Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:261, Did:0, useCase: 3

Kā iemācīties jokot? Praktiski padomi

Redakcija
Redakcija

Ir makten vajadzīgas lietas, ko cilvēkiem skolā nemāca un ir pilnīgi liekas, ko māca. Viena no tādām lietām, ko nemāca, ir spēja kļūt asprātīgam un iemācīties labi jokot. Piekritīsiet, ka šī spēja ir katra cilvēka komunikācijas svarīga sastāvdaļa, ko vajadzētu ar likumu pieņemt un iekļaut katras sevi cienošas skolas programmā. Cilvēki, kuri ir asprātīgi, automātiski kļūst pievilcīgi, un viņu saprašanās ar līdzcilvēkiem ir daudz vieglāka un rezultatīvāka. Mēs pat neapzināti tiecamies pēc tā, lai šādi cilvēki apmeklētu mūsu ballītes, strādātu kopā ar mums utt.. dabīgi, ka nūģi nevienam nepatīk. Bet kā to panākt ??? Atbilde ir vienkārša. Pat tas cilvēks, kuram humora izjūta klibo, ar abām kājām ir spējīgs iemācīties jokot un kļūt par kompānijas dvēseli, ja vien viņš sevi cītīgi trenē.

Joki un asprātības ir ļoti svarīga komunikācijas māksla, kura diezgan fantastiskā veidā attīstās jau dažu mēnešu laikā ar sekojošiem paņēmieniem.

1) Vecā labā vārdu spēle, saucot vārdus, kas sākas uz viena burta, piem., “k” (klase,krūmi, kapholderis,kretīns utt….). Vēlams reizi dienā iziet cauri visam alfabētam ar 10 vārdiem uz katru burtu. Tas prasa apmēram 5- 10 minūtes.Var variēt ar 2 burtiem, piemēram,”ap” ( apgriezties, apenes, aploks, aproce utt…).

2) Teikumu veidošana uz viena burta ( vismaz 4 vārdi) – arī reizi dienā cauri alfabētam. Turklāt teikumiem nav obligāti jābūt izcili loģiskiem. Piemērs: balta biļete brikšņos biedēja biezpienu.

3) Antonīmu veidošana pēc funkcijām, pēc īpašībām, pēc izmēriem,pēc asociācijām. Karsts-auksts, šaurs - plats, vilks-zaķis, spuldze-svece, Dieviņš-velniņš.

4) Ātri saukt dumjas atskaņas vārdiem, bez īpašas nozīmes; piemērs: onkulis- zīmulis, lācis-pēcis, roze- ilze, zaļa-gaļa, pildspalva – galva, utt..

5)Saliktu īpašību apraksts cilvēkiem vai situācijām: piemēri, Kas ir tavs priekšnieks? Bikšnesis, rokviceklis, algpieturis, pusdienrijējs, sapulčžurkvedis utt… ( šķiet, ar šādiem trenniņiem ikdienā noņemas arī LV Valodas komisija).

6) Izgudro abreviatūrām citas vārdu nozīmes. Pacenties atkal, lai tās nebūtu pārāk loģiskas. Piemēri, LMT lidojošo mentu tralis, USB ugandas slaktera bieds, utt…..

Pēc šiem sešiem punktiem, trenējoties patstāvīgi, cilvēkiem uzlabojas komunikācijas spējas, tiek nodrošināts smadzeņu treniņš un jau pēc dažiem mēnešiem sāk veidoties pirmās asprātības pazīmes. Kāpēc? Jo cilvēks patstāvīgi trenē negaidītus vārdu salikumus, ko zinātnieki sauc par jokiem. Labs joks ir fabula ar negaidītu iznākumu. Punkti 1,2 un 3 trenē vārdu bagātību, punkti 4,5 un 6 – negaidītu iznākumu (joku) salikumus.

Lai jums veicas!

Autors: pianists un mūziķis Arvis Rekets