kārtībā, tādā veidā nevienam neradot neērtības. Un tikai tad, ja cilvēks vairākas reizes neatbild uz zvanu, dienests ierodas uz mājām,” stāsta “Jung Vilnius” vadītājs, kas pārstāv uzņēmumu ne tikai Baltijas valstīs, bet arī Polijā, Ukrainā, Krievijā un citur.

Baltijas valstis un Polija

Latvieši, igauņi, lietuvieši un poļi neko daudz neatšķiras no citu Eiropas valstu iedzīvotājiem. „Baltijas valstu iedzīvotāju vēlmes attiecībā uz viedajām mājām ir ļoti līdzīgas gan vāciešu, gan skandināvu vēlmēm. Tikai diemžēl Latvijā, Igaunijā un Lietuvā ievērojami mazāka iedzīvotāju daļa var atļauties viedo māju komfortu. Baltijas valstu iedzīvotāji ir racionāli un taupīgi — vēlas mazāk maksāt, bet vienlaikus parūpēties par dzīves komfortu un drošību, ko nodrošina viedās mājas. Dažādas eksotiskas funkcijas mūsu valstīs tiek pasūtītas reti, tādēļ visbiežāk viedās sistēmas vidējā cena ir pat vairākas reizes mazāka nekā Krievijā, Kazahstānā vai Azerbaidžānā,” stāsta “Jung Vilnius” vadītājs.

Spilgta mūsdienu tendence Latvijā ir tā, ka cilvēki arvien vairāk saskata viedo sistēmu izdevīgumu un tās savās mājās ierīko arī iedzīvotāji ar vidējiem ienākumiem. „Racionāli izvēloties viedo sistēmu, tās ierīkošana neizmaksā neizmērojami lielas summas, taču ērtību no tās ir daudz, un tā saglabā mājokļa vērtību nākotnē,” uzsver R. Skurdenis.

Krievija

Krievijā tiek īpaši akcentēta greznība, kas ir veids, kā parādīt savu statusu sabiedrībā. Ja vien cilvēki šo greznību var atļauties, tā tiek demonstrēta. „Atšķirībā no skandināviem un latviešiem, kas ir vairāk orientēti uz taupīšanu, ekoloģiju un komfortu, krieviem ir svarīgi sajust un parādīt, ka viņi prot dzīvot gudri. Tādēļ nereti gandrīz katrā istabā tiek iemontēti skārienjutīgi vadības ekrāni, mirgojošas un pat skaņas signālus raidošas un diktora balsī runājošas sistēmas. Visbiežāk šādu māju īpašnieki Krievijā ir ļoti turīgi cilvēki,” stāsta R. Skurdenis.
Atšķirībā no eiropiešiem Krievijā nav populāri izmantot iespēju vadīt viedās mājas attāli. Lielākajai daļai Krievijas klientu, kas ierīko ēku automātiskās sistēmas, ir ļoti svarīgs privātums un drošība, tādēļ viedo māju kontroli un uzraudzību viņi visbiežāk uztic apsardzes dienestiem. R. Skudrenis gan norāda, ka apsardzes sistēmas tādās mājās bieži vien ir vēl dārgākas nekā viedās sistēmas.

Kazahstāna

Greznības un tās demonstrēšanas vajadzību ziņā ar Krieviju varētu konkurēt Kazahstāna. Šīs valsts iedzīvotāji vēl vairāk ciena spīdīgus un rakstainus interjera elementus, kas ir raksturīgi viņu tradicionālajai mākslai. Vadības ekrāni viedajās mājās bieži vien ir ar apzeltītiem rāmjiem. Kazahstānā ir diezgan stipri izteikts personības kults. Šī tendence atspoguļojas arī viedo māju sistēmās — īpaši bieži tiek pasūtīts uz slēdžiem iegravēt īpašnieka iniciāļus vai ģerboni. Šādi pasūtījumi tiek saņemti ne tikai no privātmāju iedzīvotājiem, bet arī no valsts iestādēm. „Kazahiem arī ir ļoti svarīga drošība. Mājās bieži tiek ierīkotas slēptās kameras un noklausīšanās iekārtas, kas tiek iemontētas gleznās, kontaktligzdās un tamlīdzīgi,” stāsta R. Skurdenis, piebilstot, ka Kazahstānas specifika ir ūdens trūkums, tādēļ bieži vien tie, kas vēlas palielīties kaimiņu priekšā, pie mājas ierīko strūklaku vai baseinu.

Amerikas Savienotās Valstis (ASV)

Otrpus Atlantijas okeānam viedo māju sistēmas ir vairāk izplatītas nekā Eiropā. Ir daudz lielu un mazu mājas viedo sistēmu piegādātāju. Galvenā atšķirība starp Eiropu un ASV — tur viedās sistēmas ir vairāk orientētas uz izklaidi, piemēram, mājas kino un mūziku. Ekonomiskais aspekts, kas ir tik ļoti svarīgs eiropiešiem, ar resursiem bagātajās Amerikas Savienotajās Valstīs ir otršķirīgs. „Šāds viedoklis ir tuvāks Krievijai. Amerikas Savienotajās Valstīs dominē vajadzība vadīt skaņas, video un drošības sistēmas. Tiesa, dienvidu štatos bieži tiek ierīkota saules enerģijas un aizsardzības pret sauli kontrole (automātiskās žalūzijas). Tomēr viena no lielākajām atšķirībām ir tā, ka amerikāņu sistēmās ievērojami mazāk uzmanības tiek veltīts vadāmierīču dizainam, tādēļ tās nav tik pievilcīgas kā Eiropā un citur,” stāsta “Jung Vilnius” vadītājs.
Bet vai jūs jau paguvāt apdomāt, ko jūsu mājoklis pastāstītu par jums?