Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:15, Did:0, useCase: 3


Lieliski ēdieni, kurus iespējams pagatavot cepeškrāsnī

Redakcija
Redakcija

Mājās gatavots ēdiens vienmēr garšo daudz labāk, nekā veikalā iegādātais. Tāpēc reizēm ir vērts papūlēties un pašam pagatavot kādu gardu maltīti. Tādējādi tiksi iepriecināts ne tikai tu pats, bet arī tava ģimene un viņu vēderi.

Bieži vien cilvēkiem labprāt garšo cepti ēdieni, tomēr, kā zinām, ne vienmēr cepts ēdiens ir tas veselīgākais. Tas gan nenozīmē, ka ceptu ēst būtu aizliegts. Protams, ka nē! Drīzāk ir jāatrod receptes un tādi ēdienu pagatavošanas veidi, kur cepts kļūst veselīgāks. Un tas pat ir iespējams pavisam vienkārši!

Ar pannu vien gan cauri netiksi. Nepieciešama arī laba cepeškrāsns, kurā tad arī var eksperimentēt ar dažādām receptēm un veidiem, kā pagatavot ceptu, bet tajā pašā laikā veselīgu ēdienu.

Viens no īstiem svētku ēdieniem, ko vislabāk ir gatavot tieši cepeškrāsnī, jo tad gala rezultāts ir daudz garšīgāks un veselīgāks, ir vesels putns – cālis, vista, pīle, zoss. Garšvielas, pildījums utt. ir atkarīgs tikai no paša vēlmēm.
Cepeškrāsnī veselu putnu pagatavot, protams, ir daudz vienkāršāk, nekā izmantojot pannu vai katlu. Un tomēr tie nav vienīgie ēdieni, kurus var pagatavot šajā lieliskajā krāsnī. Tad ko vēl cepeškrāsnī vēlams gatavot?

- Kotletes, kuras ceptas cepeškrāsnī ir daudz garšīgākas un veselīgākas, nekā uz pannas ceptās

- Ja ģimenē garšo viltotais zaķis, to var nepirkt veikalā, bet pagatavot pašu spēkiem

- Kartupeļi ir tā piedeva, ko latvieši ēdienos izmanto gandrīz vienmēr- kā svētkos, tā ikdienā. Savukārt cepeškrāsnī cepti apaļi, veseli kartupeļi būs gan garšīgi, gan veselīgi. Klāt vēl tikai jāpiešauj kāds zaļums vai garšviela un tiks iegūta pavisam cita garša

- Dažādi pīrāgi, kuriem nebūt nav jābūt saldiem (bet var arī tādus). Atliek vien cepamajā masā iepildīt gaļu, zivi, garšvielas, arī dārzeņus un pagatavot dažādus gardus lielos pīrāgus kā svētku, tā ikdienas galdam

- Cepeškrāsnī iespējams gatavot ēdienu gan uz paplātes, gan restēm. Tāpat arī stikla traukos, atkarībā no tā, kādu ēdienu esam izvēlējušies gatavot un kādos veidos konkrētās receptes iesaka vislabāko rezultātu gūšanai

- Var gatavot arī dārzeņus, ievērojot pareizo temperatūru un pagatavošanas īpatnības, lai tā kļūtu par lielisku piedevu pamata ēdienam

- Tie, kuri īpaši iecienījuši zivis, var izmantot cepeškrāsni, lai pagatavotu to īpaši garšīgi, veselīgi un aromātiski – kā vien sirds un vēders kāro. Internets ir pilns ar šādām receptēm

- Ne tikai sāļos, gaļas ēdienus vien iespējams pagatavot cepeškrāsnī. Tāpat tajā var gatavot dažādas kūkas, pīrāgus, plātsmaizes, cepumus, kūciņas un vēl citus saldumus. Šādi daudz vieglāk, ērtāk un ātrāk ir iespējams pagatavot dažādus ēdienus gan gadījumos, ja ciemos gaidāmi viesi un jāklāj svētku galds, gan ikdienā, kad vienkārši vēlamies iepriecināt ģimeni ar īpašiem ēdieniem. Arī tad, ja jādodas ciemos, varam nesteigties uz veikalu pēc gatavas kūkas vai pīrāgiem. Daudz gardāk un patīkamāk būs tad, ja aiznesīsim pašu ceptu gardumu arī dodoties ciemos.

Veselīgi un garšīgi ēst nenozīmē tikai izvēlēties attiecīgos produktus. Tā ir arī pareizā ēdiena pagatavošanas izvēle. Piemēram, cepšana uz pannas palielina tauku daudzumu ēdienam, īpaši taukos vai eļļā vārītiem ēdieniem. Un parasti šādi gatavotas maltītes nekad nav īpaši veselīgas. Grillējot nav nepieciešamas papildu taukvielas. Garša saglabājas lieliska arī bet tām. Un tas arī visbiežāk atrisina neveselīga ēdiena problēmas.
Tvaicētais ēdiens bieži vien zaudē savu kraukšķīgumu un izskatu. Un, lai arī tas ir ļoti veselīgs, ēdiens kļūst diezgan vienmuļš un dažreiz - bezgaršīgs. Toties cepšana cepeškrāsnī atbrīvo gatavoto gaļu no liekajām taukvielām un tajā pašā laikā, pareizi gatavojot, saglabā savu sulīgumu un garšu. Un tas ēdienu padara veselīgāku.

Cepeškrāsns ir pati nekaitīgākā manipulācija ar ēdienu. Šādi produkts ir pakļauts nevis tiešai uguns liesmai, bet gan vienmērīgai temperatūrai, ļaujot saglabāt ēdienā esošos vitamīnus.

Ja ēdienu gatavo cepeškrāsnī, procesā nav nepieciešams pievienot eļļu (ja nepieciešams, to var aizstāt ar ūdeni). Un galu galā darba ir daudz mazāk. Turklāt atzīsim - krāsnī cepta gaļa izskatās tikpat labi, kā uz pannas ceptā.