Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:254, Did:0, useCase: 3


9 interesanti fakti par datoriem un datortehnoloģijām

9 interesanti fakti par datoriem un datortehnoloģijām
Datorpele

Lai gan datori un datortehnoloģijas mūsdienās ir lieta, ko lieto gandrīz ikviens, dažas desmitgades atpakaļ tas bija pieejams ne katram un tā izmērus nevar salīdzināt ar mūsdienu ierastajiem un ik dienas lietotajiem brīnumiem.

1. Klaviatūras izkārtojums QWERTY, kura vecums nu jau sasniedzis 130 gadu slieksni, tika uzprojektēts kā viens no neērtākajiem. Izrādās, ka rakstāmmašīnas bieži tika salauztas rakstot ar abām rokām, tādēļ izdevīgāk bija rakstīt ar vienu roku. Agrāk klaviatūras izkārtojums DVORAK skaitījās par 70% efektīvāks par QWERTY.

2. Pirmais dators ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer), kas tika izstrādāts 1946. gadā, patērēja tik daudz elektroenerģijas, ka tuvējā pilsētā spuldzes kļuva tumšākas katru reizi, kad to ieslēdza. Tas tika uzbūvēts ASV karaspēka vajadzībām, lai varētu aprēķināt artilērijas šāviņu trajektoriju. Ārēji ENIAC bija milzīgs, tas svēra vairāk nekā 27 000 kilogramu un aizņēma lielu telpu. Datu apstrādei ENIAC izmantoja aptuveni 18 000 elektronlampu, no kurām katra bija mazas spuldzes lielumā.

2. Pēdējo 12 gadu laikā uzņēmums IBM ir saņēmis vairāk kā 30 000 dažādu veidu patentu. Tas ir vairāk kā jebkura cita juridiska vai fiziska persona pasaulē.

3. Kad pirmo reizi izgatavoja CD, tad tika nolemts, ka tā ietilpībai ir jābūt tik lielai, lai tajā varētu ierakstīt Bēthovena 9. simfoniju. Tas ir apmēram 72 minūtes. Attālums starp diska galviņu un rotējošo disku ir 1 mikrocolla. Salīdzinājumam - cilvēka mata platums parasti ir ap 4 tūkstoši mikrocollu.

4. Pirmā Windows versija 1.0 neguva lielu popularitāti, jo tai laikā lietotajos PC (personal computer) darbojās daudz lēnāk par līdz tam lietotā DOS vide.

5. Pirmais cilvēks, kuram ar tiesas lēmumu tika aizliegts lietot internetu ir Kriss Lamprets, vairāk pazīstams kā hakeris Minor Threat. Tas notika jau 1995. gadā.

6. Kā izpētījuši Kanādas zinātnieki, tad pietiek ar 1/20 daļu sekundes, lai atverot kādu lapu pirmo reizi, lietotājs priekš sevis jau būtu izlēmis vai šeit uzkavēsies vai pametīs šo interneta vietni.

7. Pēc statistikas datorspēļu pircēji lielākoties ir 40- gadnieki. 83 % datorspēļu pircēju ir vecāki par 18 gadiem.

8. Jau šobrīd SPAMs sastāda 70% no saņemto e-pastu skaita. Uzņēmumi visā pasaulē tērē desmitiem miljardu, lai ieviestu dažādus pretspama līdzekļus..

9. Pirmais datortārps Moriss, kas 1988. gadā sagrāva tūkstošiem ARPAnet tīklā esošo datoru, pat nebija domāts kā destruktīvs. Tas notika tikai tādēļ, ka programmētājs netīšām sajauca vienu simbolu un tārps kļuva nevadāms.