Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:261, Did:0, useCase: 3

Kā emocijas atspoguļojas mūsu ķermenī

Redakcija
Redakcija

Somijas pētnieku komanda izmantojusi topogrāfisko pašnovērtējuma metodi, kas atklātu, kādu ietekmi cilvēka ķermenī rada noteiktas emocijas. Pēc pieciem eksperimentiem, kuros tika iesaistīts vairāk kā 700 respondentu no Somijas, Zviedrijas un Taivānas, pētnieki atklāja pārsteidzošas saistības.

Pamata emocijas tika saistītas ar palielinātu krūškurvja zonas aktivitāti, izmaiņām elpošanā un sirdsdarbībā. Izjūtas galvā attiecināmas uz visa veida emocijām, iespējams, atspoguļojot izmaiņas mīmikā, ādas temperatūrā u.tml.

Izjūtas augšējās ekstremitātēs saistāmas ar dusmām un laimes izjūtu, bet kavēta roku aktivitāte mums, izrādās, ir tad, ja izjūtam skumjas. Kakla rajonā izjūtam pastiprinātas reakcijas tad, ja jūtam riebumu.

„Emocijas vada mūsu uzmanību un fizioloģisko stāvokli. Mēs esam diezgan lielā mērā atkarīgi no šā mirkļa emocionālā stāvokļa, piemēram, dusmām vai laimes izjūtas, tomēr mehānisms, kas rada fizioloģiskas izjūtas noteiktu emociju dēļ, pagaidām ir neskaidrs,” stāsta pētījuma autori.

Pat, ja apzināti grūti pateikt, kādas emocijas izjūtat, pamēģiniet koncentrēties uz izjūtām fiziskajā ķermenī! Iespējams, tās jums pasacīs priekšā, kas notiek mentālajā „ķermenī”.

Foto: ķermeņa topogrāfija attiecībā uz pamata (augšējās) un sekundārajām (apakšējās) emocijām ir saistīta ar vārdiem. Ķermeniskās „kartes” norāda uz zonām ķermenī, kas tiek aktivizētas (siltās krāsas) vai kavētas (vēsās krāsas), kad izjūtam katru no minētajām emocijām (P

Avots: www.pnas.org